pondelok 16. mája 2022

RECENZIA: Victoria Schwab - Most duší

Žáner: fantasy, YA
Vydavateľstvo: Slovart
Séria: Cassidy Blake
Diel: #3
Počet strán: 312
Väzba: paperback
Originálny názov: Bridge of Souls

Anotácia:
V tretej časti mysterióznej série Cassidy Blaková cez prázdniny sprevádza rodičov, ktorí nakrúcajú filmy o paranormálnych javoch a duchoch v rôznych mestách. Po Edinburghu a Paríži sa teraz ocitne v New Orleanse. Aj tu cíti spoza Opony volanie duchov, ktorých je tu vďaka pohnutým dejinám mesta neúrekom. No ak si aj myslela, že po tom, čo v Edinburghu vliezla do otvoreného hrobu, keď sa snažila získať naspäť stuhu svojho života, či sa prepadla cez hromadu kostí v parížskych katakombách pri naháňaní poltergeista, ju už nič horšie stretnúť nemôže, bola na omyle. Na mušku si ju vzal vyslanec smrti. Ani zrkadlový prívesok, ani jej najlepší priateľ – duch Jacob – jej tentoraz nepomôžu. Ponorte sa spolu s ňou do sveta duchov, prízrakov a zjavení a odhaľte tajomné zákutia svetov, o ktorých ste nemali ani tušenia.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Ducharské dobrodružstvá Cassidy Blake pokračujú. Most duší nás spolu s jej rodičmi privádza do New Orleans, kde samozrejme nechýbajú duchovia, historky a tentokrát aj čosi neznáme a nebezpečné, čo ide Cassidy po krku. 

Séria o Cassidy Blake je určená pre tínedžerskú vekovú skupinu čitateľov. No nehanbím sa priznať, že ako dospelá túto sériu žeriem! 
Most duší nadväzuje na udalosti z predchádzajúcich častí a rozvíja celkovú dejovú linku. Prináša nové záhady, nové dobrodružstvá a predovšektým nové odhalenia. 
Do príbehu sa čitateľ dostane ihneď. Jednoduchý štýl písania a jednoduché vetné konštrukcie umožňujú rýchle postupovanie v deji a pohltia do príbehu. 
Cassidy je sympatická hlavná hrdinka, ktorá sa akcie vrhá po hlave a jej riešenia sú niekedy úsmevné. Nezabúdajme ale že je to tínedžerka a tak niektoré jej myšlienkové postupy nie sú úplne logické či zmysluplné. Na druhú stranu je ale veľmi odvážna a odhodlaná. Čitateľ jej drží po celý čas palce. 
Ostatné postavy v knihe sú skôr len takým pozadím. Nemajú nejaké extra významné role a aj keď Cassidy často k niečomu pohnú alebo jej pomáhajú, nemajú pre dej väčší význam. Sú takou nevyhnutnosťou, ale v prípade tejto knihy to nie je negatívum, skôr iba podotknutý fakt. 
Most duší zároveň nie je tentokrát tak úplne o duchoch. Sústredí sa skôr na Cassidy a na jej problémy, ktoré sa objavia v súvislosti s prechodom za Oponu. Zameriava sa teda skôr na pochopenie následkov a vyrovnávanie sa s nimi.
Čítanie je naplnené akciou, dej nestagnuje na jednom mieste. Je taktiež naplnené prekvapeniami, nebojácnosťou. 

Most duší je dokonalou oddychovkou na letné teplé dni. Dokáže ju prečítať za niekoľko hodín a užiť si tak milý duchársky príbeh plný dobrodružstiev. 

@terezickka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)