sobota 26. júla 2014

RECENZIA: Samantha Youngová - Dublin street


Žáner: New Adult
Séria: Dublin Street
Diel: 1. diel

Vydavateľstvo: Ikar
Počet strán: 336 strán
Väzba: Pevná s prebalom


Anotácia:
Jocelyn Butlerová sa roky skrývala pred vlastnou minulosťou. Teraz nastal čas odhaliť pred svetom trpké tajomstvá.
Joss, ako ju všetci familiárne volajú, sa rozhodne ujsť pred spomienkami na tragické udalosti a presťahuje sa zo Spojených štátov do Škótska. Keďže sa tvrdohlavo vyhýba blízkym vzťahom, nikto netuší, aký veľký žiaľ v sebe dusí a ako musí dennodenne bojovať so svojimi démonmi. Samotársky život jej dokonale vyhovuje – kým sa nenasťahuje do nového bytu na Dublin Street a nespozná Bradena, ktorý otrasie jej zdanlivo nedobytným svetom.

Braden Carmichael vždy dostane, čo chce. Je úspešný, bohatý, neskutočne príťažlivý – a odhodlaný dostať Joss do postele. Keď zistí, že ju predstava vzťahu desí, navrhne jej, aby uzavreli dohodu, ktorá uspokojí ich spaľujúcu sexuálnu príťažlivosť. No tvrdohlavému Škótovi ich posteľné hry nestačia a Joss spanikári. Predstava, že niekto prenikne do útrob jej duše, je pre ňu neprípustná.



Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Knižný.sk.



Túto knihu som prvýkrát čítala, keď som ju mal požičanú od mojej Smiley. Potom sa do mojej knižnej zbierky dostala London road a ja som si uvedomila, že Dublin street je podľa mňa skvelá kniha a že ju chcem mať vedľa London road. A toto moje želanie mi splnili Knižný.skkeď mi ju ponúkli na zrecenzovanie. A aj z toho dôvodu sa na našom blogu budú nachádzať 2 recenzie na túto knihu. Ale podľa mňa to nevadí, pretože táto kniha je naozaj skvelá a zaslúžila by si aj oveľa viac recenzií. :) 

V tejto knihe sa zoznámime s Jocelyn Butlerovou a s jej životom. Jej rodina zomrela pri nešťastnej autonehode a jej jediný príbuzný, ktorý jej ostal je strýko, ktorý si ju odmieta vziať do pestúnstva. 
Avšak týmto spomienkam sa veľmi úspešne naučila vyhýbať a aj preto hneď po štúdiu sa rozhodne presťahovať z USA do Škótska, pretože tu má svoje rodinne korene. Tu si žije ako samotár. Bez rodiny a aj bez priateľov, až pokým nenasadne do toho istého taxíka ako pán „Oblek“, pri hľadaní podnájmu na Dublin Street.  A v tom momente sa jej život začína pomaly ale isto meniť od základov.
Či už vďaka fešákovi z taxíka alebo jej novej spolubývajúcej Ellie, ktorá je ako slniečko a každý si ju hneď obľúbi. Joss je zo začiatku stále uzavretá a nikomu nechce povedať o svojej minulosti. Ale postupne začína odhaľovať najskytejšie zákutia svojej minulosti a otvorí sa nielen Ellie ale aj jej bratovi Bradonovi, ktorý je našim fešákom z taxíka. 


Náš fešný pán nie je nikto iný ako hlavný hrdina. 
Braden Carmichael  je úspešný podnikateľ v Škótsku a svojej práci sa venuje naplno. Má všetko. Skvelú prácu, užasnú rodinu, ktorá za každú cenu drží pokope, neodolateľný vzhľady, sexy telo a tie najlepšie vlastnosti. Cieľavedomosť, veľkorysosť, veselosť a v každej situácii sa správa ako pravý džentlmen.   

Braden a Joss už od začiatku k sebe cítili náklonnosť, aj keď sa Joss snažila tento cit potlačiť do úzadia a žiť si svoj život naďalej stereotypne. Lenže Braden si zaumienil, že si ju jednoducho získa a ako správny podnikateľ svoj zámer aj splnil aj keď to bolo mierne náročné. 

Cez trochu zdĺhavý začiatok sa nám dej krásne vygradoval a kniha sa v podstate čítala sama, pretože všetko išlo ako po masle. Aj keď ku koncu opäť mala mierny sklon k zdĺhavosti a presladenému koncu. Ale  to majú skoro všetky knihy, ktoré sú žánrovo podobné alebo zhodné.

Autorka ma skvelý štýl písania, ktorý sa mi okamžite zapáčil. Ale jednu vec podľa mňa nedokáže poriadne precítiť a napísať. A to hádku. Asi tak v 3/4 sa nám hlavné postavy pohádali a ja som čakala, že to bude poriadny hádka, ktorá by knihu krásne oživila. No nestalo sa tak. Po pol strane si hneď odpustili.
Ale aj napriek tomu si môžem na môj zoznam skvelých kníh pripísať aj túto.

Od Samanthy Youngovej si môžete prečítať London road. A 17.septembra sa na pultoch našich slovenských kníhkupectiev objaví Jamaica lane.

Hodnotenie: 5/5


 S pozdravom






4 komentáre:

  1. Knihu mám vyhlídnutou už dlouho a když si jí dala pět z pěti, pak jistě nemám na co čekat. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dúfam, že sa ti kniha bude páčiť rovnako ako mne. Podľa mňa je skvelá :) .

      Odstrániť
  2. Ja som si knihou neni istá, ale uvidím. Pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Knihu dsi chci uz nejaky ten patek precist, ovsem obavam se ze diky casovemu presu k tomu nedojde..:/ no snad jednou..

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)