sobota 22. júna 2019

RECENZIA: Cecelia Ahern - Dokonalá

Žáner: YA
Vydavateľstvo: Slovart
Séria: Flawed
Diel: #2
Počet strán: 344
Väzba: paperback
Originálny názov: Perfect

Anotácia:
Celestine Northová je Chybná. Odkedy ju sudca Crevan označil za hrozbu číslo jeden pre spoločnosť, Celestine je na úteku spoločne s ďalším Chybným, Carrickom, jediným človekom, ktorému môže veriť. No Celestine ukrýva tajomstvo – dôkaz, ktorý by mohol celý systém založený na snahe o dokonalosť odsúdiť na zánik. Dôkaz, pre ktorý už začali záhadne miznúť ľudia a každý, kto by chcel Celestine pomôcť, vrátane jej najbližších, je vopred odsúdený na trest. Čas sa neúprosne kráti, a tak sa Celestine bude musieť rozhodnúť: zachráni seba alebo bude riskovať život, aby pomohla všetkým nespravodlivo označeným za Chybných? Cecelia Ahern, autorka bestsellerových romantických príbehov, v druhom, záverečnom diele svojej dystopie dokazuje, aká nebezpečná môže byť spoločnosť, v ktorej pravidlá majú väčšiu váhu ako ľudskosť a súcit s nami, čo nie sme zďaleka dokonalí.




Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.  




Dokonalá je druhý a zároveň finálny diel série Chybná. Opäť púta krásnou obálkou s ešte krajšou potlačou na boku. Určite však láka aj svojou anotáciou, keďže sľubuje veľké rozuzlenie zápletky hlavnej hrdinky Celestine a taktiež celého systému Chybných.

Dokonalá nadväzuje na záverečné udalosti z prvého dielu Chybná. Celestine sa ocitá na úteku a ukrýva ju starý otec na farme. Takýto „idylický“ stav úteku však nemôže trvať večne a po niekoľkých kapitolách sa Celestine dostáva na skutočný útek, pri ktorom musí čeliť mnohým nebezpečenstvám, nástrahám. Pri tom sa však dostáva do kontaktu s novými ľuďmi, ktorí nielen že ovplyvňujú jej správanie, rozhodovanie a zmýšľanie, ale jej ponúkajú aj možnosť osobnostného rozvoja. 
Cecelia Ahern ma prekvapila už prvým dielom Chybná. Priznám sa, keď sa ku mne dostal prvý diel tejto dilógie, nemala som žiadne očakávania. Anotácia znela zaujímavo, tak prečo sa do toho nepustiť. Po prečítaní som zostala príjemne prekvapená. Príbeh mal iskru, dej sa hýbal svižne dopredu, postavy mali taktiež istú vyspelosť a ich rozhodovanie malo istý zmysel, čo sa pri knihách zo žánru YA príliš často nevidí. Dokonalá úspešne pokračuje v tom, čo Chybná začala.

Už od prvých strán je čitateľovi jasné, že kniha naberie rýchly spád a dej nebude stáť na jednom mieste príliš dlho. Môžem povedať, že sa mi veľmi páčilo, ako autorka neustále menila prostredie, v ktorom sa Celestine nachádzala a neustále posúvala postavy vpred prostredníctvom rôznych konfliktných ale i pokojných, no za to zaujímavých, dejových situácií. V skratke povedané – stále sa tam niečo deje. Dej je taktiež obohatený o niekoľko prekvapení ale i dejových zvratov, ktoré sa veľmi nedajú predvídať. 

Čítanie som si užila aj vďaka postavám, ktoré sú na prvý pohľad sympatické. Celestine si zachováva vlastnosti a taktiež sa vyvíja. Jej postoje sa menia a dalo by sa povedať, že zmýšľa vo väčšine prípadov rozumne. 
Carrick je postava, ktorá sa objavila už v prvej časti, no tam jej až taký veľký priestor venovaný nebol. V Dokonalej si čitateľ Carricka môže užiť, keďže sa pridáva k hlavným postavám. Jeho postoje mi niekedy boli sympatické, inokedy som mierne krútila hlavou nad jeho zabednenosťou. 
Vedľajšie postavy ako napríklad rodina Celestine, Crane, a politici sa v knihe udržali a ich pôsobenie v tejto knihe malo veľký význam, pretože často mali veľký vplyv na ďalší priebeh a ich rozhodnutia boli smerodajné aj pre Celestine.

S Dokonalou som spokojná. Jediná vec, ktorá ma naozaj sklamala, respektíve nepotešila, bol osud sudcu Crevana. Ako postava bol budovaný ako zákerný, bezcitný, silný, arogantný... no ku koncu som naozaj neuverila tomu, čo sa s ním udialo. Vzhľadom na budovaný charakter to na mňa pôsobilo nútene, umelo ba mi to prišlo ako nedoriešené. 

Dokonalá prekonala prvý diel. Je plná akcie, emócie, rozhodnutí a hlavne má zaujímavú myšlienku selektovanej spoločnosti. Vydarené YA fantasy, pri ktorom dokážem prehliadnuť aj niekoľko chybičiek, ktoré sa mi nepáčili, no pravdu povediac si na ne asi ani nespomeniem, keď si časom na knihu spomeniem, pretože spracovanie a myšlienka boli dotiahnuté do dokonalosti. 

Smiley

2 komentáre:

  1. Výborná recenze :) Četla jsem první díl, Vadnou, a byla jsem z ní doslova nadšená :) Takže je naprosto jisté, že se pustím o do pokračování :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Pokiaľ si z Vadnej bola nadšená, tak si myslím, že budeš nadšená aj z Dokonalej :) Prajem príjemné čítanie, keď sa k nej dostaneš a teším sa na tvoj názor :)

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)