nedeľa 28. októbra 2018

RECENZIA: Cecelia Ahern - Chybná

Žáner: YA
Vydavateľstvo: Slovart
Séria: Flawed
Diel: #1
Počet strán: 320
Väzba: paperback
Originálny názov: Flawed

Anotácia:
Cecelia Ahern, autorka bestsellerov S láskou Rosie a P. S. Milujem ťa, prichádza tentoraz s drsnou dystopickou dilógiou o sedemnásťročnom dievčati, ktoré spoločnosť odsúdi ako Chybnú.
Život Celestine Northovej nemal chybu. Bolo také ľahké byť dokonalou dcérou a sestrou, obľúbenou medzi spolužiakmi aj učiteľmi, priateľkou najžiadanejšieho chalana na škole. Stačilo však jedno rozhodnutie, ktorým porušila pravidlá, a odrazu jej hrozí strata slobody - ak ju dokonalá spoločnosť uzná Chybnou a vypáli jej na telo znamenie.
Cecelia Ahern vo svojom strhujúcom young adult debute prináša príbeh zo sveta, kde bezchybnosť je normou a jeden chybný krok vedie k zavrhnutiu a trestu. Príbeh, kde sa možno nie tak bezchybné sedemnásťročné dievča stane proti svojej vôli vyvrheľkou, no aj hrdinkou.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem Slovartu


Chybná vtrhla do knižného sveta pomerne neočakávane, no aj napriek tomu si získala veľkú pozornosť. Pozornosť púta nielen vydarenou obálkou ale aj vypálenými symbolmi CH na listovom chrbte knihy. 

Cecelia Ahern čitateľovi predstavuje novú spoločnosť, ktorá je založená hlavne na tom, aby ľudia neporušovali zákony. Štátna moc si to vynucuje hrozbou vypálenia symbolu CH, ktorým označí chybného a od toho momentu sa takáto osoba stáva pre spoločnosť nežiadúca a každý voči nej chová iba opovrhnutie. Idea spoločnosti sa autorke naozaj vydarila.I keď sa jedná o fantasy príbeh, zaobchádzanie s ľuďmi ale i usporiadanie spoločnosti mi neraz navodilo atmosféru druhej svetovej vojny, hlavne predovšetkým riešenie otázky Židov. 
S chybnými sa zaochádza rovnako - nosia na ruke symbol, aby boli odlíšení od bezchybných; majú vypálený symbol na koži; obmedzené životné podmienky, zákazy. Akoby sa autorka snažila mladšej generácií prostredníctvom svojho fantasy príbehu, ktorí majú mladí radi, ukázať aj čosi z minulosti a zároveň práve cez fantasy, ktoré je im blízke, im ukázať, že takéto zaobchádzanie s ľudmi nie je v poriadku. 

V príbehu mladej Celestine budete postupovať pomerne rýchlo a to vďaka autorkinmu pútavému štýlu písania. V prvom rade sa nemusíte obávať siahodlhých opisov, pretože príbeh napreduje hlavne prostredníctvom dialógov. Opisy sú skôr primerané ako zbytočné a majú v deji svoje miesto. Dôležité z hľadiska môjho hodnotenia je aj fakt, že v príbehu sa stále niečo deje. Dej nestagnuje na jednom mieste príliš dlho a tak sa efektívne dostávate ku záveru. Ako ďalšie plus vnímam gradáciu deja, akciu,napätie.
V deji nesmie chýbať ani romantická zložka, no nepredstavuje natoľko dôležitý aspekt knihy, aby bola prítomná v každej kapitole. 
Postavy si u mňa vyslúžili veľký palec hore 👍. V prvom rade ich konanie pôsobí reálne. Nerobia hlúposti, nad svojimi činmi rozmýšľajú a hlavne majú pevne vybudovaný charakter, ktorý autorka neohýba ako sa jej pre príbeh hodí. Veľmi pekne to bolo vyobrazené práve na rodine Celestine. Jej rodina sa k nej po označení mala správať inak, mali ju v malej miere ignorovať, nestarať sa o isté veci a podobne. No namiesto toho pokračovali v tej istej láske ako predtým, v tej istej starostlivosti a svoju dcéru si chránili stále rovnako. 
V premýšľaní postáv môže čitateľ sledovať veľké rozpory. Na jednu stranu niečo, čo by mali robiť ale na druhú stranu niečo čo sa prieči ich povahe. Zvádzajú svoj vnútorný súboj a vďaka tomu viete, aká postava je a aj bude. K záveru môžete sledovať či zmenili na niektoré otázky názor, ako prehodnotili svoje priority a čo je pre nich to dôležité bez ohľadu na príkazy spoločnosti. 

HODNOTENIE: 5/5
Smiley

4 komentáre:

  1. Tý jo... O knize jsem vůbec nesylšela, ale autorku znám! Vypadá to zajímavě!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem četla, u nás vyšla jako Vadná a opravdu mě překvapila :) Výborné čtení :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)
      Prekvapenie to bolo aj pre mňa. Naozaj vydarený príbeh.

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)