utorok 29. januára 2019

RECENZIA: Veronica Roth - Rázcestia osudu

Žáner: scifi, fantasy
Vydavateľstvo: Slovart
Séria: Carve the Mark
Diel: #2
Počet strán: 392
Väzba: pevný s preobalom
Originálny názov: The Fates Divide

Anotácia:
Osud ich priviedol k sebe. Teraz ich rozdelí. Akos Kereset a Cyra Noavek žijú v tieni proroctiev, ktoré v okamihu ich narodenia naraz vyslovili všetci jasnovidci. Svojmu predurčenému osudu predsa nik nemôže utiecť. Akos miluje Cyru napriek tomu, že mu bolo určené zomrieť v službách jej rodiny. A keď sa Cyrin otec Lazmet Noavek – bezcitný tyran, ktorý bol dávno vyhlásený za mŕtveho – vráti na šotetský trón, Akos verí, že sa jeho koniec neodvratne blíži. Keď Lazmet rozpúta krutú vojnu, Cyra a Akos ho chcú za každú cenu zastaviť. Pre Cyru to znamená, že možno bude musieť mužovi, ktorý je jej otcom, vziať život. Pre Akosa to značí, že bude zrejme musieť obetovať svoj vlastný. Ohromujúci zvrat odhalí, že osud ich životné cesty ovplyvnil úplne nečakaným spôsobom. K známym rozprávačom zo Zárezov smrti pridala Veronica Roth dva výrazné nové hlasy, čím získalo pokračovanie svetového bestselleru okrem osudových tónov aj humorné ladenie a novú intenzitu.



Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart

Rázcestia osudu boli veľmi očakávaným pokračovaním série Zárezy smrti. Na preklad sa síce čakalo o niečo dlhšie, no po prečítaní môžem povedať iba toľko, že som spadla na zadok rovnako ako pri prvej časti. Veronica Roth opäť ukázala svoje kvality. 

Rázcestia osudu neboli pre mňa spočiatku ľahkým čítaním. Vyšli takmer rok po prvej časti a bohužiaľ, veľa som si nepamätala. Nepomohli mi ani záverečné úryvky zo Zárezov. Našťastie sa pri čítaní držím istého pravidla, že aj keď nemám poňatie, tak pokračujem ďalej a do príbehu sa časom dostanem. Rovnako to teda bolo aj v tomto prípade. 
   Po niekoľkých kapitolách som sa rozpamätala a v príbehu som pokračovala s veľkým nadšením. Po prvotnom utriedení postáv a istých udalostí som sa do príbehu mohla naplno ponoriť. 


Dočkala som sa rovnakého uchvátenia ako pri Zárezoch smrti. V prvom rade je nutné povedať, že autorka má veľmi príjemný štýl písania, ktorý nepôsobí nútene a číta sa rýchlym tempom a plynulo. Do deja nekomponuje nepodstatné veci a nerobí zbytočné siahodlhé opisy či duté vyplňovanie prázdnych medzier - tie v príbehu nenájdete. 
   Dej je tvorený viacerými pohľadmi viacerých postáv. Okrem Cyry a Akosa sa dostaneme aj k myšlienkám Cisi a čiastočne aj Akosovho brata Eijeha. Zmena pohľadov je pekným spestrením a predovšetkým to pomáha lepšie pochopiť dej a malé nezrovnalosti, ktoré sa v príbehu môžu objaviť. 
Striedanie pohľadov vnímam ako veľké plus. Vďaka tomu si čitateľ môže všimnúť, že autorke na postavách pri písaní naozaj záležalo a nebrala ich len ako nutnú súčasť deja. Každý postava má za sebou istý príbeh a v priebehu čítania je možné sledovať ich vývoj. Skutočne prechádzajú veľkými zmenami a formujú ich do výslednej podoby. Cyra a Akos sú prvoradí a hlavne na nich si človek môže všimnúť krok vpred. Cisi poskytuje skôr krásne vysvetlenie konania a zároveň prináša aj tie najdôležitejšie veci pre dej. 

Dej ako taký obsahuje všetko, čo má správny dej obsahovať. Nájdete tu akciu, napätie, tajomstvá, prekvapenia, humor ale i emotívne chvíle, ktoré vás rozcítia. Najväčší dojem vo mne zanechali prekvapenia a zvraty. Prichádzajú nečakane a vytrhnú vás z pokojného čítania. Na deji sa mi taktiež páčilo, že dával zmysel. Všetky veci spolu súvisia a možno aj na pohľad nepodstatné veci s dejom dokážu zamávať. Je to premyslený príbeh, kde rozhodne nie sú chyby. Taktiež nie je nudný a ja osobne som z neho zostala ohúrená. Konkrétne tým ako všetko spolu súviselo a predovšetkým zaujímavým svetom a uberaním sa deja. 

Prezrádzať viac už nemôžem, pretože potom by ste po knihe nesiahli... a to by bola chyba. Dilógia Zárezov smrti je veľmi vydarená fantasy, ktorá ponúka orginálny svet a v prvom rade kvalitné čítanie, pri ktorom sa odviažete ale i oddýchnete. :) 

HODNOTENIE: 5/5
Smiley

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)