streda 8. decembra 2021

RECENZIA: John Ironmonger - Nezabudnite na veľrybu

Žáner: spoločenský román
Vydavateľstvo: Lindeni

Počet strán: 384
Väzba: pevná väzba s prebalom
Originálny názov: Not Forgetting the Whale

Anotácia:
Keď nahého mladého muža vyplaví more na pláž pri mestečku St Piran v Cornwalle, rýchlo ho zachránia dedinčania. Od miestneho doktora na dôchodku a učiteľa, cez zberača odpadkov na pláži, majiteľa hostinca až po kňazovu ženu a románopisca, všetci prijmú túto stratenú dušu medzi seba. Dedinčania však nevedia, že Joe Haak ušiel zo City v Londýne v strachu pred celosvetovým kolapsom civilizácie, ktorý predpovedal jeho počítačový program Cassie. Je však koniec sveta naozaj blízko? Podarí sa Joeovi presvedčiť vidiečanov, aby sa uzavreli pred okolitým svetom ohrozeným epidémiou? A čo veľryba, ktorá sa vznáša v zátoke?  Nezabudnite na veľrybu je intímny, vtipný a dojímavý príbeh človeka na jeho ceste nájsť si vo svete miesto, ktoré by mohol nazývať domov.

Za výtlačku ďakujem AlbatrosMedia


Keď som sa púšťala do knihy Nezabudnite na veľrybu vedela som o knihe len jednu vec, že v príbehu na pobrežie vyplaví mladého nahého muža a zároveň veľrybu. Nič viac som si z anotácie neprečítala, pretože už toto ma dokázalo nejakým spôsobom zaujať. A predovšetkým všetky tie pochvalné recenzie tiež zohralu svoju úlohu. 
Takže takto som sa pustila do knihy Nezabudnite na veľrybu. 

Nebudem klamať, do príbehu som sa spočiatku ale že vôbec nevedela začítať. Prvé kapitoly na mňa pôsobili nezáživne, chaoticky a zároveň všedne. No malo to svoju iskru, ktorá ma nútila pokračovať v čítaní až som sa nakoniec do príbehu naplno ponorila. 
Áno, príbeh sa zameriava na mladého neznámeho muža, ktorý sa nahý vyplaví na pobreží maličkej dedinky St Piran. Áno, v ten istý moment sa v mori objaví aj veľryba, ktorú neskôr dedinčania taktiež nájdu vyplavenú na pobreží. Kniha má však oveľa väčší rozsah, či už ten príbehový alebo myšlienkový a každá udalosť za sebou ukrýva omnoho viac než sa na prvý pohľad zdá.

Nahý muž menom Joe Haak taktiež ukrýva svoj príbeh. Prvotriedny ITčkar pôsobiaci na finančnom trhu, ktorý uteká z veľkomesta pred katastrofou, ktorú predpovedá ním zostrojený počítačový softvér Cassie. A to aj pred osobnou katastrofou, ktorá plynie z niekoľkých pracovných chýb. 
Na prvý pohľad Joe pôsobí ako ustráchaný zbabelec. Vlastne ním v skutočnosti aj je, hlavne teda v úvode. Neskôr však pochopí svoj životný údel a začne neznámej, bohom zabudnutej dedinke venovať všetko svoj čas aj financie. Spolu s obyvateľmi sa pripravuje na nezvratnú globálnu i ľudskú katastrofu.

Nezabudnite na veľrybu je kniha plná logických následnost či súvislostí. Nevedela som sa odtrhnúť od jednotlivých autorových myšlienkových záverov, ktoré skutočne majú hlavu i pätu. Autor dáva dôraz na fungovanie globálneho sveta a čo sa môže stať, ak sa čo i len maličká vec vo svete skazí. Koľko vecí táto maličká vec môže ovplyvniť a že to môže viesť až ku totálnemu kolapsu vo všetkých krajinách. Tieto závery autor analyzuje aj z hľadiska finančného sveta a poviem vám, ja som mu všetky jeho dedukcie, závery a spojitosti zožrala. Hlavne tie spojitosti boli zvládnuté na jednotku. 
Autor príbehom o St Piran a neznámom Joeovi ukázal všetky možné riziká globalizácie. Krajiny sú závislé jedna od druhej a žiadna nemá šancu prežiť ako samostatná jednotka. Čo je skutočne nebezpečné, no reálne. 

John Ironmonger príbehom ale vyjadruje aj ľudskú súdržnosť a to prostredníctvom obyvateľov dedinky a ich vzťahov. Možno je to idealistický pohľad, no za to má niečo do seba a potvrdzuje fakt, že v jednote je sila! Pokiaľ sa k sebe ľudia budú správať slušne, ohľaduplne a budú si pomáhať, svet môže byť krajším miestom a taktiež môže prežiť aj katastrofy. 

Autorov štýl písania je sympatický, má síce svoje slabé opisné chvíľky, no inak sa zamierava na to dôležité a zároveň posúva vpred udalosti. Tam kde je to treba je prítomné napätie a hlavne je čitateľ zvedavý, ako to celé nakoniec dopadne a skončí. 
Postavy sú tu skutočne rôznorodé a ponúkajú tak široké spektrum pohľadov na jednu vec. 

Smiley

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)