piatok 20. februára 2015

RECENZIA: Tamina Berger: Dotyk smrti

Žáner: Thriller, YA
Vydavateľstvo: Fragment
Počet strán: 224
Väzba: Paperback
Originálny názov: Frostengel

Anotácia:
Sedemnásťročná Theresa neverí, že jej najlepšia priateľka Júlia spáchala samovraždu alebo mala nehodu. Je si istá, že na moste, z ktorého podľa polície spadla alebo skočila, nebola sama. Niekto bol s ňou - a strčil ju.
No kto? Žeby záhadný Leon, ktorý Júliu prenasledoval na každom kroku? Theresa začne pátrať na vlastnú päsť a zistí veci, o ktorých by azda radšej nevedela...

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fragment.  



Čítaj recenziu...



Dotyk smrti je autorkin prvý detektívny román venovaný mládeži. Keďže je kniha venovaná mládeži je zrejmé, že tomu je prispôsobený aj štýl písania. Tamina Berger si pre svoju tvorbu vybrala zrozumiteľný štýl písania, ktorý pozostáva z krátkych vetných konštrukcií a z veľkého množstva opisov. Väčšinou sa pomocou opisov dozvedáme aj tie najmenšie detaily o prostredí, no v tejto knihe je pomocou siahodlhých opisov prevedená vnútorná reč hlavnej postavy. 
Autentický úvod prerozprávaný z pohľadu Theresinej najlepšej priateľky v sebe ukrýval neodkryté tajomstvá a dal knihe zápletku. Júlia za záhadných okolností zmizla a tak sa dostávame do hlavy hlavnej hrdinky Theresy. Okrem nej však máme možnosť nakuknúť aj do života nezvestnej Júlie a to vďaka zápiskom z jej denníka. Denník dokresľuje a oživuje príbeh, ale neprišiel mi ničím originálny. Nebyť kurzívy, ktorou sa líšil od časti, kde príbeh rozprávala Theresa, by som inak neprišla na to, že ide o prehovor inej osoby. Stavby viet boli rovnaké, vyjadrovanie takisto. 

Pri čítaní ma držala vhodne načasovaná gradácia deja. Autorka sa snažila príbeh neustále niečím ozvláštniť a podstrčiť čitateľovi falošné, ale aj oprávnené podozrenia. Dejovú líniu zauzľovala čím ďalej, tým viac. Síce nie je možné sa v deji stratiť, no je možné, že váš záujem o dočítanie bude upadať, pretože sa dej začne ťahať a na niektorých miestách viaznúť. Boli momenty, kedy sa naozaj nič nedialo a len som blúdila v myšlienkách Theresy. 
V prepracovaných detektívkach nikdy v mojich domnienkach neuhádnem pravého zločinca. Jednoducho NIKDY. Tu sa mi to podarilo ihneď a pri veľkom finále knihy som nebola ani kúštik prekvapená. V určitej miere ide teda o predvídateľný záver. 

Dotyk smrti neprekypuje zbytočným množstvom postáv. Nájdete v nej len tie najdôležitejšie, ktoré ovplyvňujú dej alebo do neho priamo ale aj nepriamo zasahujú. Naozaj veľké plus, pretože si neviem predstaviť, že by sa tu nachádzalo kvantum osôb, ktoré by s príbehom napríklad ani nič nemali spoločné, ale autorka by ich tam dala, len aby zbytočne a hlavne nezmyselne zavádzala. Stáva sa to hlavne pri veľkých detektivkách. To by sa v príbehu potom dalo ľahko stratiť. 
S ľútosťou musím priznať, že ani jedna postava ma príliš neohúrila. Najvýraznejšou postavou bol záhadný Leon, ale prečo to naozaj nemôžem prezradiť. Najmenej zaujímavou bola práve Theresa. Starala sa o sestru, bola vzorná, milá a v istom zmysle sympatická, no ako postava bola slabo dopracovaná. Oveľa viac sa mi páčila jej sestra Corinna, ktorá je búrlivou tínedžerkou. 


HODNOTENIE: 3,5/5

6 komentárov:

  1. N, možno je to fajn oddychovka, ale kniha ma akosi nikdy nelákala... Ale pekná recenzia.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to síce "detektívka", no je to dosť oddychové. Nie je to taká klasická detektívka, teda to, čo sa pod tým žánrom má skrývať. :) Ďakujem veľmi pekne.

      Odstrániť
  2. Skvělá recenze :) Knihu neznám, ale docela jsi mě nalákala k přečtení :) Po knížce se určitě v knihovně podívám :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Ak po nej siahneš, určite daj vedieť, ako sa páčila tebe.

      Odstrániť
  3. Nevím, jestli by to bylo to pravý pro mě. Tento žádnr nemám zrovna v lásce a když už si chci něco podobného přečíst, tak kvalitní, dospělou četbu. Tohle může být dobré, ale pro mladší, což by mi nejspíš nevyhovovalo. Ale krásná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak máš rada detektívky, určite siahni po dospelej a kvalitnej literatúre z tohto žánru. Čo sa týka tejto knižky, tak je vcelku predvídateľná a taká... no pre mládež, aby ju pochopili aj tí mladší a aby im neunikali veci. Zjednodušené.
      Ďakujem :3

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)