pondelok 22. januára 2018

RECENZIA: Leigh Bardugo - Vrania šestka

Žáner: fantasy
Vydavateľstvo: Slovart
Séria: Six of Crows
Diel: #1
Počet strán: 488
Väzba: paperback
Originálny názov: Six of Crows

Anotácia:
Šesť nebezpečných vyvrheľov. Jedna neuskutočniteľná úloha. 
Vrania šestka – to je šesť zúfalých a pokútnych indivíduí: trestanec (čo prahne po pomste), ostrostrelec (ktorý neodolá žiadnej stávke), zbeh (čo zutekal pred životom v luxuse jednej z najbohatších rodín), špiónka (známa ako Prízrak), lámačka (čo sa pretĺka spodinou sveta pomocou mágie) a zlodej (s darom vyviaznuť živý zovšadiaľ). Najali ich na pochybnú lúpež storočia. Ich úloha je celkom jednoduchá. Vlámať sa na Ľadový dvor a oslobodiť jedného väzňa. Až na to, že Ľadový dvor je nedobytná vojenská pevnosť, ktorú zatiaľ nikto, ale naozaj nikto nezdolal. Väzňom je známy vedec, ktorý dokáže šmahom ruky rozpútať magickú spúšť v celom známom svete. A členovia Vranej šestky musia prežiť dosť dlho, aby si vyzdvihli (a potom aj minuli) svoju nepredstaviteľnú finančnú odmenu. Vrania šestka je nezastaviteľná, ak sa len Kaz, Inej, Jesper, Nina, Matthias a Wylan nepozabíjajú navzájom skôr, než vstanú od stola.


Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.



Vraniu šestku nie je nutné priveľmi predstavovať. Do knižného sveta sa vrútila ako veľká voda a zanechala čitateľov v príjemnom opojení. Niet sa čudovať, Vrania šestka jednoducho čitateľa ohúri, či už na prvý pohľad svojou obálkou, príbehom alebo postavami. 
Jedná sa o knihu z roku 2017, no pre mňa sa stala prvou najlepšou knihou v roku 2018


"Šesť nebezpečných vyvrheľov, jedna neuskutočniteľná úloha."  

Výrok na obálke je dostatočne výrečný a pre začiatok čítania postačujúci. Na prvých stranách nás autorka oboznamuje s problémom celého príbehu - paremová jurda, ktorá núti griše robiť neuveriteľné veci. Ak sa strácate v pojmoch, ktoré som práve použila a chcete vedieť, kto sú griše, čo je jurda a iné záležitosti, jednoducho pred čítaním Vranej šestky siahnite po sérií Griša, ktorá na Vraniu šestku mimovoľne nadväzuje. V prípade, že sa však do Šestky chcete pustiť aj bez prečítania Griše, nič sa nestane a budete na tom rovnako ako ja. S pojmami sa zžijete a ani si nebudete uvedomovať svoje nedostatky. Akoby iná séria ani neexistovala, prinajlepšom si po prečítaní budete chcieť zaobstarať aj Grišu. 

Keďže sa všetko nesie v znamení čísla 6, nemôže byť výnimkou ani obsah, ktorý je tvorený šiestimi časťami. Sledovanie prvej časti pre mňa bolo výnimočné. V momente ako sa autorka dopracovala k postave Kaza Brekkera, som začala tušiť, že sa to bude uberať dobrým smerom. Po jeho nástupe sa začali objavovať ďalšie neznáme postavy so skromným načrtnutím ich života a výsledkom bola banda vyvrheľov, ktorá má vykonať tú najšialenejšiu misiu - a to oslobodiť väzňa z najväčšmi stráženej pevnosti. Po oznámení plánu príbeh nabral tempo. Autorka postavy donútila premýšľať, rôzne kombinovať a začala medzi nimi pomaly tkať vzťahy. Po prečítaní som si uvedomila, že práve tieto vzťahy na mňa zapôsobili v najväčšej miere. Všetky drobné ťahy, ktoré autorka pre svoje postavy pripravila, mali svoje miesto. Nič nebolo len tak a po spojení všetkých vzťahov, všetkých prejavov a činov sa utkala taká pevná sieť, že o jednote a loajalite tejto skupiny niet žiadnych pochýb. Ako čitateľ vždy rada pociťujem, keď si autor dáva na svojich postavách záležať a nevytvára ich len preto, aby v príbehu boli. Pri Vranej šestke preto nemám obavy o to, že postavy zabudnem, pretože sú svojské, prepracované do detailov a nezameniteľné. Dlho sa mi nestalo, aby som mala sympatie ku každej jednej postave. Kaz ma okúzlil pravdepodobne najviac a predovšetkým tým, že do jeho vnútra nebolo možné vidieť. Vznáša sa okolo neho rúška tajomstva, pri ktorej som si nikdy nebola istá, čo si v skutočnosti myslí a či nemá po ruke záložný plán. Zároveň bol ale veľký líder, na ktorého sa všetci spoliehali. 

Garancia pri Vranej šestke je, že sa nebudete nudiť. A to podotýkam ani v úvode. Žiadne zbytočné uvádzanie nepodstatných faktov, autorka ide rovno k veci. Opisuje neľútostné prostredie, podmienky prežitia a následne pokračuje na to, čo je pre dejovú líniu podstatné. Dalo by sa povedať, že v knihe neexistuje ani jedno hluché miesto, ktoré by som si všimla. Všetko čo sa dialo, na mňa pôsobilo prirodzene a ani jeden jediný krát som o deji nezapochybovala. Autorke som hltala každé jedno slovo. A to nielen kvôli príbehu ale aj kvôli štýlu písania, ktorý je pri Vranej šestke pomerne vyvážený - nejaké tie opisy a potrebné množstvo priamej reči. 
Určite pri Šestke nečakajte ani monotónnosť, neustále sa v nej niečo deje. Akcia, napätie, emócie, pochyby, zvedavosť... toho všetkého sa dočkáte. 

Iba jedno slovo vystihuje moje dojmy: D.O.K.O.N.A.L.O.S.Ť. Tejto knihe nemám čo vytknúť. Naplno ma pohltila, neviem sa dočkať pokračovania a odporúčam všetkými desiatimi. Je to jazda!


HODNOTENIE: 5/5
Smiley

11 komentárov:

  1. Výborná recenze :) Na knihu se právě chystám a dost se na ni těším :) Doufám, že bude stát za to, když si ji všichni moc chválí :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja dúfam, že sa ti bude páčiť tak ako aj iným :) ďakujem

      Odstrániť
  2. O téhle knížce už jsem slyšela a snad všichni ji chválí, takže začínám být čím dál víc přesvědčenější, že jí dám šanci. :D Super recenze! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No ono by bol zázrak, keby ušla tvojej pozornosti, pretože je ju možné vidieť takmer všade :D Každopádne stojí za to, dúfam, že ťa bude baviť :) ĎAkujem :)

      Odstrániť
  3. Táto kniha je super. Najprv som si myslela, že to bude niečo nudné, no keď som ju prečítala zmenila som svoj názor. Odporúčam každému :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Je úplne neskutočná... hneď ako bude Kráľovstvo podvodníkov dostupné v slovenskom jazyku je moje��

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pekná recenzia, ja som túto knižku nedávno dočítala a celkovo mám skvelé dojmy. Narozdiel od teba, pre mňa tam boli postavy, ktoré mi liezli na city, jednoznačne bol jedným z tých postáv Matthias.
    Taktiež mi tam chýbal nejaký ten kúsok niečoho k dokonalosti.
    Napriek tomu sa však teším na druhý diel a dúfam, že ten ma úplne očarí :)

    http://book--hoarders.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) No tak áno, Matthias mal všelijaké etapy, to je pravda :) Tak to teda aj ja :3

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)