sobota 4. novembra 2017

RECENZIA: Hana Šrámková - Smrteľne blízko

Žáner: triler, detektívka
Vydavateľstvo: Motýľ
Počet strán: 240
Väzba: pevná 

Anotácia:
Vincent Fiedler, milujúci manžel a oddaný policajt, spácha čin, ktorý dostane jeho slušnú rodinu na okraj spoločnosti. Od tejto šokujúcej udalosti už Brečtanová ulica nikdy nebude taká ako predtým. Po pätnástich rokoch od toho krvavého dňa všetko znova ožíva. Eva Fiedlerová, jeho dcéra, sa vracia späť a chce zistiť pravdu.
Čo sa vlastne stalo v ten osudný deň? Eva je odhodlaná zbaviť sa svojich démonov z minulosti práve na mieste, kde sa to celé začalo. Lenže dom a jeho obyvatelia sa zmenili na nepoznanie. Cez Lukáša, bohatého príživníka a zvrhlíka až po vojnového veterána Hansa, ktorý neustále cituje Bibliu, je dom 23 ovinutý pavučinou tajomstiev a záhad. Aká je pravda o smrti jej otca a zmiznutí matky? Čo skrývajú susedia? Krvavý nápis Hľadajte pravdu na stene v izbe zla sa stane mementom pre Evu, ktorá sa nezastaví, kým nezistí, čo sa vtedy v skutočnosti stalo. 


Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.  

Smrteľne blízko je kniha plná záhad a tajomstiev. Možno to vyčítať už z anotácie, avšak až v priebehu čítania si uvedomíte, ako sú jednotlivé udalosti v knihe poprepletané. Hana Šrámková nestavia príbeh na jednoduchosti, plynulosti a jednotvárnosti. S príbehom sa vyhráva až do samotného záveru. 

   Eva Fiedlerová sa po rokoch ako dospelá vracia do rodného domu, kde zažila priam nočnú moru - samovraždu svojho otca. Návrat pre ňu nie je ľahký, dom jej stále vyvoláva zimomriavky na tele a miestami pôsobí akoby v ňom zastal čas - predovšetkým zatvorená spálňa jej rodičov, v ktorej sa nič nezmenilo. So svojou dcérou sa však chce povzniesť nad všetko to zlé a vytvoriť si príjemné miesto domova. No nie je to také jednoduché, pretože sa k nej neustále vracajú duchovia minulosti. 

   Príbeh udržiava pozornosť čitateľa a to vďaka záhadám, ktoré sa postupne dostávajú do deja. V nadväznosti na to sa kniha číta pomerne rýchlo, pretože stále chcete vedieť viac a viac a taktiež ste stále svedkom nových tajuplných udalostí. Dej preto neupadá do jednotvárnosti, práve naopak, posúva sa vpred a graduje. Čitateľa udržiava v napätí, tajomstvá odkrýva v ten správny čas a nenudí. Stále sa niečo deje a je jedno, či sa s postavou nachádzate v dome, na ulici alebo kdekoľvek inde. Vždy príde čosi nečakané. 

 Hana Šrámková nešetrí postavami. V deji sa ich vyskytuje pomerne veľa a každá má svoje postavenie a vplyv či už na samotnú Evu alebo na príbeh ako taký. Nielen čudný dom, ale aj čudní susedia. Práve tí neraz Eve ovplyvnia a pomotajú hlavu. Podivín vojak odvedľa, mladý zajačik naproti, otec jej dcéry, všelijakí ľudia naokolo. 
Svojim spôsobom každý Eve naznačuje prekliatie domu a to v nej vyvoláva čoraz väčšiu túžbu zistiť, čo sa skutočne stalo. Postupne totižto zisťuje, že tomu čo verila, nemusí byť tak úplne pravdou. 

Smrteľne blízko je svojim spôsobom kriminálka, kde však ale detektívom je obyčajná žena, ktorá odkrýva tajomstvá svojej rodiny. Robí tak úplne sama, čím autorka vystavala silnú ženskú postavu, ktorá sa síce bojí, ale jej odhodlanosť ju posúva vpred. 
   Ako som spomínala čítanie ide rýchlo, mňa osobne veľmi bavilo sledovať vývoj udalostí aj keď k záveru to akoby trošku stratilo svoju iskru. Momentom vyriešenia najdôležitejšej hádanky sa príbeh mierne zasekol. Akoby sa nič nedialo a čakala som už len na záverečné vety. Aj napriek tomu ale ide o vydarený triler/detektívku zo slovenskej tvorby, ktorú môžem odporučiť. 

HODNOTENIE: 4/5
Smiley

3 komentáre:

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)