utorok 15. júla 2014

RECENZIA: John Green - Na vine sú hviezdy







Žáner: Young adult
Počet strán: 240 strán
Väzba: brožovaná väzba
Originálny názov: The fault in our stars

Anotácia:
Odkedy Hazel v trinástich rokoch diagnostikovali rakovinu štítnej žľazy v štvrtom štádiu, pripravovala sa na vlastnú smrť. Potom sa stal medicínsky zázrak a metastázy v pľúcach sa jej zmenšili. Odvtedy nechodí do školy, nemá priateľov a nevie, ako vyzerá normálny život, lebo je hadičkami pripútaná ku kyslíkovej fľaši a užíva silné lieky, aby sa nádory nerozširovali ďalej. Na nenávidenom stretnutí podpornej skupiny pre pacientov s rakovinou však spozná Augusta Watersa, ktorý má štýl, rakovinu na ústupe a oči len pre ňu. S ním začne objavovať dosiaľ nepoznaný svet lásky na pomedzí života a smrti.


Po tejto knihe pokukujem už nejaký ten rok. No nikdy som sa nevedela na 100% odhodlať, či si túto knihu mám, alebo nemám kúpiť. Nesmierne som sa bála smutného koncu. No napriek koncu som rada, že som mala možnosť, túto knihu si prečítať a že má v mojej knižnici čestné miesto a to len vďaka Smiley, ktorá mi touto knihou spravila nesmiernu radosť na moje narodeniny. A aspoň sa jej touto cestou ešte raž poďakujem :* .



Myslím si, že túto knihu takmer všetci dobre poznáme, či sme ju už čítali alebo nie. S touto knihou sme sa mohli stretnúť na pultoch kníhkupectiev už minulý rok. Tento rok sa nám táto skvelá kniha predviedla s novou - filmovou obálkou.


Viem, že to nie je žiadna novinka, no ja som sa k tejto knihe dostala až teraz. No a musím povedať, že neľutujem. Pretože táto kniha ma nesmierne chytila za srdce. Čítala som na ňu aj negatívne ohlasy, no viac ohlasov bolo tých pozitívnych a môj názor na túto knihu je že je SKVELÁ. :)
Ako je už pre moje recenzie zvyčajné, nesmierne rada sa zameriavam na štýl autorovho písania. To je pre mňa jedno z najdôležitejších kritérií. A musím pripustiť, že štýl Johna Greena ma chytil hneď za srdce. Nesmierne presné a výstižné opisy nám umožnili vcítiť sa do postav, keď prežívali svoju lásku ale aj smútok a bolesť, či už fyzickú alebo duševnú.

Už z anotácie je zrejmé, že táto kniha so svojím príbehom nenechá žiadne srdce chladné. Naša hlavná hrdinka Hazel sa od svojich trinástich rokoch bojuje s rakovinou. Najskôr to bola rakovina štítnej žľazy a potom s rakovinou pľúc. A odvtedy sa pripravuje na svoju smrť. Na jej živote nebolo nič normálne. Nevie, čo to je mať priateľov, pretože ju rodičia zobrali zo školy a nevie čo je to láska. To sa však úplne zmení, keď raz na skupinovom sedení stretne Augusta Watersa. Práve on jej ukáže, že život je skvelý. A až vtedy si začína Hazel naplno užívať v spoločnosti Augusta. August prekonal rakovinu kostí, ktorá si na oplátku od neho zobrala nohu. No aj napriek tomu bol August pre Hazel jej vysnívaným princom. No autor im aj napriek ich ťažkým životom nevzal humor. Táto kniha aj napriek krutému osudu hlavných postáv bola plná humoru a nie morbídnej nálady.



Asi tak v polovici knihy som si bola úplne istá, že viem ako sa táto kniha skončí. Hazel zomrie a August ostane sám so svojou láskou ku Hazel. Lenže ak som si myslela, že viem ako bude kniha pokračovať, tak som sa nesmierne zmýlila. Autor nás úplne prekvapil a tak nás prinútil druhú polovicu knihy prečítať na jeden šup, pretože sme chceli vedieť čo sa nakoniec stane. Autor mi priniesol obrovské prekvapenie, keď som sa dozvedela, že Augustovi sa opäť vrátila rakovina. To ma jednoducho dostalo a čítať smutný koniec na pláži kde je okolo vás veľa ľudí a vy plačete nie je bohvie čo.


No aj napriek smutnému koncu toto bola jedna z najlepších kníh, akú som kedy čítala. Pre tých, ktorí sa ešte stále rozhodujú a obšmietajú okolo nej v kníhkupectvách, tak neváhajte a určite sa do tej knihy pustite. A samozrejme vopred si pripravte kapesníky.
Takže táto kniha by si zaslúžila aj viac ako len 5 bodov, ale keďže 5 je najviac tak čo už. :)


Hodnotenie: 5/5

S pozdravom


 

8 komentárov:

  1. Tiež knihy a Johnov štýl milujem.:) A to nové vydanie vyzerá super.:3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. John Green a jeho knihy sa mi okamžite po pár stranách zaľúbili. Skvelo píše. :)

      Odstrániť
  2. akurat včera som ju pozerala na abcknihy.sk ale neodhodlala som sa ju objednat aj ked mam niečo podobne ako ona ale rada by som ju prečitala:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Túto knihu môžem len vrelo odporúčiť, pretože je naozaj skvelá. :)

      Odstrániť
  3. Kniha bola super a baby, super recenzie !! Ste šikulky . :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa táto kniha chytila za srdce. :) Veľmi pekne ďakujeme :3

      Odstrániť
  4. Skvelé knihy od Greena , výborné čítanie . Obsahovo je to skvelá kniha , akurát odporúčam ju prečítať v angličtine . Ja som celú kolekciu kníh kúpila tu http://www.eurobooks.sk/sk/produkt/325624/The-John-Green-Collection/

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Aj ja som sa k tejto knihe dostala doooosť neskoro. Ale nevadí.....aj tak bola super, aj tak ma chytila za srdce a aj tak som na konci strašne plakala. Inak, super recenzia.

    icywhitesworld.blogspot.sk (ja svoj blog ešte iba rozbieham, takže ešte tam príspevky nie sú, ale už mám zopár pripravených)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)