streda 8. júna 2022

RECENZIA: Vincent Kliesch, Sebastian Fitzek - Šum smrti

Žáner: psychotriler
Vydavateľstvo: Tatran
Séria: Auris
Diel: #3
Počet strán: 224
Väzba: pevná väzba s prebalom

Anotácia:

Hrdinovia bestsellerov zo série Auris, ktorú napísal Vincent Kliesch na námet Sebastiana Fitzeka, musia spoločne bojovať o vlastný život – únosový triler najvyššej kvality!           Úspešná kriminálna podkasterka Jula Ansorgeová sa už celé roky snaží zistiť pravdu o osude svojho brata, ktorý záhadne zmizol. Moritz bol najprv obvinený políciou z ohavného zločinu a neskôr ho úrady vyhlásili za mŕtveho. Matthias Hegel, slávny forenzný fonetik, tvrdí, že má dôkazy o tom, že Moritz je stále nažive. Ale pochybný a bezohľadný odborník, ktorému stačí iba vzorka hlasu na analýzu psychiky páchateľa, Julu mnohokrát oklamal. Je presvedčená, že s ňou iba manipuluje. Poslednýkrát sa s ním stretáva. Ich stretnutie sa však končí katastrofou: Julu a Hegela brutálne unesú. Zjavne má niekto stále záujem vypátrať Moritza – a aby ho páchateľ našiel, neštíti sa toho najkrutejšieho mučenia. Jula a Hegel, nerovný a nepriateľský pár vyšetrovateľov, uviazli v neriešiteľnej vražednej dileme: ak spoločne vyriešia poslednú hádanku o Moritzovi, Julin brat umrie. Ak ju nevyriešia, sami zomrú v zajatí...

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran.

Tretí diel trilerovej série Auris prináša ďalšie dobrodružstvo July a Hegela. Dvojice, ktorá síce voči sebe prechováva zväčša nenávisť, no aj napriek tomu dokážu byť zladenou dvojicou pri riešení problémov a bezvýchodiskových situácií.  
Jula a Hegel sú unesení a mučení. Únoscom ide o odhalenie Julinho brata Moritza a nezastavia sa pred ničím. Zvládnu to hlavné postavy či podľahnú? To sa dozviete v Šume smrti.

Šum smrti už od prvých strán naberá na obrátkach. Žiadny pomalý rozbeh, práve naopak. Od úvodu je príbeh nasýtený akciou, zvratmi a veľkými neznámymi. Čitateľ sa tak do príbehu July a Hegela vrhá po hlave a čaká na prvé odhalenia či prekvapenia. 
Autor skvelo narába s atmosférou. Udržuje napätie, zaháňa čitateľa do úzkych a neraz ho zavedie aj do slepej uličky. O to viac zážitkové sú neskoršie odhalenia. 
Zápletka nadväzuje na udalosti predchádzajúcich častí, no nemusíte ich poznať do detailov, nakoľko autor vždy pripomenie to najdôležitejšie. 

Pri druhej časti série som bola mierne sklamaná, nakoľko som mala pocit, že sa postavy nikam neposunuli, nevyvinuli a taktiež celkový dej bol iba taký priemerný bez hlbších odhalení či prekvapení. 
Šum smrti to sčasti napravil. Postavy sa charakterovo skutočne posunuli a rozvinuli. Jula zahodila za hlavu svoju detinskosť a Hegel ukázal svoju ľudskosť a spolupatričnosť. Autor odhalil aj jeho slabšie stránky a tak sa stal o niečo viac sympatickou postavou. 
Veľmi sa mi páčilo, že Jula i Hegel museli tentokrát ťahať za spoločný povraz. Prehltli svoje rozpory, zjednotili sa a nakoniec im to aj išlo. 
Dejové odhalenia prichádzali v príbehu pomalšie, no tie hlavné rozhodne stáli za to. Niektoré sa síce dali predvídať, no neubrali na prekvapení. 
Do série Auris som sa začítala. Má nezvyčajné hlavné postavy a ponúka mnoho príbehov. Niekedy síce prevedenie zakopáva, no časom dobehne. 
Záver prináša otvorený koniec a pripravuje na ďalšiu časť série. Tú si určite nenechám ujsť. 

@terezickka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)