nedeľa 30. septembra 2018

RECENZIA: Amo Jones - Stříbrná labuť

Žáner: YA
Séria: Elitní klub králů 1 
Diel: 1.diel 
Vydavateľstvo: Baronet
Počet strán: 288 strán 
Väzba: pevná väzba s prebalom
Originál názov: The Silver Swan

Anotácia:
Madison Montgomeryová pochází z bohaté a vlivné rodiny, když ale její matka spáchá ten nejhorší zločin, Madison musí žít po zbytek svých dní s pošpiněným jménem. Doufá, že na soukromé Akademii Riverside v Hamptons začne s čistým štítem. Jenže nepočítala s desítkou drsných hochů, kteří škole vládnou. Když Madison upoutá pozornost jejich vůdce Bishopa Hayese, odkryje se jí zcela nový svět, o němž neměla sebemenší tušení. Svět, který začíná a končí u Elitního klubu králů, jí převrátí život naruby. Zaplavují ji tajemství a odhalují se rodinné lži. Ani sama Madison neví, co je vlastně zač. 



Za poskytnutie výtlačku ďakujeme Panta Rhei. 


   V poslednej dobe ma akosi neoslovila žiadna kniha - tým spôsobom, že túto si musím prečítať. Po Stříbrnej labuti som už dlhšiu domu pozerala, no kniha akosi u mňa ustúpila do úzadia a až keď som sa začítala do anotácie Polamanej loutky som sa rozhodla, že práve príbeh tejto knižnej série si musím prečítať. Podľa mňa kniha alebo teda knihy z tejto série vedie zaujať už na prvý pohľad - alebo aspoň mňa. Mne osobne sa veľmi páčia obálky, ktoré táto séria má. No a ja som dúfala, že tak ako sú tieto obálky úžasne tak rovnako, ak aj nie viac, úžasný bude aj príbeh, ktorý sa skrýval za týmito obálkami. 

  Musím povedať, že po prečítaní tohto prvého dielu som bola z knihy veľmi zmätená a svoje posity by som úplne z ľahkosťou vedela prirovnať k pocitom, ktoré som mala po prečítaní Papierovej princeznej od Erin Watt. Koniec rozhodne stál za to a autorka vie ako napísať prvý diel tak, aby čitateľ chtiac-nechtiac zatúžil okamžite sa začítať do pokračovania. No počas celej doby ako som knihu čítala som sa nedokázala zbaviť viacerých pocitov, ktoré mi narúšali pôžitok z čítania. Prvý dojem, aký kniha vo mne zanechala bol ten, že som mala pocit, ako keby si autorka najskôr napísala pár kapitol, ktoré búdu mať za úlohu navodenia napätia počas čítania, potom začala písať chronologicky príbeh, počas jeho písania ho upravila no i tak tam zakomponovala už tieto pasáže, ktoré mala ako prvé napísané. A preto kniha na mňa nepôsobila uceleným dojmom. Taktiež sa samotný dej vymyká zdravej logike a ako hlavná postava je podľa mňa buď totálne naivná alebo totálne hlúpa. Neviem čo je lepšie. Taktiež som mala často pocit, že celá v napätí čítam príbeh a po napínavej pasáži som sa lne zamyslela a dospela som k záveru, že som vlastne nič podstatné neprečítala. Takže tieto pocity u mňa narušili štruktúru dokonalosti príbehu.
   Samotný príbeh je písaný v prvej osobe a to z pohľadu Madison. Príbeh je písaný v prítomnom čase - na čo som si už v poslednej dobe zvykla, pretože sa mi posledné mesiace dostavajú do rúk knihy napísané práve v prítomnom čase. K dobru poslúžil fakt, že v knihe nie je žiadne zbytočné množstvo opisu a taktiež aj to, že autorka vie vážne skvelo napísať napínavé pasáže v deji, kedy som sa ja sama pár krát pristihla ako hltám stránku za stránkou s divoko búšiacim srdcom.

   Ak ste čítali knihu Papierová princezná, tak potom zrejme pochopíte, ak k tejto knihe pripíšem prívlastok - drsnejšia verzia Papierovej princeznej. Sú tam samozrejme značné rozdiely, no i tak som neustále počas čítania porovnávala knihy a v duchu si vravela: toto je podobné, toto je rovnaké... atď. 

   Hlavná hrdinka Madison to nemá v živote ľahké. Ocitá sa na novej škole, kde dúfa, že ju minulosť nedobehne. Avšak opak je pravdou, pretože všetci vedia o ich tragédií v rodine - a to, že jej matka zastrelila otcovu milenku a potom aj seba a to práve Madisoninou brokovnicou. No pri Madison ako postave som občas pochybovala, že má logiku a hlavne, že ju aj používa. Po telefonáte od nevlastného brata -prídi po nás, sme v sra*kách, naskočí do auta a ide na opustenú cestu, kde ju jej "brat" spolu s jeho kamarátmi - členmi Elitného klubu kráľov, prepadnú a začnú ju drasticky vypočúvať a vyhrážať - jej reakcia nenávidím ťa, nechcem ťa vidieť a vy všetci ste idioti. Trvá jej to asi tak deň dva a potom ako keby sa nič nestalo.

   Počas celého príbehu je neuveriteľné tajomno okolo členov tohto klubu, na čele ktorého je Bishop - nehovoriac o tom, že Bishop bol už ako postava sám o sebe sama záhada a žiadne vysvetlenie, alebo len náznak malého objasnenia. V takomto duchu sa nesie v podstate celý príbeh a ja som absolútne nemala dojem, že by nám autorka po častiach dávkovala nejaké do odhalenie. Práve naopak, i keď sa niečo ako tak objasnilo hneď na to vzniklo ďalších šesť nejasností. A práve tento fakt ma po celý čas udržal pri čítaní knihy a jednoznačne - aj napriek svojim výhradám, si prečítam aj pokračovanie tejto série a s malinkou dušičkou budem dúfať, že ďalšie diely budú už o čosi lepšie ako tento prvý.


Hodnotenie: 3/5

~N

3 komentáre:

  1. Už nejaký čas mám na wishliste Papierovú princeznú a po prečítaní anotácie tejto knihy mám naozaj pocit (ako si uż písala), že je to celkom podobné. V každom prípade knihy s takýmto obsahom ma vždy vedia zaujať a určite siahnem ako po Papierovej princezne, tak aj po tejto knihe. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som tiež po oboch knihách dlhšie pozerala a nakoniec sa na obe - aj Papierovú princeznú a aj na Střibrnú labuť odhodlala. Určite obe knihy majú čo ponúknuť, no myslím si - alebo aspoň mne Papierová princezná prišla o čosi prepracovanejšia a síce obe knihy sú "pritiahnuté za vlasy" práve Papierová princezná na mňa aspoň o kúsok pôsobila reálnejšie než práve táto kniha. :)

      Odstrániť
  2. Hm... drsnejšie ako Papierová Princezná? To si už ani neviem predstaviť, pretože Papierová sa mi už zdala, vzhľadom na žáner YA, až nepatrične drsná. Najhoršie, že vo mne zanechala túžbu čítať čosi, čo som si po anotácii predstavovala, ale samotná kniha ma skôr znechutila. Ale stále tápam, že ako vyplniť to prázdne miesto v sebe :D po tej knihe, len neviem, či toto je tá správna voľba, aj keď ma to zasa zvrátene láka :D.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)