sobota 6. júla 2019

RECENZIA: Jaime Jo Wrightová - Kliatba Misty Wayfairovej

Žáner: detektívka, triler, horor
Vydavateľstvo: i527.net
Počet strán: 344
Väzba: pevná s preobalom
Originálny názov: The Curse of Misty Wayfair

Anotácia:
Thea Reedová vyrastá v sirotinci, no zaprisahá sa, že jedného dňa zistí, čo sa stalo s jej mamou. Pátranie ju na prelome devätnásteho a dvadsiateho storočia už ako dospelú ženu privádza do mestečka Pleasant Valley vo Wisconsine. Dôkazy smerujú do miestnej psychiatrickej liečebne. Thea využije svoje skúsenosti, ktoré získala ako autorka posmrtných fotografií, a pomáha správcovi Simeonovi Coylovi fotografovať pacientov, aby získala prístup do liečebne. Pri tom však odkrýva mnohé tajomstvá. Netušila, že pri hľadaní mamy prebudí legendu o zavraždenej Misty Wayfairovej, ktorá vraj straší v okolí a jej zjavenie je predzvesťou smrti. 
   O sto rokov neskôr dostane Heidi Laneová znepokojujúci list od mamy, ktorá bojuje s demenciou. Prosí ju, aby prišla do Pleasant Valley a dozvedela sa, kto vlastne je. Keď Heidi v lese pri ruinách psychiatrickej liečebne zazrie ducha ženy, dávny príbeh o Misty Wayfairovej znovu ožíva a mladá žena sa začína báť o svoj život. 
   Hoci v inej dobe, obe ženy sa usilujú zistiť, kto vlastne sú a odkiaľ pochádzajú. Zároveň musia prekonať hrozivú a záhadnú kliatbu, ktorá ich navždy spojila.



Za poskytnutie výtlačku ďakujem Panta Rhei.



Tajomné anotácie vždy pútali moju pozornosť, výnimkou tak nebola ani Kliatba Misty Wayfairovej. Anotácia totiž sľubuje zamotaný príbeh s veľkou neznámou vo vnútri a to je niečo, čo ma vždy zaujme a priláka.

Čitateľ má k dispozícií dve dejové línie, ktoré sa odohrávajú v dvoch rôznych časoch. Návzájom tieto časové línie však spája nielen duch Misty Wayfairovej ale aj istá prepojenosť medzi postavami. Thea nikdy nepoznala svoju mamu, pretože bola adoptovaná. Heidi síce rodinu mala, no nikdy do nej nezapadla. Obe spája ich túžba nájsť samú seba a zistiť viac o legende Misty.
Tieto dva pohľady sa striedajú a vytvárajú celkový pohľad na dejovú líniu. Vďaka tomu môžete sledovať ako jednotlivé kúsky do seba zapadajú a vytvoriť si nezávislý pohľad. 


Autorka si pre svoj príbeh zvolila štýl rozprávania, ktorý je idealnou voľbou. Priamu reč obohacuje o primerané množstvo opisov. Nie sú to nezmyselné opisy na predĺženie knihy, ale majú svoje miesto, správne prifarbujú dej a atmosféru. Pri čítaní máte pocit akoby ste veci vnímali spolu s hlavnými postavami. Niekedy sú to situácie príjemné, inokedy pomerne strašidelné. Kniha je presiaknutá tajomnom, ktoré vás bude sprevádzať na každom kroku. Môžem priznať, že aj napriek tomu, že tých opisov je o niečo viac než mám rada, tak v tomto prípade mi to vôbec neprekážalo. 
Menšou chybičkou je rozbeh príbehu. Samotný príbeh sa rozbieha pomaly. V úvode je to trošku nudné, pretože nič také sa vlastne nedeje, sú to také oboznamovačky. Časom sa však začnú v deji objavovať zaujímavé situácie, takže to upúta vašu pozornosť.
Odporúčam pri čítaní dávať veľký pozor, pretože niektoré veci potrebujú plnú pozornosť. Mne samej niekoľko vecí ušlo, takže som sa miestami strácala. Rodinné väzby sú v podstate najdôležitejšie, takže tie keď pochopíte, tak je to v poriadku. Ja som s nimi mala menší problém, takže potom som zapájala všetky mozgové bunky, aby som to poskladala, ale nakoniec úspešne.  

Kliatba Misty Wayfairovej je skvelá voľba, ak hľadáte niečo netradičné s kúskom napätia a záhadnosti. Výnimočná je predovšetkým dejovým prepojením medzi dvomi časovými líniami, ktoré je precízne a detailné. Postavy majú vybudované zvláštne životy, nie ako z rozprávky. Príbeh v sebe ukrýva aj niekoľko životných myšlienok, ktoré síce sú ukryté medzi riadkami, no pre čitateľa určite citeľné. Ako ľudské bytosti sme si tvorcami vlastného života, budúcnosti ale i možnej budúcnosti ďalších generácií. A každé rozhodnutie môže mať veľkú ba až rozhodujúcu váhu. No a netreba zabúdať ani na kostlivcov v skrini, pretože tí neraz zohrávajú kľúčovú úlohu. 
Môžem povedať, že sa mi Misty páčila, no niečo mi tam miestami chýbalo. Nejde vysvetliť čo, no niečo tam absentovalo.
 
Smiley

4 komentáre:

  1. Kliatba Misty sa mi svojím spôsobom páčila, ale aj tak sa nedokážem zbaviť pocitu, že niečo mi tam chýbalo. Nedokážem vysvetliť, čo presne to bolo, ani na to nedokážem prísť, avšak celkový dojem z knihy mi to kazí... Nebola zlá. Ale je tam to "ale". Možno mám tak trošku pocit nevyužitého námetu, ktorý bol lákavý a výborný a to spracovanie možno kúsok slabšie. Je to mätúce :D. No som rada, že sa ti páčila a užila si si ju. Maj sa krásne :)!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Môžem povedať, že sa s tvojim názorom stotožňujem. Neviem prečo som to do recenzie nenapísala, asi preto, že proste naozaj netuším ako to opísať :D Bolo to fajn, ale ako vravíš, je tam stále to "ale". Príjemné čítanie, pútavé, ale s odstupom času je to také nevýrazné.. :)) Okrem toho sa mi ale páčila.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To vyzerá ako zaujímavé čítanie, ale neviem, či pre mňa, mám radšej netajomné dynamické čítanie. :D Každopádne som si aspoň rozšírila obzor a viem, že kniha existuje. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Heh tak to potom veru asi nie je úplne tvoja šálka kávy :P Je to také tajomné, príliš zamotané. Miestami tomu však aj čosi chýba :/ :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)