piatok 4. apríla 2014

RECENZIA: Michelle Hodkin - Kto je Mara Dyerová?

Podrobnosti:
Originálny názov: The Evolution of Mara Dyer
Vydavateľstvo: Slovart
Počet strán: 456 strán
Väzba: pevná väzba
Séria: 2.časť trilógie o Mare Dyerovej


Anotácia:
Mara Dyerová vie, že sa nezbláznila. Dokáže zabíjať svojou mysľou a Noah zasa tou svojou liečiť. Mara vie aj to, že Jude nie je len halucinácia. Nedarí sa jej však presvedčiť rodičov a lekárov, že nepotrebuje psychiatra ani hospitalizáciu. Jediný, kto jej naozaj verí, je Noah. Mara má však oňho strach, je preňho nebezpečná – pri ich prvom bozku ho totiž takmer zabila. Spoločne však pátrajú po tom, ako Jude prežil zrútenie inštitútu na Rhode Islande a prečo vie o Mariných schopnostiach viac než ona sama...
Hneď na začiatok by som sa chcela poďakovať internetovému kníhkupectvu Alterego.sk, za tento výtlačok, ktorý mi poskytli k zrecenzovaniu. Ak chcete aby vašu knižnicu obohacovala skvelá kniha tak neváhajte a pridajte si Kto je Mara Dyerová? do svojej knižnej zbierky.

Prečítajte si celú recenziu v celom článku.




! Môj názor môže obsahovať spoilery !
Musím povedať, že ani druhý diel nesklamal. Akonáhle som sa ku knihe dostala, nedokázala som sa od nej odpútať a "zhltla" som ju za pár dní. Myslela som si, že druhá časť nebude až taká dobra, pretože som sa ešte nestretla, že by druhá časť hocijakej série bola aspoň tak dobrá ako prvá časť. Ale Kto je Mara Dyerová? nesklamala. Myslím si, že sa vyrovnala prvému dielu aj keď niečím iným. V prvom diele to bolo o tajomnom, neznámom, o láske a vzájomnom spoznávaní Mary a Noaha. Druhý diel už ani tak nebol o spoznávaní hlavných postav. Táto časť vynikala v niečom inom. 
Každá jedna strana knihy bola nabitá napätím, vzrušením, záhadami a hlavne zaujímavými odhaleniami. Ale nepredbiehajme.


Mara sa na začiatku 1. časti zobúdza v nemocnici. Druhá časť je už o niečo povýšená, pretože na začiatku 2. časti sa Mara prebúdza na psychiatrii. Nikto jej neverí a myslia si, že jej psychický stav sa zhoršil, pretože vyhlasuje, že Jude je nažive. Ale kto by jej veril, že by mohol žiť, keď údajne zostal zavalený pod troskami starého psychiatrického ústavu? Nikto! Lekári ani rodičia. Dokonca ani jej starší brat Daniel, na ktorého sa mohla vždy spoľahnúť a o všetko porozprávať. Jediný človek, ktorý jej verí, že Jude žije je Noah, pretože on jediný vie kto je Mara v skutočnosti a že dokáže mysľou zabíjať.  A tak spolu začnú hľadať odpovede na množstvo nezodpovedaných otázok.





Aby Mara presvedčila lekárov, že nie je blázon a že nepotrebuje hospitalizáciu sa musí správať ako normálna 17-ročná baba. Avšak rôzne náhody a vypäté situácie jej veľmi nepomáhajú. Jednak to je fakt, že ju Jude sleduje a tým ju neustavične plaší až k smrti. Dokonca aj keď Mara každý deň pravidelne navštevuje terapeutické skupiny ani tu nemá od "náhôd" pokoj. Práve na týchto skupinových sedeniach Mara stretáva svojho priateľa Jamieho a mnoho nových a zvláštnych ľudí, ktorí majú rôzne psychické problémy.
  Zvlášť výraznou postavou bola Pheobe, o ktorej sme až do konca knihy skoro nič nevedeli a len sme mohli premýšľať o jej problémoch, myšlienkach a duševnom rozpoložení. A musím uznať, že autorka vie veľmi dobre ako prekvapiť. A to sa netýka len postavy ale aj celého zakončenia diela. 

Nie príliš dlhé kapitoly, primeraný opis, napínavý dej. To všetko v spojení do jedného celku, ktorý nám priniesol krásne plynutie deja, ktorý nebol vôbec zdĺhavý. Avšak, aj v tejto knihe sa pre mňa vyskytla malá chybička krásy. A to ako neustále Mara riešila svoj vzťah s Noahom. A to ako veľmi po ňom túžila, ako ho chcela bozkávať a milovať sa s ním. Lenže nemohla, pretože sa až príliš bála, že by ho mohla zabiť. A musím pripustiť, že tieto časti v knihe vyzneli ako stará obohraná platňa, ktorá sa neustále len točí dookola.  Ale našťastie všetko má raz koniec a aj táto "platňa" sa raz prestala točiť. A niekto konečne pustil starý dobrý rock, ktorý tú monotónnosť opäť zmenila na dej plný akcie. (Prepáčte za to metaforickosť.) 


A tak sme sa cez napínavé jadro dostali do ešte napínavejšieho záveru, ktorý stál za to. Keď si človek prečíta koniec 1. dielu, pomyslí si, že napínavejší koniec už neexistuje. Lenže ona sa mýli, pretože tento koniec nenecháva nič na náhodách. V závere knihy dostávame zopár odpovedí, ktoré sa tiahli celým dejom, no ešte dôležitejšie je to, že sa nám objavia ďalšie otázky, ktorých je omnoho viac ako tých zodpovedaných. 
A tak autorka opäť využila svoj talent, ako prinútiť čitateľov zakúpiť si aj poslednú časť trilógie. Avšak na tú si budeme musieť ešte počkať, pretože tá vychádza ešte len v angličtine 4. novembra 2014.



Hodnotenie: 4,5/5

S pozdravom
RoBerta_D*

4 komentáre:

  1. Súhlasím, mňa tiež otravovali tie časti, kde dookola riešili len to, že sa chcú milovať, ale nemôžu, lebo Mara Noahovi ublíži a blablabla, to bolo fakt ako obohraná platňa. Ale ináč sa mi tento diel tiež páčil a veľmi sa teším na posledný diel :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úplne s tebou súhlasím :) Čo je veľa to je veľa :) Dúfam, že sa 3.časti čo najskôr dočkáme :)

      Odstrániť
  2. Páááni, to nevypadá zle :) budu o ní uvažovat. Moc pěkná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Naozaj odporúčam. Je to akási zmena, ktorá mňa veľmi potešila, pretože skoro mesiac som v jednom kuse čítala len romantické príbehy a nádych psyché v tejto knihe je osviežujúci :)

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)