sobota 20. marca 2021

RECENZIA: Amélie Wen Zhao - Krvavá dedička

Žáner: fantasy, YA
Vydavateľstvo: CooBoo
Séria: Krvavá dedička
Diel: #1
Počet strán: 440 strán
Väzba: brožovaná väzba
Originálny názov: Blood Heir

Anotácia:
Princezná alebo netvor? Zlo alebo dobro?
Dokáže Ana odolať mámeniu temného podsvetia?
V Cyrilskej ríši je mágia považovaná za podradnú a nevítanú. Kto ňou vládne, je zotročený. Nik nesmie zistiť, že korunná princezná Ana ovláda krv v živých bytostiach. Anu obvinia z vraždy jej otca-cisára. Musí utiecť a od tej chvíle je posadnutá jedinou myšlienkou – dolapiť pravého otcovho vraha. Ak sa chce pomstiť a očistiť svoje meno, potrebuje mocného spojenca. A len jediný človek je dostatočne šialený, aby sa k nej pridal – pán podsvetia Ramson. Aj ten však hľadí najmä na svoje vlastné plány. Podľahne Ana mámeniu temného podsvetia alebo v nej zvíťazí kráľovská krv, ktorá túži po spravodlivosti?






Za poskytnutie výtlačku ďakujem AlbatrosMedia.

     S príchodom knihy nastali aj veľmi veľké očakávania, pretože už dlhší čas som mala nesmiernu chuť začítať sa do dobrého fantasy, ktoré by ma uspokojilo po všetkých možných stránkach. Nový svet, sľuboval aj nový, jedinečný príbeh, ktorý mal veľký potenciál. No asi som mala zo začiatku až príliš veľké oči čo sa týka tejto knihy. Keby som to mala v krátkosti zhrnúť, tak by som povedala, že najlepšia a najzaujímavejšia časť tejto knihy je, bohužiaľ, samotná obálka, ktorá je perfektná.


     Príbeh ako taký, bola celkom dobre napísaný. Celý čas boli kapitoly písané v tretej osobe ale raz boli z pohľadu Any a raz z pohľadu Ramsona. Miestami som mala pocit, že sa v knihe nachádza trošku viac opisu, ktorý bol jednoducho navyše. No to by mi až tak neprekážalo, skôr som bola zmätená z toho, že autorka rozpracovala myšlienku na stranu a zrazu, ako keby ju jedným šmahom ruky zotrela zo stola, bez toho aby ju ukončila. A nestalo sa to len raz, ale pravidelne sa sem tam v príbehu objavila nedokončená myšlienka, čo bolo pre mňa trošku mätúce a odrádzalo ma to, pretože to na mňa budilo dojem, že autorka vlastne ani nevie, čo do príbehu zahrnúť a čo nie. A možno len mala príliš veľa myšlienok a chcela ich čím skôr zakomponovať do deja. Vrcholom všetkého bolo keď sa asi tak v poslednej tretine knihy, objavil opis udalostí, ktoré naznačovali, ba priam až na priamo opisovali, ako jedna z postáv prišla o ruku, ale okrem tohto jedného opisu sa to v knihe viac neobjavilo, takže vlastne doteraz neviem, či daná postava prišla o ruku alebo nie. (Možno pôvodne autorka chcela aby o ňu prišiel a pozmenila to, no tlače sa jednoducho dostalo niečo iné.)  
     Hneď v prvej kapitole sa ocitáme vo väznici, ktorá Ane - pripomína väznicu, v ktorej strávila značnú časť svojho detstva. Už po týchto prvotných informáciách som mala neskutočné očakávania od hlavnej hrdinky, ktorá ako sa zdalo bola zradená, opovrhovaná a aby sa zachránila pred smrťou musela z kráľovstva ujsť a skrývať sa v lese. A okrem toho všetkého bola výnimočná - alebo teda jej spriaznenosť s krvou bola výnimočná a asi aj jedinečná. No to je asi všetko, čo táto hrdinka vie čitateľovi poskytnúť. A pardon, je ešte ukrivdená a snaží sa vypátrať pravdu, aby sa pomstila a očistila svoje meno, pretože bola krivo obvinená z vraždy otca.  
   Na Ane mi prekážala jedná vec. Síce mala veľký potenciál, len autorka ho už ďalej nerozvinula a tak nám predostrela hrdinku, ktorá síce má spriaznenosť s krvou, no nijak extra s ňou nevie narábať. Jej konania boli vždy bez rozmyslu a do všetkého sa vrhala po hlave, bez toho aby najskôr rozmýšľala. A tak ju skoro v jednom kuse musel niekto zachraňovať. A posledná vec, ktorá mi nedá nespomenúť ju, tak je to skutočnosť že Ana si počas celej knihy pripomína, že nie je príšera a vrahyňa, a že skutky a to ako naloží so svojou spriaznenosťou s nej robí človeka a nie to, čo sa o nej hovorí. No ani nie o dve tri strany ako si stále opakuje toto jej životné credo, a zrazu akoby nič jej prasknú nervy, alebo zabudne rozmýšľať a začne nepríčetne využívať svoju spriaznenosť. 
     Ramson, bol úplný opak Any. Prvýkrát sa spolu stretli vo väznici, kde Ana prišla za ním, aby jej pomohol nájsť vraha jej otca. Ramsona autorka pomenovala aj pán podsvetia, no myslím si, že to nie je úplne najpresnejšie pomenovanie, nakoľko bol je "loutka" (ospravedlňujem sa za český ekvivalent, no loutka je o čosi lepšia ako bábka), i keď veľmi silná a aj vplyvná, no stále len "loutka" v rukách niekoho mocnejšieho. Ale odhliednúc od tohto, tak Ramson ma ako postava oveľa viac zaujal so svojím životným príbehom a aktuálnym postavením. A čo mu taktiež pridalo na atraktivite, tak to bola asi jediná logicky uvažujúca postava v knihe. Vždy sa snažil mať všetko premyslené do detailov a neraz mal v rukáve aj záložný plán, ak by sa niečo pokazilo - čo pri Ane bolo dosť bežné. 
Ešte čo ma trošku mrzelo, tak Ana a Ramson boli postavy, ktoré voči sebe možno aj niečo časom cítili no čitateľ mal stále dojem, že chémia je snáď silnejšia medzi kameni a vodou, do ktorej autorka celkom rada a často nechávala padať alebo skákať naše postavy.
     Samotný príbeh odhliadnuc od postáv má veľký potenciál, len treba na ňom ešte o čosi viac zapracovať a možno odstrániť určitú podobnosť s inými príbehmi, pretože to čitateľa potom núti porovnávať. 
    Nástup do akcie, prepletený tajomstvami a intrigami bol od prvých kapitol trošičku zdĺhavý, no v konečnom dôsledku sme sa akosi cez viaceré udalosti, nové tajomstvá a odhalenia dopracovali k záveru, kde bolo asi toho najviac a čitateľ zrazu ani nevedel ako, ale zrazu sa ocitol na konci a chcel ďalší diel aj napriek slabšiemu začiatku. 
      Verím, že autorka zapracuje na postave a  druhom diely nám predostrie novú a o čosi vyspelejšiu Anu, alebo nás aspoň prevedie cestou, kde na konci nakoniec tú Anu nájdeme. Taktiež dúfa, že druhý diel nebudú úplne zdevastovaný politickými, rebelantskými a vojenskými machináciami, pretože to tejto série rozhodne neprospeje. 
     Ja verím, že sa tu nájde dosť čitateľov, ktorý sú a aj budú z knihy viac nadšený ako som momentálne ja. Priznám sa, neraz sa mi stalo, že som do knihy vkladala príliš veľké očakávania. No o to krutejší bol ten pád z týchto očakávaní. Ale to nič. Ďalší diel má u mňa šancu napraviť tejto sérii reputáciu. 

~N

2 komentáre:

  1. už ju mám v hladaciku dlhsie, vyzera ze je to boom teraz :D nápad určite fajn.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Boom to je teraz určite a to poriadny, len čo je pravda. No tej knihe jednoznačne niečo chýba a myslím, že treba na nej o čosi viac popracovať. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)