sobota 11. marca 2023

Sebastian Fitzek - Zberateľ očí

Žáner: psychotriler
Vydavateľstvo: Tatran
Séria: Zberateľ očí
Diel: #1
Počet strán: 352
Väzba: pevná väzba s prebalom

Anotácia:
Odpočítavanie začalo. Alexander Zorbach, novinár a bývalý policajt, má 45 hodín a 7 minút na to, aby našiel malého chlapca, ktorému zabijak vzal oko. Scenár je vždy rovnaký: mŕtva žena zviera stopky v ruke a zúfalý otec musí nájsť syna skôr, ako sa zadusí. Tentoraz zabijak nechal stopu – Zorbachovu peňaženku. Zberateľ očí ho vtiahol do hry... a čas beží.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran.





Keď si už myslím, že ma Fitzek ničím nedokáže prekvapiť...BUM. Vytiahne ďalšie esá z rukáva. Skadiaľ ich berie? Nemám poňatia, no verím, že mu to ešte veľmi dlho vydrží. 

Zberateľ očí je jedinečný viacerými aspektami. Neľakajte sa, keď na úvodných stranách nájdete epilóg a vysoké číslo označenia strany. Nejde o tlačiarenskú chybu, členenie knihy je totiž tak trochu opačné. Príbeh začína epilógom a postupne sa dostáva k prológu. Stránky akoby nepribúdajú, ale naopak ubúdajú. Ide však len o značenie a samotná dejová linka začína na začiatku udalostí. Alebo nie? 

Zberateľ očí púta pozornosť už od prvých strán a to nielen vďaka vyššie spomenutému členeniu. Čitateľa pohltí nejasnými náznakmi, ktorými by sa dej mohol uberať. Každá situácia je sčasti zahalená rúškom tajomstva, preto sa vynára stále viac a viac otázok. Po istom čase sa to môže zdať mätúce, no pri Fitzekovi platí, že ak budete čítať ďalej, postupne jednotlivé dieliky začnú do seba zapadať. Autor si každé jedno odhalenie dôsledne premyslel, vždy je správne načasované a veľakrát podlieha dávke napätia. Nemusíte sa báť, že niečo zostane nezodpovedané, treba len dávať pozor a vnímať dej niekedy aj do väčších detailov. 
Ako je to pri autorovi zvykom, dej ubieha svižným tempom. Postavy sa vrhajú do akcie, idú po stopách, nestrácajú čas na jednom mieste a takmer neustále prichádzajú s novými zisteniami. Vďaka tomu sa príbeh neustále hýbe vpred a nemá ani príležitosť sa zastaviť. Rovnako tak ani vy nebudete chcieť knihu odložiť. 
S odhaleniami prichádzajú prekvapenia a zvraty, ktoré dej spestrujú a nútia čitateľa premýšľať. 
Hlavnú dejovú linku tvorí pohľad na Alexandra, no niekoľko kapitoliek je venovaných aj unesenému dieťaťu. Tieto kapitoly prinášajú drobné odhalenia a rozširujú hĺbku príbehu. Každý aspekt v tejto knihe jednoducho udržuje čitateľovu pozornosť. 
Príbeh dotvára napätá, miestami frustrujúca atmosféra a samozrejme hlavné postavy či vrah.

Pri postavách si tentokrát autor dovolil v malej miere popustiť aj uzdu fantázii a tak sa popri bývalom policajtovi a súčasnom novinárovi Alexandrovi Zorbachovi, stáva nevidiaca Alina Gregorievová zaujímavým obzvláštnením, ktoré do deja ale dokonale pasuje. 

@terezickka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)