štvrtok 6. októbra 2022

RECENZIA: Marah Woolf - Nemiluj ma

Žáner: YA, fantasy
Vydavateľstvo: CooBoo
Séria: Božská láska
Diel: #1
Počet strán: 328
Väzba: paperback

Anotácia:
Jess sa vybrala do letného kempu, aby si od všetkého oddýchla. Jej plány však naruší tajomný Cayden. Drzý a krásny Cayden je k nej raz neuveriteľne milý, potom ju ignoruje. Pod maskou tínedžera sa skrýva grécky titán Prometeus. Raz za sto rokov smie zostúpiť na Zem a uchádzať sa o lásku dievčaťa. Svoju vytúženú nesmrteľnosť však získa, len ak ho vyvolená odmietne. Jess sa zamotá sa do odvekého sporu gréckych bohov, ktorý môže navždy zmeniť náš svet. Poddá sa čaru božského Caydena alebo zachráni ľudstvo?

Za poskytnutie výtlačku ďakujem kníhkupectvu Panta Rhei.

Ďalšia kniha s mytologickým motívom si našla miesto v mojej knihovničke. Nemiluj ma je síce tínedžerská fantasy, no jej príbeh dokáže zaujať aj staršieho čitateľa a ponúknuť mu oddychové čítanie. 

Marah Woolf vytvorila svet, v ktorom bohovia každých 100 rokov zostupujú na svet a umožňujú Prometeovi dosiahnuť smrteľnosť. Anotácia síce spomína nesmrteľnosť, ale keď si prečítate prvú príbehovú stránku, určite pochopíte. Myslím si, že v tomto prípade anotácia nie je presná. Každopádne to možno považovať za vonkajšiu chybičku krásy, pretože čitateľ sa aj tak zameriava na príbeh ako celok a nie na anotáciu. Mňa osobne to ale na krátku dobu dokázalo zmiasť. 

Príbeh sa číta ľahko a dej rýchlo napreduje. Autorka čitateľovi podsúva jednotlivé informácie rad za radom a necháva si pre ne správne načasovanie. Odhaľovať tajomstvá budete spoločne s hlavnou postavou, čím sa do príbehu ponoríte. Marah Woolf vytvorila pútavú zápletku, v ktorej budete postavám fandiť a niekedy ich preklínať za ich rozhodovania. V knihe nechýba napätie či akcia a v neposlednom rade niekoľko prekvapení. Príbeh sa odohráva na letnom tábore a nesie uvoľnenú atmosféru. 

V príbehu vystupuje väčšie množstvo postáv, no nie je ťažké si ich zapamätať. Každá z nich má svoje charakteristické črty a vlastnosti, ktoré ju definujú. Mne osobne sa veľmi páčilo poľudštenie bohov, ktorí vďaka tomu nepôsobili hrozivo. Taktiež si ma získalo ich vykreslenie ako súdržnej rodiny. Autorka si bohov prispôsobila vlastnej predstave a tak nemusíte očakávať záletného podlého Zeusa či zákernú a pomstychtivú Héru, na ktorých sme zvyknutí v ich bežných príbehoch. Poučili sa z dávnych čias a sú uvedomelí. 
Čo sa týka hlavnej postavy Jess a Caydena...pri nich som zostala mierne sklamaná. Obe tieto postavy sú často rozporuplné. Na jednej strane sa odháňajú a na strane druhej aj tak vyhľadávajú svoju spoločnosť. A práve to na mňa pôsobilo dojmom, že autorka síce chcela vytvoriť akýsi love-hate vzťah avšak celkové prevedenie pôsobilo nútene a neprirodzene. 
Treťou takou poprednou postavou je Robyn, najlepšia kamarátka Jess a dievča, ktoré síce má priateľa ale na tábore si neváha okato zalaškovať s Caydenom, dokonca pred zrakom svôjho priateľa, ktorý sa tvári, že to nevidí. Jess prišla na tábor s priateľmi a napriek tomu ich v príbehu nespájala žiadna aktivita či hlbšie puto. Nedomyslené a nedoriešené. Nehovoriac o tom, že hlavné vzťahy v príbehu pôsobia častokrát plytko. 
A keďže je oporou príbehu mytológia, vstupujú do deja aj rôzne nadprirodzené bytosti, ktoré ho spestrujú.

Odhalenie v závere prináša prekvapenie a vie zaujať. Otvorený koniec láka na ďalšie dobrodružstvo.
Nemiluj ma má síce svoje chybičky, ale pri nie veľkých očakávaniach si príbeh dokážete užiť. 

@terezickka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)