nedeľa 14. marca 2021

RECENZIA: Lenka Kyselicová - Algoritmus lásky

Žáner: beletria
Vydavateľstvo: Motýľ
Počet strán: 360 strán
Väzba: pevná väzba

Anotácia:

Anka od narodenia vyrastala v krutom svete, do ktorého ju priviedla matka. Mala teda jediný cieľ – prežiť. Únik z pasce podsvetia sa jej naskytá až po tom, ako sa stane svedkyňou v procese so svojím úhlavným nepriateľom. S novým menom a životom sa, teraz už Hanka, ocitá v programe na ochranu svedkov. 

Šanca na nový začiatok pre ňu znamená všetko. Nastupuje na štúdium matematiky, kde stretáva Filipa, s ktorým ju okrem ťaživej minulosti spája aj nezvyčajne silné puto. Dokáže prežiť priateľstvo vzniknuté v extrémnych podmienkach? Alebo je všetko len vysnívaná ilúzia?

Za poskytnutie výtlačku ďakujem autorke Lenke Kyselicovej. 

     Keď nám napísala autorky, či by sme zrecenzovali jej novú knihu Algoritmus lásky, tak som nezaváhala ani jednu jedinú minútu. Od autorky som už kedysi čítala knihu Dievča z titulky, ktorá bola jednoducho skvelá a ktorá ma veľmi milo prekvapila, pretože anotácia nám načrtla jednoduchý príbeh, no kniha toho skrývala oveľa viac a bola som z toho jednoducho nadšená. 
     A to isté je aj pri tejto knihe. Anotácia naznačuje základnú dejovú líniu, ktorá sa točí okolo Anky/Hanky, no v skutočnosti sa v príbehu skrýva toho oveľa, a tým myslím, vážne oveľa viac ako sa na prvý pohľad z anotácie môže zdať. 
    Tým že autorka píše príbehy v dlhšom časovom období tak príbeh je vážne bohatý na udalosti a na krásny vývoj postavy. Práve pri tom vývoji postáv je jasne citeľný rozdiel medzi hlavnými hrdinami v prvých kapitolách a v záverečných kapitolách. Celý príbeh je rozdelený na viacej častí a to: Zlom, Odvaha Šťastie, Nádej a Láska. Jednotlivými týmito časťami nás prevádzajú kapitoly, ktoré sú písané z pohľadu Anny/Hany a Filipa, počas celého príbehu sa striedajú tieto dva pohľady. Pohľady z Filipovej strany sa mi veľmi páčili, pretože neraz sa vtipným spôsobom ako keby prihováral čitateľom, čo sa mi veľmi páčilo. 
     Ako som už vyššie spomenula, tak príbeh zachytáva dlhšie časové obdobie, kde sa často skáče z dôležitej udalosti na ešte dôležitejšiu, čo u mňa vyvolávalo pocity nedočkavosti a nútilo ma to knihu čítať bez prestávky, aby som čím skôr zistila čo sa ešte udeje a ako sa to nakoniec celé skončí. Takže napätie a zvedavosť ma sprevádzala od prvých strán až po tie úplne posledné záverečné strany. Nehovoriac o tom, že autorka sa nevyhýba ani ťažším témam, ako je násilie a drogy. Práve táto téma vo mne vyvolávala pocit vďačnosti za to všetko čo mám a za skvelých ľudí v podobe rodiny, snúbenca a priateľov, ktorých mám okolo seba a na ktorých sa môžem vždy spoľahnúť, a došlo mi, že by som ich nemala brať ako samozrejmosť, čo sa niekedy občas stáva.
   Práve tieto ťažšie témy do deja autorka zapracovala prostredníctvom hlavnej postavy Anny. Anna žije len so svojou matkou Šeri, ktorá lieta z jedného problému do druhého a výchova dcéry bola u nej vždy na druhom, ak aj nie na tretom-štvrtom či piatom mieste. V prvom rade ju vždy zaujímali drogy. V príbehu sa hneď na úvod ocitáme v skrini s Annou, ktorá sa schováva pred chlapmi, ktorí prišli za jej mamou, ktorá získala dôkazy proti nim a poslala ich na políciu. No zrazu sa Anna ocitá nielen bez otca, ale aj bez mamy a v programe na ochranu svedkov. Aj napriek všetkému zlému, čo sa jej za osemnásť rokov života udialo, Hanka bola silná postava, ktorá sa nenechala svojím prostredím skaziť a stiahnuť na dno. Naopak, bola to postava s dobrými vlastnosťami (bola milujúca, starostlivá priateľská, no v určitých situáciách bola stále rezervovaná a odťažitá) , ktorú len zasiahol ťažký osud. No i napriek tomu sa neľutovala a snažila sa čeliť všetkému zlému čo ju v živote postretlo, len preto aby bola silnejšia a v živote niečo dokázala.
    Filip bola ďalšia postavy, ktorá nás sprevádzala dejom, a jeho kapitoly som milovala a neraz som sa zasmiala nad jeho dialógmi a vnútornými monológmi. Filip bol jednoducho tej typ chalana, ktorý vám vždy  hodí záchranné koleso keď vidí, že človek je v "nesnázích" - v ťažkostiach (asi čítam priveľa kníh v češtine). Zomrel mu brat, po ktorom ostala tehotná snúbenica a on si s ňou odchodil všetky potrebné vyšetrenia a dokonca aj pôrod, akosi podvedome prevzal na seba zodpovednosť, ktorá mala prináležať jeho zosnulému bratovi. Rodičia sa rozviedli, otec sa znovu oženil a mal s novou ženou ďalšie dieťa a matka bola nevyliečiteľne chorá. Síce mu osud nenadelil také zverstvá ako Hanke, no tiež to nemal ustlané na ružiach. 
     Hanka a Filip sa spoznávajú na vysokej škole, a tak sa zrazu v príbehu objavuje kamarátstvo, ktoré postupne prerastá cez priateľstvo až k láske a k prvým ľúbostným útrapám, na pozadí všetkých tých ostatných útrap, ktoré k životu patria. 
     Kniha bola neskutočne prepracovaná, no trošku mi prekážalo, že akosi zrazu ustali všetky komplikácie s mafiou - ak ich tak možno nazvať, po tom ako Hanka odcestovala s krajiny. Proste ako lusknutím prsta sa tento problém akosi utiahol do úzadie, kde ostal zabudnutý. Sem tam moc presladené výlevy citov a pomenovania až ma boleli zuby, ale beriem to tak, že ja v tomto vôbec nie som romantická tak verím, že väčšine z vás to asi prekážať nebude. A ten úplný koniec, no neviem. Zrazu len tak sa znovu stretnú... Niečo tomu pre mňa chýbalo... Možno mi to prišlo trošku narýchlo ukončené, keď si vezmem ako bol celý príbeh natiahnutý - v dobrom slova zmysle, a zrazu v závere pár strán a koniec príbehu...
    Ak ste od autorky nečítali túto, alebo ktorúkoľvek knihu, tak je najvyšší čas to napraviť. Ja som zatiaľ od autorky prečítala dve knihy a obe bolí perfektné, plné emócií, udalostí, bez akéhokoľvek hluchého miesta. No priznám sa, že Dievča z titulky, sa mi páčila o máličko viac.
~N

2 komentáre:

  1. Nepoznám túto autorku a anotácia ma ani veľmi nezaujala. Ale tvoj popis deja už áno. Určite sa tam riešia silné problémy, čo už len strach o život a drogy a zlé detsvo prinášajú. Ak je to vykompenzované ešte romantikou, tak by sa mi to ako oddychovka isto páčilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Či už pri tejto knihe, alebo pri knihe Dievča s titulky, sú podľa mňa veľmi slabé anotácie, ktoré nedokážu čitateľa na prvý dojem zaujať, čo je veľká škoda, pretože knihy sú skvelo napísané a samotné príbehy sú skvelé a veľmi prepracované a určite stoja za pozornosť. Toto isté bolo aj pri knihe Dievča s titulky, kedy anotácia sľubovala len tuctový a ničím nezaujímavý príbeh a nakoniec som zostala len a len čumieť. Takže treba dať týmto knihám jednoznačne šancu.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)