streda 2. septembra 2020

RECENZIA: Leigh Bardugo - Zajatie búrky

Žáner: fantasy
Vydavateľstvo: Slovart 
Séria: The Shadow and Bone Trilogy
Diel: #2
Počet strán: 400
Väzba: paperback
Originálny názov: Siege and Storm

Anotácia:
Temnota nezomiera.
Alina sa po úteku cez Pravé more, prenasledovaná výčitkami kvôli životom, ktoré jej rukami vyhasli v Tieňovej trhline, pokúša začať nový život v cudzej krajine a udržať svoju identitu Svetlany v tajnosti. Pred minulosťou a osudom však nemôže utekať večne.
Temnan sa vynoril z Tieňovej trhliny s novou, strašidelnou mocou a nebezpečným plánom, otriasajúcim hranicami prirodzeného sveta. Alina sa s pomocou neslávne známeho korzára vracia do krajiny, ktorú opustila, odhodlaná bojovať so silami, čo sa zhromažďujú proti Ravke. No čím je Alina mocnejšia, tým viac sa ponára do Temnanovej hry zakázanej mágie a vzďaľuje sa od Mala. Alina si musí vybrať medzi svojou krajinou, mocou a láskou, o ktorej vždy verila, že ju bude viesť - inak riskuje, že zajatiu prichádzajúcej búrky neunikne.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart


Zajatie búrky ako druhý diel série Griša od autorky Leigh Bardugo bol z mojej strany sprevádzaný veľkými očakávaniami. Hlavne po udalostiach prvého dielu čitateľ úplne nevedel, akým smerom sa dej posunie a čo nového autorka môže priniesť. Niekedy však nie je najlepšie pri sériach prekypovať nadšenými očakávaniami. Bohužiaľ, Zajatie búrky je príkladom nesplnených želaní. Ale poďme na to postupne.

Príbeh sa začína s niekoľkotýždňovým odstupom od záverečných udalostí Tieňu kostí. Alina s Malom na úteku za sebou zametajú stopy a šetria peniaze na to, aby sa im podarilo zmiznúť z radaru Temnana, čo sa im tak úplne nedarí a tak sa čoskoro opäť dostávajú do jeho zajatia. S útekom pomôže neznámy Korzár a udalosti začínajú naberať spád. 
   Práve to si cením na Leigh Bardugo. Jej príbehy nemajú zdĺhavé úvody a začínajú akciou, ktorá vás ihneď vtiahne do deja. Rad za radom pribúdajú nové postavy, nové miesta a všetko sa deje tak rýchlo, že nemáte čas sa nad tým ani zamyslieť. To ale vôbec nevadí, pretože vysvetľovanie si autorka necháva na neskôr, keď sa situácia ako tak upokojí. Zajatie búrky prináša novinky. Pátra sa po ďaľších amplifikátoroch, preskúmava sa moc Svetlany a hľadajú sa riešenia v boji proti Temnanovi. Hlavné myšlienky druhej časti sú nápadité, vyvolávajú u čitateľa záujem. Nanešťastie sú však zatienené zamilovanými drámami či povestným zamilovaným trojuholníkom, ktoré predstavujú spolu s hluchými miestami hlavnú brzdu v rozvoji deja. Postavy jednoducho nič nerobia, a to pritom majú práce nad hlavu. V deji ako takom som spozorovala len tri svetlé okamihy dôležité pre príbeh. Inak na mňa pôsobil monotónne ba až nasilu. Akoby to ani nebola tá Bardugo, na ktorú sme zvyknutí. 
Nadvihnúť laťku, respektíve vrátiť sa k akcii a pútavosti sa autorka rozhodla v závere, ktorý jej vyšiel a priniesol späť napätie, akciu a emócie. Vzhliadnuc na všetko predošlé ma ale záver nedokázal naplno ohúriť. Finálna scéna na mňa pôsobila miestami ako z inej knihy a niekedy až neuveriteľne. Dokonca som sa nemohla ani plne radovať zo záporáka a z jeho nástupu. Podotýkam Temnam je tak v dvoch kapitolách, čiže je ho tu žalostne málo. 
Nehovoriac, že jeho vystúpenie bolo mierne povedané, fiasko. Podstatné prvky deja teda zostali s nevyužitým potenciálom.
Preto je pre mňa Zajatie búrky typickým príkladom, keď je druhý diel série len nevyhnutnosťou pre trilógiu. Taký ten spojovací prvok medzi úvodom a záverom príbehu, ktorý nemá až tak plnohodnotný prínos a hrá len o čas. 

Pozitívum tejto knihy vidím v postavách. Ako s
om vyššie spomenula do príbehu vstupujú nové postavy, či už vyššieho alebo nižšieho postavenia. Každá však zohrá svoju úlohu poctivo a utvrdzuje v tom, že si autorka na postavy dáva pozor a buduje im pevný charakter a miesto v deji. Výrazným nováčikom je Nikolai, ktorý premiešava karty nielen v oblasti vládnutia a bojov, ale aj v oblasti vzťahov. Je príčinou vzniku trojuholníka Mal - Alina - Nikolai. Jeho charakter je sympatický, má z každého kúsku niečo - šarm, humor, namyslenosť, aroganciu. Ale všetko s mierou a možno na ňom sledovať zmenu správania podľa jeho spoločnosti, takže je ťažké odhadnúť jeho skutočný charakter. Som presvedčená, že má čo ponúknuť. 
Výraznou zmenou prechádza Alina. Je na nej možné sledovať jej dospievanie, ktoré sa prejavuje vyspelejším myslením a hlavne ubúda od jej ufňukanosti. Jediná postava, ktorá myslím si, že zostala stáť na mieste, je Mal, ktorý sa prejavuje iba detinskosťou a sebaľútosťou. 

Zajatie búrky kvalitou neprekonalo prvý diel série. Je slabším pokračovaním, ktoré pripravuje na veľké finále, aj keď s istými pochybnosťami, kam to vlastne celé smeruje. Na druhú stranu ale disponuje kvalitne spracovanými postavami, pútavým námetom a vyvoláva zvedavosť, ktorá núti s očakávaním čakať na záver trilógie.

-Smiley

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)