pondelok 18. augusta 2014

RECENZIA: Kass Morgan - Prvých 100


Podrobnosti:
Žáner: Fantasy
Séria: Prvých 100
Diel: 1. diel
Počet strán: 280 strán
Väzba: pevná väzba
Vydavateľstvo: CooBoo
Originálny názov: The 100
  
Anotácia:
Už stovky rokov na Zem nik nevkročil – až doteraz.
Od ničivej nukleárnej vojny žilo ľudstvo vo vesmírnych lodiach vysoko nad rádioaktívnym povrchom Zeme. Teraz však Rada posiela sto mladistvých delikventov – ktorých spoločnosť považuje za nahraditeľných – na nebezpečnú výpravu s cieľom znova kolonizovať planétu. Môže to byť ich druhá šanca na život... alebo samovražedná misia.
Clarke zatkli za vlastizradu, no ešte stále ju prenasleduje spomienka na to, čo v skutočnosti urobila. Wells, kancelárov syn, prišiel na Zem kvôli dievčaťu, ktoré ľúbi – dočká sa však jej odpustenia? Ľahkomyseľný Bellamy si tiež prebojoval cestu do výsadkovej lode, aby zachránil sestru, druhú polovičku jedinej súrodeneckej dvojice vo vesmíre. A Glass sa podarilo utiecť naspäť na loď, no zisťuje, že život tam je rovnako nebezpečný ako ten, ktorého sa bála na Zemi.
Stovka odsúdencov, prenasledovaných nástrahami divokej krajiny a tajomstvami svojej minulosti, musí bojovať, aby prežila. Nikdy sa z nich nemali stať hrdinovia, no môžu byť poslednou nádejou celého ľudstva.

Za poskytnutie výtlačku veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu iPark.sk 
http://www.ipark.sk/262600-prvych-100/


Táto kniha sa ku mne dostala len náhodou vďaka mojej milovanej sestre. Tá si túžila knihu veľmi prečítať, pretože pozerá seriál, ktorý je natočený s časti podľa knihy. No dopadlo to tak, že zistila že seriál je oveľa ďalej ako sa kniha končí a tak po prečítaní posledných strán knihu odložila s tým, že ju ani neprečítala. 
A tak mne neostalo nič iné ako sa do knihy pustiť. Do knihy som nevkladala žiadne nádeje, v podstate som ani nevedela o čom je, lebo som nečítala anotáciu, ani žiaden recenzia či hodnotenia a ani seriál nepozerávam.

No kniha ma na moje obrovské prekvapenie príjemne prekvapila a vôbec neľutujem, že sa ku mne dostala. Prvých 100 je písané v 3. osobe s čím som sa už dlho nestretla a veľmi mi to chýbalo :). Dej sa odohráva v jednotlivých líniách, a to cez štyroch našich hrdinov, ktorý skrývajú svoje tajomstvá a nútia čitateľa pokračovať v čítaní, pretože chce vedieť aké budú ich osudy.


Mierne od veci môj názor, ktorý sa mi nechce vkladať do textu tak aby tam aj pasoval. :) Ale veľmi ma prekvapilo keď skoro v každej kapitole sa nachádzala pasáž, ktorá sa odohrávala oveľa skôr a ktorá nám približovala životy hrdinov pred uväznením a príchodom na Zem. :)


Clarke - mladá baba, ktorá spraví všetko pre to, aby ste prežili, dokonca je ochotná obetovať svoj život za ten váš. Aj keď nedokončila štúdium lekárstva, aj tak je lekárkou telom aj dušou.
Wells - ochotný a obetavý pre svoju lásku ku Clarke urobiť aj nemožné. A aj preto sa ocitol na lodi, ktorá bola vyslaná na Zem. Aj keď bol kancelárov syn, ktorý bol poriadna sviňa  robil správne rozhodnutia a snažil sa, aby všetci prežili.
Bellamy - ako jediný sa na loď, ktorá mala ísť na Zem dostal viac-menej dobrovoľne. A to len preto aby ochránil svoju milovanú sestričku Oliviu, o ktorú sa staral od malička a chránil pred ich mamou. Láskou ku svojej sestre bol natoľko zaslepený, že nevidel pravdu.
Glass - ešte pred odletom lode sa jej jedinej podarilo utiecť a tak sa vyhnúť expedícii na Zem a išla za hlasom svojho srdca aj keď vedela, že ju čaká smrť. Prišla mi ako keby nevedela čo chce, no aj tak ma jej príbeh najviac zaujal. 


Už 300 rokov na Zemi nik nebol, kvôli radiácii, ktorá ohrozovala ľudský život. Aby sa ľudia pred radiáciou uchránili odišli žiť do vesmíru. A zrazu, po toľkých rokoch je na Zem vyslaná loď, na ktorej je 100 mladistvých delikventov a kriminálnikov do 18 rokov, ktorí boli uväznený za väčšie ale aj menšie prečiny. Po pristáti na Zemi sa zistí, že život na nej je možný, ale to sa dalo čakať, veď ako by kniha pokračovala keby všetci naši hlavný hrdinovia zomreli asi tak po 50 stranách a ďalších 230 strán nič. No okrem radiácie si postavy museli prejsť inými ťažkosťami - veľa zranených po zlom pristáti, stratené lieky, málo potravy, skoro žiadne zásoby... A aké iné prekvapenia a nástrahy tam na nich čakajú?

Zdalo sa mi, akoby bola kniha skôr zameraná na ľudí a ich psychiku a nie na akčné scénky a napínavý dej. Autorka sa skôr zamerala na ich prežitie psychické než fyzické a na to ako budú reagovať na kritické situácie, v ktorých sa ocitali a aj na to ako sa vyvíjali jednotlive vzťahy.
Počas celej knihy sa jednotlivé vzťahy členov posádky vyvíjali a menili. A postupne sme sa aj dozvedali nespočetné množstvo tajomstiev postáv a to nie len tých hlavných ale aj vedľajších. Dozvedeli sme sa aký bol ich život pred uväznením a aj to prečo a ako sa tam dostali.

Kniha nebola až taká akčná a napínavá ako som si možno zo začiatku myslela. Boli tam určité pasáže, kde bolo napätie ale inak nič. Aj napriek tomu sa kniha neuveriteľne ľahko a plynule číta a ja osobne som ju prečítala ja dve popoludnia. Malinko mi tam vadili určité postavy alebo ich správanie v daných situáciach, no aj napriek týmto malinkým chybičkám krásy sa neuveriteľne teším, kedy sa budem môcť začítať do 2. dielu. 



Hodnotenie: 4/5



P.S. : Ilustračné fotky sú použité zo seriáli The 100, pretože nič lepšie som nenašla. :)

11 komentárov:

  1. Mám ji půjčenou, ale nevím, kdy se k ní dostanu láká mě spíš seriál :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Rozmýšľala som nad ňou, ale mám taký poctiť, že to je séria, či? Tie čítam rada len keď už sú všetky diely dostupné, lebo inak potom pozabudnem, čo bolo na začiatku. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno je to séria a pokiaľ viem, druhý diel vyšiel v USA pod názvom Day 21. To poznám, ale keď vydajú celú sériu to je ešte ten lepší prípad. Horšie je keď vydajú prvý diel a tým sa to aj končí. :( Ale určite si túto knihu prečítaj :)

      Odstrániť
  3. Tak to je asi první pozitivní recenze na tuhle knihu, kterou jsem četla. Mně se to téma hodně líbí a chci si knihu přečíst i přes častou kritiku :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kniha nie je úplné dokonalá, ale to zas nie je skoro žiadna kniha ak dáka vôbec. No mne sa ľúbila a ak ťa zaujala nenechaj sa odradiť zlou kritikou, pretože každému sa páči niečo iné. :)

      Odstrániť
  4. Neznie to vôbec zle, ako také príjemné čítanie, hoci by to asi nebolo nič prevratné.:D Možno sa k nej raz dostanem. Čo sa týka seriálu, videla som iba prvú epizódu a bola fajn.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som seriál nevidela vôbec, ale zato mám o ňom napočúvané od sestry, ale keďže ma kniha bavila tak by som si rada pozrela seriál. Už len preto, lebo by som chcela vedieť, že nakoľko je to odlišné. :)

      Odstrániť
  5. Kniha má všude samá dobrá hodnocení a já bych si ji taky chtěla přečíst, jen není kdy. :/ Krásně napsaná recenze, jen fakt není čas na tolik knížek.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ku mne sa kniha dostala cez sestru a som tomu nesmierne rada, lebo v poslednom čase som nemala akúsi chuť do čítania, až po kým som sa nezačítala do tejto knihy. Tak keď budeš mať čas určite sa do nej pusť. :)

      Odstrániť
  6. Nepredava niekto tuto knihu? Nikde sa neda kúpiť a veľmi by som ju chcela prečítať. Lebo ako vidím v knihe sú bellamy a clark spolu.. v seriály to je inak ako som čakala:/

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)