sobota 6. augusta 2022

RECENZIA: Lucinda Riley - Záhadné vraždy v internáte

Žáner: krimi, triler
Vydavateľstvo: Tatran
Počet strán: 328
Väzba: pevná väzba s prebalom

Anotácia:
Náhla smrť žiaka malej súkromnej internátnej školy Fleat House je šokujúcou udalosťou, ktorú riaditeľ školy okamžite označí za tragickú nehodu. Miestna polícia však nemôže vylúčiť úmyselnú vraždu a k prípadu si vyžiada skúsenú vyšetrovateľku Jazmine. Tá zo súkromných dôvodov už dávno opustila policajnú kariéru, no súhlasí s tým, že sa prípadu ujme. Len čo Jazmine začne prenikať do tajomstiev za bránami internátnej školy, udalosti naberú znepokojivý spád. Zmiznutie ďalšieho chlapca nenechá na seba dlho čakať...

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran

Lucinda Riley ohúrila svet čitateľov sériou Sedem sestier, no jej ostatné diela si taktiež vedia podmaniť srdcia. 


Záhadné vraždy v internáte autorka napísala ešte v roku 2006. Nedočkali sa vydania a nespadajú tak úplne do autorkinho žánru, no jej syn a zároveň spoluautor Harry Whittaker umožnil čitateľom užiť si skvelý Lucindin spisovateľský talent aj po jej smrti. 

Čítať detektívku z pera Lucindy bolo naozaj novou skúsenosťou, ktorá vyvolávalá veľkú zvedavosť a rozhodne nie pochybnosti, pretože pri tejto autorke idete jednoducho vždy na istotu dobrého čitateľského zážitku. A skutočne neprichádza žiadne sklamanie. 
Autorka poňala príbeh sebe typickým štýlom. K dispozícií je hneď niekoľko pohľadov rozprávania, prítomné sú odkazy na minulosť a všetko je zahalené rúškom tajomstva. 
Na internáte Fleat House nastáva záhadné úmrtie jedného zo žiakov a postupom času sa mení klasifikácia z nešťastnej náhody na úmyselnú vraždu. Všetko zamotávajú tajomní zamestnanci, história internátu a aj samotní žiaci. 
Vyšetrovanie prebieha pomalými ale dôslednými krôčikmi. Autorka čitateľovi neustále podsúva nové stopy. Dej napreduje svižným tempom. Samotná gradácia deja má síce pomalšie tempo, ale kompenzuje si to napätím. Meniace sa pohľady zachytávajúce rôzne postavy v rôznych situáciach a končiace sa v tých najviac vypätých chvíľach bičujú čitateľovu zvedavosť. 
Kniha niekedy svojim anglickým prostredím a niektorými prvkami navodzuje dojem starej klasickej detektívky. 

Prípad vraždy vedie sympatická vyšetrovateľka Jazz. Postava, ktorá by si za bežných okolností zaslúžila určite kvalitnú detektívnu sériu. Pretože ako to u Lucindy býva, jej charaktery prekvitajú a ponúkajú veľa na odhaľovanie. Už v tejto knihe Jazz odkryla veľa tajomstiev, veľa plánov a skutočne navnadila aj na bohužiaľ neexistujúce pokračovania. Ani vedľajšie postavy netrpia charakterovou nedostatočnosťou a ponúkajú podrobný a pochopiteľný pohľad na konania či zmýšľania. Nie sú iba dejovou nevyhnutnosťou, sú plnohodnotnou dejovou súčasťou. 

Ak môže byť detektívka oddychovkou, tak Záhadné vraždy na internáte sú rozhodne týmto prípadom. Ubiehajú primeraným tempom, dávkujú potrebné napätie, prinášajú tajomstvá a ich odhalenia, prelínajú prítomnosť s minulosťou a zvraty vedia pomotať hlavu. Dokonalé čítanie počas upršaných či už letných alebo jesenných dní. 

@terezickka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)