pondelok 9. októbra 2017

RECENZIA: Mary E. Pearson - Falošný bozk

Žáner: fantasy, YA
Vydavateľstvo: CooBoo
Séria: Kroniky pozostalých
Diel: #1
Počet strán:376 strán
Väzba: pevná väzba
Originálny názov: Kiss of Deception

Anotácia:
Kráľovstvo Morrighan je plné tradícií a príbehov o dávnom svete. Princezná Lia ich však neznáša. Svadba s niekým, koho nikdy predtým nestretla? Pre zaistenie politického spojenectva? Má všetkého po krk. A tak v deň svadby utečie a usadí sa vo vzdialenej dedine. Tam sa zoznámi s dvoma záhadnými príťažlivými cudzincami – princom, ktorého si mala vziať, a vrahom s úlohou zabiť ju. Obklopená tajomstvami a lžami Lia odhalí skutočnosti, ktoré otrasú jej životom.


Za poskytnutie výtlačku ďakujem AlbatrosMedia.sk
Anotácia ma na túto knihu veľmi "namotala". Anotácia sľubuje príbeh na pozadí vymysleného sveta - čo mám rada, pretože tu sa ukáže autorova/autorkina fantázia. A ako to bolo s touto knihou?

Po knihe som pokukovala už keď vyšla v češtine a dlho som váhala či skúsiť šťastie a počkať na slovenské vydanie alebo nie. Nakoniec sa ukázalo, že čakať sa vyplatilo a preto keď som knihu prvýkrát dostala do rúk hneď som sa na ňu "vrhla" a bola veľmi zvedavá ako a čo príbeh ponúkne.


Zo začiatku som bola priam nadšená, no prvotné nadšenie opadlo, keď som zistila, že kniha na môj vkus obsahuje trošku viac opisov ako by mi bolo milé. No lenže s tým sa nedalo nič spraviť a tak som nad tým musela privrieť jedno očko. Avšak to že sa tam nachádzalo väčšie množstvo opisu vykompenzoval fakt, akým bola kniha napísaná. V knihe sa totiž nachádzalo až 5 pohľadov - teda aspoň tých čo sa tam často vyskytovali. Avšak až k dvom postavám prislúchali až dva pohľady. Autorka dala podľa mňa týmto dosť čitateľom zabrať, pretože v knihe sa nachádzal pohľad princa a zabijaka ale taktiež aj pohľad Rafeho a Kadena. A teraz bolo dôležité priradiť tieto mená k princovi a k zabijakovi. Po pravde, môj názor kto je kto sa menil asi každú jednu kapitolu a to som sa snažila všímať si aj tie najmenšie detaily, aby som si spojila spojitosti. A prizmám sa, že aj tak som sa v tom len doplietla a zmýlila sa. 
     Týmto spôsobom si autorka dokázala udržať moju pozornosť a pokračovať v čítaní, pretože som chcela vedieť kto je princ a kto je zabijak. Nanešťastie nás autorka nechala čakať približne do polky knihy. Avšak naša hlavná hrdinka sa o princovi dozvedela až na samom konci knihy. Takže myslím, že my, čitatelia, sme na to neboli až tak zle.
     Taktiež ma zaujalo, že po každej skončenej kapitole sa ani nie na stranu - alebo na pol strany nachádzali texty z Gaudreliinej poslednej vôle alebo text piesne Vendy.

     Keď som už načrtla tie postavy, tak poďme sa trošku aj na ne pozrieť. 

Naša hlavná hrdinka Lia sa mala vydať za princa zo susedného kráľovstva. Išlo však o dohodnutý sobáš, čo Lii nevyhovovalo a nechcela sa vydať za "starého" princa, ktorého nikdy nevidela a ktorý nebol ochotný sa s ňou pred svadbou stretnúť. A tak to vyústilo do toho, že Lia v deň svojej svadby ušla aj so svojou slúžkou, pretože chcela začať nový život len ako Lia a nie ako prvorodená dcéra, ktorá by mala údajne mať nejaký dar. Avšak ten sa u nej neobjavil alebo...

    Avšak Lia bola až príliš dôležitá a mohla by prekaziť plány a úsilie určitej skupine ľudí a preto bol za ňou poslaný zabijak, ktorého úloha bola zabiť ju. Lenže za Liou sa vybral aj princ, ktorý ani sám nevedel čo vlastne od toho má očakávať. A tak do hostinca kde Lia pracovala prišiel Rafe a Kaden / Kaden a Rafe. (K týmto postavám viac neprezradím, aby som vám neprezradila kto je kto).
      Príbeh a celkový námet na knihu bol vážne skvelý. Vymyslený nový svet, v ktorom sú kráľovstva, ktoré sa musia vysporiadať so svojimi problémami najlepšie ako vedia, k tomu všetkému určitý druh mágie a napínavý príbeh vyzerá ako skvelá kombinácia. Avšak, mierne mi prekážalo, že dej sa trochu vliekol, a nachádzali sa tu hluché miesta. Pretože najskôr Lia cestuje za novým životom, potom sa tam usadí a tam žije všedný život a potom ju unesú a "trepe" sa cez celú krajinu bohviekam. A práve toto cestovanie bolo pre mňa maximálne nezáživné. Nehovorím, že všetky jeho pasáže, ale bohužiaľ značná časť z nich.


      No záver knihy sa skončil na pokračovanie, tak som veľmi zvedavá čo nám poskytne druhý diel a či bude aspoň o kúsok lepší. Takže ak máte rady fantasy, mágiu, napätie a taktiež kúsok tej romantiky tak knihu odporúčam. A ak nemáte averziu voči opisom ako ja, tak myslím, že kniha sa vám bude zaručene páčiť.

A na záver taká otázočka. Ako dlho vám trvalo, kým ste zistili kto je princ a kto je zabijak??


Hodnotenie: 3/5

~N

3 komentáre:

  1. Tak po tejto recenzii ma kniha maximálne zaujala... jednoznačne po nej čo najskôr siahnem:)a samozrejme super recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Milujem celú túto knihu, dej aj postavy... Proste úplná topka a srdcovka...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som za polovicou knižky a úplne ma doplietlo že Kaden je teraz akože ten kto ju uniesol a Rafe je princ? Vôbec nechapem či je to Rafe alebo Kaden do ktoreho sa zamilovala a to som sa snažila čítať veľmi pozorne

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)