pondelok 22. júna 2015

RECENZIA: Jasinda Wilderová: Strácam sa v tebe --> Smutný príbeh o tom, ako sa vysporiadať s problémami a bolesťou v živote

Žáner: NA
Séria: Falling
Diel: #1
Vydavateľstvo: Ikar
Počet strán: 320
Väzba: pevná s preobalom
Originál názov: Falling Into You


Anotácia:
Osemnásťročná Nell Hawthornová sa zaľúbila do svojho dlhoročného priateľa z detstva Kyla Callowaya. Ich mladá láska je krásna a budúcnosť je plná prísľubov. Jedného dňa sa však všetko zmení a Nell sa dostáva do kontaktu aj s Kylovým bratom Coltonom. 

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar. 




Strácam sa v tebe je ďalšia z mnohých NA preložených kníh. Každý mesiac vychádza zo spomínaného žánru hneď niekoľko príbehov, no nie každý sa môže pýšiť originalitou a kvalitou. 
Myslím si, že v tomto prípade by sa mohlo hovoriť aj o kvalite, aj o originalite. 

Do knihy som sa púšťala bez očakávaní, vďaka čomu ma prekvapila a učarovala mi. Je to presne ten typ knihy, po ktorej siahnete aj druhýkrát. Síce viete ako postavy dopadnú, no aj napriek tomu si opäť radi prečítate ich životnú púť.

Čítaj viac...

Ako to už pri súčasných YA/NA knihách býva, dej je prerozprávaný hlavnými postavami a to zároveň v ženskom aj mužskom podaní. Nestriedajú sa však po kapitolách - páčilo sa mi, že niekoľko kapitol dostane čitateľ bez prerušenia iba v podaní Nell a niektoré ihneď iba v podaní Coltona. A to najdôležitejšie - dva pohľady nikdy neopisovali rovnakú udalosť. (Vďakabohu).

Spočiatku som mala so začítaním problém. Úvod bol pre mňa príliš zdĺhavý a miestami nudný. Až keď som knihu dočítala, tak som si však uvedomila jednu vec. Práve táto časť príbehu bola najdôležitejšia. Vďaka nej ste si potom mohli uvedomiť hĺbku príbehu a zistiť, čo bolo autorkiným zámerom. 
Strácam sa v tebe nie je len obyčajným zamilovaným príbehom. Okrem lásky zároveň ukazuje bolesť, smútok a neschopnosť oslobodiť sa od pocitu viny, pohnúť sa v živote ďalej. 
Vďaka rýchlemu spádu udalostí strany ubiehajú naozaj rýchlo a ani si nevšimnete a budete otáčať posledné listy. Komu sa knižka zaľúbi, tak nemusí zúfať, pretože sa dočká aj BONUSU. 
Kniha obsahuje niekoľko veľkých časových skokov, ktoré môžu v malej miere čitateľa zmiasť. 


Postavy veľa skrývajú a nikdy sa o nich nedozviete celú pravdu hneď. Niečo sa načrtne v štvrtine, potom sa to polovicu knihy nerieši, ale v hlave nad tým stále premýšľate a to vás núti neprestávať v čítaní, až kým sa neprepracujete k odpovediam. Myslíte si, že postavy poznáte, no nenechajte sa oklamať. Vždy sa nájde skyté tajomstvo, ktoré nemalo vyplávať na povrch. 
Na začiatku sa stretávate s bezstarostnou veselou Nell, ktorú ku koncu ani nespoznáte. Práve ona prešla najväčší kus cesty, potrebovala naň aj najviac sily a motivácie. 
Okolo Coltona padla už od prvej zmienky clona záhad. Spomínal sa len okrajovo, jediné čo som o ňom vedela, bolo že je Kylov brat, tým sa to končilo. 
Ako sa dostával do popredia, tým viac ma prekvapoval a zistila som, že je totálnym protikladom svojho brata. Na jednu stranu je to klasický prípad NA mužskej postavy - samé problémy, držte sa od neho ďalej, beznádejný prípad. Na druhej strane si síce všetkým zo spomínaných vecí prešiel, ale dostal sa z toho a nie vďaka stretnutiu s Nell, ale ešte dávno predtým. Práve týmto ho autorka odlíšila od svojich žánrových kolegov. 
Vzťahy medzi všetkými postavami mohli byť prepracované podrobnejšie. Konkrétne vzťah Coltona a Kyla. Nad týmto vzťahom mi doteraz visí niekoľko otáznikov. 

Ak chcete mať z knihy čo najväčší pôžitok, nečítajte si anotáciu. Ukrývajú sa v nej spoilery. Ja som ju v recenzii trošku upravila, takže neprezradí to, čo nemá. 
Pokračovanie vychádza 4.8.2015. 
HODNOTENIE: 5/5


6 komentárov:

  1. Už mí mám doma, tak se na ní teď těším o něco víc :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Knihu som kedysi dávno čítala ešte v angličtine a musí, s tebou súhlasiť. Veľmi ma oslovilo to neopisovanie rovnakých udalostí z pohľadu inej postavy. A príbeh... ma proste dostal. Veľa som si pri ňom poplakala, išiel skutočne do hĺbky. :)

    Supe recenzia ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru, občas som slzu mala na kraji aj ja. Teším sa na druhý diel :3
      Ďakujem :)

      Odstrániť
  3. Skvělá recenze! Knížka mě láká svou anotací, vypadá to na dobrou letní oddechovku :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :3
      Na leto podľa mňa ako stvorená, ľahko a rýchlo sa číta :)

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)