nedeľa 29. júna 2014

RECENZIA: Gayle Formanová: Iba jeden rok (SK)

Žáner: New Adult
Séria: Just one day
Diel: #2
Vydavateľstvo: Ikar (SK)
Počet strán: 352
Väzba: Pevná s preobalom
Originál názov: Just one year

Anotácia:
Keď sa Willem preberie z bezvedomia, netuší, kde je – v Prahe, v Dubrovníku alebo doma v Amsterdame? Francúzsky lekár mu ošetril ranu na hlave, ale Willem utŕžil aj inú, ktorú navonok nevidieť, napriek tomu bolí. Mladý Holanďan je zase sám a naliehavo potrebuje nájsť dievča, peknú Američanku, ktorú pomenoval Lulu, lebo jej pravé meno nepozná. 
Romantické, emotívne pokračovanie románu Iba jeden deň je príbehom voľby a náhody či „nehody“, ale aj šťastia, ktoré môžeme nájsť, keď sa voľba skríži s náhodou.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Knižný. 




Gayle Formanová, známa po celom svete vďaka románom Ak zostanem a Iba jeden deň. Jej príbehy chytili za srdce stovky čitateľov a vo svojich dielach skrýva mnoho myšlienok. 
Prvý diel "série" nesie názov Iba jeden deň (RECENZIA)
Iba jeden rok predstavuje ten istý príbeh, avšak tentokrát je hlavnou postavou záhadný cestovateľ Willem. 
Ide o príbeh dvoch mladých ľudí, ktorých spojí náhoda a rozdelí nehoda. Všetko sa to začalo spontánnym výletom do Paríža. 

Čítaj viac... 



  !Môj názor môže obsahovať spoilery! 
Willem sa prebúdza v nemocnici a jeho pamäť mu neslúži. Nevie kde je, ako sa ocitol v nemocnici a nespomína si ani na miesto, kde nechal dievča s ktorým prežil krásny deň v Paríži. Keď si na to spomenie, je už neskoro. Po jeho Lulu nie je ani stopy. Willem sa nikdy nevzdáva a tak sa vydáva na dlhé cesty a na miesta, ktoré mu Lulu stihla spomenúť. Nikde však nie je a zúfalý Willem sa vracia do svojho rodného Amsterdamu.

Úvod mne osobne prišiel veľmi chaotický. Zmes Willemových pocitov a spomienok na ľudí, ktorí v knihe nikdy spomenutí neboli a preto ich bolo ťažké zaradiť. (Napríklad rodičia, ktorých volal vždy len po mene.)
V príbehu sa mihne množstvo postáv, čo knihe dodáva akéhosi cestovného ducha a každá postava vštiepi Willemovi "životnú pravdu"  a radu. K srdcu mi prirástli jeho priatelia Broodje, W. a Henk. Každý je svojím originálnym spôsobom šibnutý. Ale sú to praví priatelia.

Willem v Amsterdame nemieni stráviť veľa času, podstatne ako vždy. Svoju krajinu neberie ako domov odvtedy ako mu umrel otec a jeho matka sa odsťahovala do Indie. Túla sa aby zabudol.
Odvaha, tvrdohlavosť, rozhodnosť.. a to rozhodne nie sú jediné vlastnosti, ktoré ho vystihujú. Je spoločenský a spontánnosť ho neraz zavedie na zaujímavé miesta a k zaujímavým ľuďom. Jediné čo by som autorke vrámci Willema vytkla sú jeho deprimujúce myšlienky na Lulu.

"Odvaha znamená urobiť niečo nebezpečné bez rozmýšľania. Statočnosť znamená vystaviť sa nebezpečenstvu a dobre si uvedomovať všetky riziká."

Autorkin štýl písania dokáže zaujať všetkých priaznivcov opisu a aj keď k nim nepatrím, kniha ma dokázala v plnej miere pohltiť. Ako som v úvode spomínala, kniha obsahuje mnoho skrytých myšlienok. Či už sa jedná o kultúru jednotlivých krajín a zvyky, takisto ukrýva narážky na súčastné problémy v krajinách. 
Od záveru som očakávala niečo iné, no odhliadnuc od mojich očakávaní je záver symbolický.

Ak ste čítali prvý diel a nie ste si istý či siahnuť po pokračovaní, snáď vás presvedčí ešte jedna maličkosť. Aj keď ide len o zmenu pohľadu dočkali sme sa celkom nového príbehu. (Nič na spôsob Chodiacej katasrofy.)



HODNOTENIE: 4/5









2 komentáre:

  1. Já se přiznám, že mě Jen jeden den nezaujal, styl byl takový dětinský a ačkoliv tam bylo pár pěkných myšlenek i zajímavá dějová linka přeměny Allyson, čekala jsem od toho o hodně více :) Ale ráda bych se dozvěděla i pohled Willa :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Od Iba jeden deň som čakala aj ja oveľa viac. Príde mi, že druhý diel je lepší, aj keď vadilo neskutočné množstvo opisov.. :)

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)