štvrtok 5. februára 2015

RECENZIA: Erika Johansenová - Kráľovná Tearlingu

Žáner: fantasy
Séria: The Queen of the Tearling
Diel: #1
Vydavateľstvo: Ikar
Počet strán: 376
Väzba: Paperback
Originálny názov: The Queen of the Tearling

Anotácia: 
V deň svojich devätnástych narodenín sa princezná Kelsea, vychovávaná vo vyhnanstve, vydá na nebezpečnú púť. Márnivá a sebecká kráľovná Elyssa je mŕtva a Kelsea musí zasadnúť na trón, ktorý jej právom patrí. Na dievča s nezvyčajnou jazvou a magickým náhrdelníkom však z každej strany striehnu nepriatelia. Urobia všetko pre to, aby zabránili jej korunovácii za vládkyňu Tearlingu. 


Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu YOLI






Kráľovná Tearlingu predstavuje zaujímavé skĺbenie viacerých literárnych žánrov a to fantasy, historického románu a nádych dystopie. 

Pred čítaním som si vyprádznila myseľ a do knižky som sa pustila s prázdnym listom očakávaní. Pravdepodobne vďaka tomu sa mi príbeh zapáčil a jeho čítanie som si užívala. 

Keď sa mi do ruky prvýkrát dostal historický román, nevedela som, čo mám očakávať  a mala som pochybnosti, či by ma niečo také mohlo vôbec baviť. RoBerta_D*, ktorá ich však má doma plné poličky, ma ubezpečila, že ma to pohltí. A bolo tomu skutočne tak. Mnohí od tohto žánru očakávajú presladené princezné, kráľovny, plesy a čačkanie. Nepochybne sa nájde veľa takýchto kníh, no doposiaľ som mala česť len s tými akčnými historickými románmi a Kráľovná Tearlingu je jedným z nich. 

Čítaj viac...

Motiváciu napísať vlastný príbeh dostala autorka po úspechu jej obľúbeného spisovateľa Stephena Kinga. Jej tvorba je však na míle vzdialená tej jeho. Ako mnohé iné best-sellery aj Kráľovná Tearlingu má počiatok v autorkinom sne. 

Predtým ako sa pustíte do čítania, máte možnosť pomocou mapky zhliadnúť na Tearling a jeho okolie. Sama som sa k danej mapke v priebehu čítania vracala, aby som si pozrela či už cestu, ktorou postavy išli, alebo vzdialenosť od nebezpečenstva, ktoré na nich striehlo. Kniha je rozdelená na tri časti. 
Do deja čitateľ vstupuje bez zdĺhavého úvodu a priamo do stredu udalostí. Utajená 19-ročná dedička trónu sleduje oddiel mužov, ktorí si idú práve po ňu. Po smrti nezodpovednej matky je jedinou právoplatnou dedičkou a na jej hlavu je vypísaná odmena. Preto žije vo vyhnanstve a nikto sa o nej nesmel dozvedieť. Až doteraz... Kelsea prichádza do konfliktu s ľudmi nielen na svojom hradnom dvore, ale aj s kráľostvom Mortmense, ktorému vládne čarodejnica Červená kráľovná. 

Na môj vkus sa v knihe nachádza priveľa opisu. Na mnohých miestach by som z neho niečo odobrala, autorka sa určite mohla vyhnúť príliš detailnému opisu prostredia a namiesto toho mohla viac napredovať v príbehu. Odhliadnuc od toho, ide o pútavé a zaujímavé čítanie, ktoré čitateľovi vnukne veľa otázok a donúti ho zvedavosťou prevracať stránky. 
Na dejepise ma vždy bavilo počúvať o kráľovských sporoch, ktoré boli spôsobené intrigami a rôznymi spojeneckými paktami s nepriateľmi. Bohužial, dejepis sa zameriava na fakty a preto si radšej pozriem dokument, kde ma obohatia o nejaké tie pikošky či klebety. Oveľa radšej si prečítam knihu. Je jedno, či ide o reálnu historickú udalosť, alebo len vymyslený fantasy príbeh. Kniha čerpá aj z minulosti, napríklad, že cirkev mala naozaj veľkú moc v krajine. V Kráľovnej Tearlingu je intríg požehnane a neraz vás donúti zamyslieť sa, či niektorej z postáv možno dôverovať. Každý tu hrá svoju vlastnú hru a dokáže si zachovať naozaj pokrovú tvár hráča. 

Erika Johansenová priviedla k životu veľké množstvo postáv. Väčšinu tvoria členovia kráľovninej stráže, autorka ich však nepojala ako jeden celok, ale každému vytvorila priestor na jeho životný príbeh. Vďaka tomu bol každý niečím výnimočný a ľahko rozoznateľný od ostatných. Viacero postáv pôsobí sympaticky a hlavne hlavná hrdinka Kelsea. Na začiatku som nedokázala predpokladať, aký bude vývoj jej správania, no naozaj ma prekvapila a stala sa z nej statočná mladá kráľovná. Vydržala bolesť, často čelila smrti so zdvihnutou hlavou a pre dobro svojho ľudu je ochotná urobiť čokoľvek. 
Osviežujúci bol fakt, že v knihe chýba klasická romantická zápletka. Keby ju tam autorka do popredia zaplietla, asi by to narušilo celý príbeh, dokonca by možno upustila od akcie, ktorá je prítomná skoro na každej stránke a je zároveň hybnou silou knihy. 
Fantasy časť sa začala aktívne objavovať až v druhej polovici. V tej prvej dávala svoju prítomnosť najavo len okrajovo a to tiež len opisom zvláštnych zvierat atď. Kniha je označovaná aj ako dystopia, no dystopická myšlienka je značne potlačená do úzadia a nachádzajú sa tu len mierné náznaky predchádzajúceho sveta. 


"Získaj si ľud, inak prídeš o trón."

Kráľovná Tearlingu je úvodný diel série a už teraz sa neviem dočkať dňa, keď sa do predaja dostane aj pokračovanie, pretože mnohé z postáv ešte majú, čo odhaliť. Veľký posun prebehne určite aj v príbehu, keďže sa schyľovalo k niečomu veľkému. Verím, že autorka potenciál nápadu využije. Až na pár chybičiek ide podľa mňa o dobrú knihu, ktorá určite stojí za prečítanie. Čo sa týka slovenského vydania, musím povedať, že ma Yoli príjemne prekvapilo neobyčajnou voľbou veľkosti písma a grafickým členením kapitol. Nemôžem hodnotiť inak ako 4 pierkami. :)


HODNOTENIE: 4/5


17 komentárov:

  1. Super recenzia :) Tiež sa mi páčilo, že romantika v tejto knihe nehrala nejakú významnú rolu a ja takisto dúfam, že nám autorka priblíži aj iné postavy. Ja by som si želala viac Červenej kráľovnej (ktorá mne osobne veľmi pripomína Srdcovú kráľovnu z Alice v krajine zázrakov :D)!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Miestami sa mi na ňu tiež podobala. V dvojke sa jej určite dočkáme viac. :3 :))

      Odstrániť
  2. Pekná recenzia. :) Tiež sa mi kniha páčila, ale myslím, že tej romantiky tam mohlo byť troška viac. Celkom mi tam chýbala. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne zatiaľ vyhovovalo, že jej tam bolo máličko, ale to asi preto, že to bola príjemná zmena, lebo v poslednej dobe som čítala samé slaďárny :D
      Ďakujem :)

      Odstrániť
  3. Hned na první pohled každého čtenáře upoutá skvělá obálka, která se jim mimořádně povedla :) Knihu jsem nečetla, i když bych hrozně ráda. Všichni ji chválí a vypadá to na slibnou sérii, škoda jen těch dlouhých popisů. Snad to bude v dalším díle lepší. Krásná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Obálka je nádherná, to súhlasím a aj vnútri vyzerá krásne. :) Keď sa ti naskytne príležitosť, určite po nej siahni. Stojí zato.
      Ďakujééém :3

      Odstrániť
  4. Moc hezká recenze:) zase mi přijde, že jsem jediná, kdo tuto knížku ještě nečetl. :D Ale na to už jsem zvyklá. :D Takže s tím nic nenadělíám. :)
    Ale už jsem z těch všech pochval dost natěšená. :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aléééé neboj, určite nie si jediná. :D Ak, tak daj vedieť, ako sa páčila. :)

      Odstrániť
  5. Skvělá recenze, zrovna mám tuto knížku půjčenou z knihovny, a teď se těším ještě víc, až se do ní pustím :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne :)
      Nájdi si na ňu čas, je skvelá a je super, že ju tak skoro po vydaní máte v knižnici. O tom by som ja mohla len snívať. :/ :)

      Odstrániť
  6. Právě ji čtu. :) Určitě zajímavá kniha, i když některé věci mě dost štvou, a tak nějak doufám, že to autorka stihne na těch zbývajících osmdesáti stránkách vysvětlit. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Fantasy se ženskou hlavní hrdinkou, to samo o sobě zní více než sympaticky :) A Tvá recenze mě jen ještě víc navnadila!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Skvělá recenze :) Knížku jsem zatím nečetla, čekám, až bude volná v knihovně :) Ale už se těším, až se do ní pustím :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Druhá polovica bola omnoho lepšia ako prvá, na začiatku som mala zmiešané pocity a postavy mi najprv vôbec nesadli. Ale potom to už bolo fajn. Akurát mi trochu prekážali ostatné pohľady postáv, niektoré ma nudili :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keď na knihu po čase myslím, naozaj bola druhá polovica lepšia. Ja som bola celkom rada, že tie pohľady iných postáv boli zriedkavejšie, inak by v tom bol chaos. :D A trošku mi vadil opis. Ale teším sa na druhý diel :))

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)