streda 25. októbra 2017

RECENZIA: Tarun Shanker & Kelly Zekas - Pod maskou lží

Žáner: fantasy, YA, historický
Vydavateľstvo: Fragment 
Séria: These Vicious Masks
Diel: #1
Počet strán:304 strán 
Väzba: brožovaná väzba 
Originálny názov: These Vicious Masks

Anotácia:
Sebevědomá hrdinka s ostrým jazykem, neodolatelná atmosféra viktoriánské Anglie, neuvěřitelné zvraty. Tajemstvím opředení hrdinové, kteří skrývají mnohem víc, než jen svou pravou tvář... Evelyn má plné zuby života podle diktátu konvencemi svázané společnosti. Když její sestra Rose za záhadných okolností zmizí, neváhá, a i přes zákaz rodičů ji odjíždí hledat. Není však jediná. Cestu jí zkříží mladý gentleman Sebastian Braddock, který jí odhalí těžko uvěřitelnou pravdu – ona i její sestra mají speciální dar léčit nemocné a zraněné. Evelyn si myslí, že se Sebastian zbláznil, když ale sama poznává lidi, kteří dokážou věci přesahující lidské chápání, začne názor měnit. Přichází na to, že dar zvláštních schopností představuje obrovské nebezpečí. Je totiž mocným lákadlem pro ty, kteří ho chtějí zneužít ve svůj prospěch. A Rose je pravděpodobně v rukou jednoho z nich...



Za poskytnutie výtlačku ďakujem AlbatrosMedia.sk


     Pri tejto knihe ma na prvý pohľad veľmi zaujala a nakoniec aj zlákala práve obálka tejto knihy. Taktiež ma zaujala anotácia a spojenie fatnasy prvkov zasadených do viktoriánskeho Anglicka, kedy sa všetko iné označovalo za zlé a spoločnosť nebola ochotná medzi seba prijať ľudí, ktorý "vyčnievali" z radu.

    Táto kombinácia ma nakoniec zlákala na túto knihu a veľmi som sa tešila, kedy sa do príbehu začítam a dúfala som, že nebudem z nej sklamaná. 
Hneď po prvých stranách som bola trošku zmätená a nevedela som sa nejak vymotať z postáv. Autorky nás hodilo priamo do deja, bez toho aby si vynaložili nejakú námahu aspoň určité veci svojim čitateľom objasniť. Aspoň toto bol môj prvotný dojem z knihy a tak som sa aj začala obávať ako to bude všetko ďalej pokračovať. 

     Celý príbeh bol písaný v 1.osobe a to z pohľadu našej hlavnej hrdinky Evelyn. Práve ona nás sprevádzala celým príbehom a s ňou sme si odžívali všetky napätia a nebezpečenstva, v ktorých sa ocitala pomerne dosť často. No to ako bola kniha napísaná mi vôbec nesadlo. Na môj vkus to bolo v určitých častiach zbytočne natiahnuté a nachádzalo sa tu pomerne dosť hluchých miest, ktoré neprospeli kvalite knihy, no zato navýšili kvantitu strán. Niekedy mi prekážali zbytočné opisy, ktoré sa tu nachádzali a možno, že som v tejto knihe očakávala aj nejakú hlbšiu romantickú zápletku, ktorej by autorky venovali svoju pozornosť a tým by celkový príbeh o čosi obohatili.

    Ako som už vyššie napísala, hlavnou hrdinkou je Evelyn, ktorá sa dostáva do nepríjemnej situácie keď je presvedčená, že jej milovanú mladšiu sestru Rose niekto uniesol. No jej rodičia jej nechcú veriť a tak sa Evelyn vydáva na vlastnú päsť pátrať po svojej sestre do Londýna. Avšak nič nie je také jednoznačné ako sa môže zdať, pretože zistí, že ona aj jej sestra majú určité nadprirodzené schopnosti liečiť ľudí a to je aj dôvod, prečo jej sestra zmizla... V Londýne sa opäť stretáva so Sebastiánom, s ktorým sa už raz stretla na plese a nezanechal práve najlepší prvý dojem... No keďže potrebuje pomoc, uzavrú spolu dohodu. Ona vylieči Sebastiánovu kamarátku a on jej pomôže zachrániť jej sestru. Nebudem Ďalej prezrádzať z príbehu...

Avšak čo sa stane, keď sa veci začnú stále viac a viac komplikovať a spoľahnúť sa nedá na nikoho ani len na vlastnú rodinu alebo policajtov. Evelyn si pri hľadaní svojej sestry užila veľa nebezpečných situácií, v ktorých sa ocitala aj vďaka svojej tvrdohlavosti a nerozvážnosti, pretože dosť často konala skôr než by predtým trošku pouvažovala a zamyslela sa nad rizikom a možnými následkami. A po pravde, dosť ma svojím správaním iritovala, ale určitým spôsobom to bolo aj super. Ale bola to určitým spôsobom uvítaná zmena.


Takže celkové zhrnutie:
     Skvelá myšlienka na knihu, ktorá však bola o čosi horšie napísaná a tak mierne pokazila celkový dojem.
No čo sa týka deja samotného, tak ten má čo poskytnúť, pretože aj keď sa už zdá, že je všetko jasné a že nie je už čo riešiť, tak autorky pre nás mali skryté tajomstva, ktoré príbeh viac a viac zamotávali a tak som sa veľmi tešila na celkový záver knihy, aby som sa dozvedela ako sa to celé rozuzlí.

Taktiež bolo veľkou výhodou tejto knihy, že tu vystupovalo relatívne dosť postáv, takže sa nemohlo stať, že sa okolo hlavnej postavy motali stále len tie isté postavy a príbeh sa tam teda nestal monotónny.

     Záver a celkové vyvrcholenie celého príbehu bolo priam skvelé, avšak tým nečakaným spôsobom a inak ako som si to ja celý čas zidealizovala... Autorky jednoznačne vedia, ako poriadne prekvapiť a dostať čitateľa do pomykova. Kniha sa skončila na pokračovanie a po pravde, chcem vedieť aký bude druhý diel, keďže po prečítaní tohto dielu mi je jasné, že sa to bude uberať už iným smerom, keďže Evelyn už o svojom talente vie.
     Na záver len toľko z mojej strany, že ak máte rady fantasy a historické romány, tak toto je jedna z tých kníh, ktorá môže zaujať. Ak máte rady opisy, tak sa knihy nemusíte vôbec báť, i keď recenzia môže z mojej strany zo začiatku vyznieť negatívne. No i tak sa mi kniha rýchlo čítala a teším sa na pokračovanie a dúfam, že sa čoskoro dostanem k pokračovaniu tohto príbehu.


Hodnotenie: 3,5/5
~N

1 komentár:

  1. Tahle kniha mě namlsala hlavně obálkou, takže se po ní zkusím někde podívat. Viktoriánská Anglie je pro mě tak trochu srdcová záležitost, takže ráda zkusím nějakou fantasy knížku právě z tohohle prostředí. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)