sobota 20. apríla 2024

Margaret Rogerson - Mágia rodu Thornovcov

Žáner: young adult
Vydavateľstvo: Yoli 
Počet strán: 440
Väzba: paperback s oriezkou

Anotácia:
Čarodejníci sú zlí. Elisabeth to vedela odjakživa. Vychovávali ju ako najdúcha v jednej z austermeerskych veľknižníc. Vyrastala tak medzi čarodejníckymi knihami – grimoármi, ktoré si šepkajú na policiach a rinčia železnými reťazami. Ak ich niekto oslobodí, zmenia sa na bizarné obludy z atramentu a kože. Elisabeth dúfa, že sa jedného dňa stane strážkyňou a bude chrániť kráľovstvo pred ich mocou.
Pri útoku na knižnicu však utečie najnebezpečnejší grimoár. Elisabethina zúfalá snaha zastaviť ho spôsobí, že ju obvinia z účasti na zločine a postavia pred súd. Ocitne sa sama len so svojím úhlavným nepriateľom čarodejníkom Nathanielom Thornom a jeho záhadným démonickým služobníkom Silasom. Rozpúta sa okolo nich desaťročia plánované sprisahanie, ktoré by mohlo znamenať skazu nielen pre veľknižnice, ale aj pre celý svet.
Postupne, ako jej spojenectvo s Nathanielom silnie, Elisabeth spochybňuje všetko, čo sa doteraz naučila – o čarodejníkoch, o svojich milovaných knižniciach, ba dokonca aj o sebe samej. Objaví v sebe totiž moc, o ktorej netušila, a budúcnosť, o akej ani nesnívala.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu IKAR

Mágia rodu Thornovcov je lákavou pre mnohých knihomoľov. Príbeh zameraný na veľknižnice a žijúce knihy je niečo, čo určite vzbudzuje pozornosť a sympatie. Ak do toho zapojíme aj čarodejníkov, znie to ako fajn fantasy. 

A ono to skutočne fajn fantasy aj je. Elisabeth vyrastá vo veľknižnici a plánuje sa stať jej strážkyňou. Možno si poviete, že na tom nie je nič mimoriadne, no opak je pravdou. Táto veľknižnica totiž neskrýva obyčajné knihy, je plná žijúcich zväzkov - tzv. grimoárov, ktoré dokážu komunikovať i poriadne vyvádzať. Nie všetky sú mierumilovné a práve tie zlovestné musia byť pod prísnym dohľadom. 

Musím povedať, že tento koncept je naozaj zaujímavý a pre mňa aj originálny. Čítanie som si užívala a nechala som sa príbehom naplno upútať. Žijúce knihy, ktoré sa vedia meniť na zlotvory, kúzelníci a mágia vzbudzovali moju zvedavosť a nútili ma prevracať stránky. Elisabeth sa ako hlavná hrdinka zamotáva do mnohých nezávideniahodných situácii a tým sa do deja dostáva akcia a vytvárajú sa napäté situácie, ktoré dej spestrujú. Jej spojenectvo s čarodejníkom Nathanielom je spočiatku kostrbaté, no časom je z nich dobrá dvojka, ktorej jednoducho musíte držať palce. Autorka vniesla medzi tieto dve postavy aj zrniečko romantiky, no nepodarilo sa jej ho detailnejšie spracovať, takže to nemalo ten správny efekt. Síce som sa ich blízkosti tešila, no na druhú stranu ma o svojich citoch naplno nepresvedčili. Každopádne boli sympatickou hlavnou dvojkou, aj vďaka ktorej sa príbeh ľahšie čítal. Podiel na tom tentokrát mali aj vedľajšie postavy, niektoré boli dokonca ešte pútavejšie ako Elizabeth s Nathanielom. Démon Silas si ma získal a pri spomínaní na tento príbeh si asi ako prvého vybavím práve jeho. Charakterovo mi táto postava prišla asi najprepracovanejšia a najzaujímavejšia, často som musela o jeho úmysloch a činoch premýšľať. 

Príbeh plynulo graduje a aj keď niekde v polovici mierne stagnuje, tak to zachraňujú záverečné udalosti. Záver doslova vybuchne akciou, ktorá prináša zvraty, prekvapenia a taktiež dramatické situácie. Aj keď už nespadám do vekovej cieľovky, tak som si to dokázala poriadne užiť. 
Myslím si, že pre menej náročných či mladších čitateľov je to skvelé čítanie. Mne osobne tam ale vecí chýbalo - vysvetlenie sveta, grimoárov, fungovania mágie, čarodejníkov a dalo by sa pokračovať. Každopádne fajn oddychovka, ktorá určite stojí za pozornosť! 

@terezickka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)