piatok 11. augusta 2017

Večný príbeh - série...

Ahojte, 
tak mi v hlave už nejakú tú dobu leží myšlienka ohľadom knižných sérií. V poslednej dobe akoby sa s nimi roztrhlo vrece. Pripadá mi, že ich vychádza oveľa viac ako samostatných kníh. Z každej strany na mňa tlačí akási séria a nie uzavretý jeden príbeh. Nehovorím, že série nemám rada. Naopak, rada si prečítam rozvitý príbeh, ktorý stojí za to a uvedomujem si, že niekedy sa to do jednej knihy zmestiť nedá. No vážne je na jednu sériu potrebných 6 a viac častí? Alebo presnejšie sa vyjadrím... nech aj séria má napr. aj 8 častí, ale nech každá z nich stojí zato a nech ponúka plnohodnotný zážitok. 
Ako čitateľa ma vždy zamrzí, keď začnem čítať prvý diel, ten ma nesmierne očarí a tak predpokladám, že aj ten druhý. Potom však zistím, že kvalitou je to trošku slabšie a pri treťom už nemám slov, keď vidím, ako sa dej vlastne neposúva a vytvárajú sa nové dejové línie, ktoré nie sú ani podstatné a len vypĺňajú priestor pre akési prekvapenie, na ktoré čakám celý ten čas. 
Čo ma ešte viac dokáže znervózniť je, keď je dej knihy jasne uzavretý a autor sa rozhodne, že na tlak čitateľov ešte napíše pokračovanie. V konečnom dôsledku častokrát úplne zbytočná kniha. Ale každý fanúšik si to prečíta samozrejme. 
Ďalšou kategóriou sú aj knihy, ktoré vychádzajú v dvoch verziách - jedna kniha z pohľadu jednej postavy, druhá kniha toho istého príbehu z pohľadu druhej postavy. Opäť - fanúšik si to prečíta, lebo si postavy zamiloval. Biznis... veľmi šikovné ťahy ako zbohatnúť. 

Aby som nebola negatívna, pripravila som si niektoré série, ktoré podľa mňa stoja za to a ktoré ma naopak demotivujú. 

Možno ste si všimli, ale zbožňujem autorku J.R.Ward. Kedysi dávno som začala s jej sériou Bratrstvo Černé dýky. Vtedy bolo vydaných 9 dielov tejto úspešnej série. Áno, zamilovala som si ju. Každý jeden diel pre mňa bol drogou, vždy som sa tešila na ďalšie postavy a ich osudy. Po prečítaní 9. dielu som však už po 10. nesiahla, pretože autorka sa začala vracať k postavám, ktorým už knihu venovala a zrazu im mali byť venované viaceré knihy? Koniec... V súčastnosti je ich už koľko? 14-15? Neviem si ani len predstaviť, o čom sú a či sa vôbec niekam príbeh posunul. Áno, pri tejto sérií ma to mrzí najväčšmi. 

Sklamaním číslo dva pre mňa bolo True Blood, predovšetkým známe svojou seriálovou verziou z produkcie HBO. Prvý diel som dostala ako darček na Vianoce a neprišlo mi to také zlé, tak som siahla po vydaní aj po druhej časti. Nakoniec som sa dostala k tretej a tam som skončila. Žiadna idea, žiadny dej. A po zistení, že to je 13-dielna séria, som sa rozhodla neutrácať peniaze a s Pravou krvou som skončila. Podľa môjho názoru ide o dokonalú ukážku toho, ako písať pokračovanie len pre zisk. 

Sklamanie mi priniesli aj série Padlí anjeli od Kate Lauren, séria Nesmrteľní od Alyson Noel, séria Anita Blake - Vampire Hunter od Laurell K. Hamilton. Po nepekných skúsenostiach už po sériach s viac ako 4 časťami nesiaham, aj napriek tomu, že niekedy znejú lákavo. 

Než sa dostanem k sériám, ktoré hodnotím pozitívne, tak medzistupeň tvorí séria Zavrhnutý od Beccy Fitzpatrick. Ak blog sledujete, mohli ste si všimnúť, že na Beccu nedám dopustiť. Moja prvá skúsenosť bola Zavrhnutý. Patcha som si zamilovala, rovnako tak humor a všetko, čo v knihe bolo. Odvtedy je to moja srdcovka, ktorú vždy každému vychválim a odporučím. Na druhú stranu pokračovania časť za časťou kvalitou upadali. Zavrhnutý je ideálny príklad pre sériu, ktorá podľa môjho názoru bola písaná len pre tlak fanúšikov a kvôli úspechu prvej časti. Nemôžem povedať, že od druhej časti po koniec to za nič nestojí, no napriek tomu, už to nie sú srdcovky. Zápletka mala potenciál, no roztiahnutie deja na 4 knihy ho ubrzdilo. Môj názor je teda rozporuplný, pretože na jednej strane sériu milujem, no na strane druhej mi na nej vadí dosť podstatný fakt a to že je to tetralógia.

Stačilo hundrania, sú aj viacdielne série, ktoré sa podľa mňa vydarili. 

Ako prvú uvediem sériu Upírska akadémia. Upírska akadémia je presne prípad, kedy som nad kúpou tuho premýšľala, pretože som na jednu stranu videla len samú chválu, ale na stranu druhú som vedela, koľko to má častí a že by to mohlo byť prípadné sklamanie. Namiesto sklamania sa dostavilo príjemné prekvapenie a do dnešného dňa neľutujem kúpu ani jednej knihy z tejto série. Naštvalo ma síce, že príbeh jednej z postáv je riešený v druhej sérií od autorky, no dokázala som to predýchať a plánujem si aj tú sériu zaobstarať. Inak hodnotím sériu ako pozitívnu, premyslenú a vtipnú. 

Ako druhú som sa sem rozhodla zaradiť sériu Temní lovci od Sherrilyn Kenyon. Pre slovenských a českých čitateľov asi nie tak veľmi známa, pretože preložený bol len malinký zlomok kníh z tejto série. Tuším šesť častí. V súčasnosti sa do tejto série zaraďuje 29 kníh + nejaké tie krátke novelky. Musím povedať, že Temným lovcom som ostala verná pomerne dlho a to do nejakej 22. knihy. Potom som sa už nevedela dostať k prekladom týchto kníh a jednoducho som na to časom aj zabudla, čo mi pripomína, že si to idem skúsiť znovu pohľadať. Pre mňa je to príjemná spomienka, ku ktorej sa rada vrátim, pretože tieto príbehy boli veľmi kvalitné a postavy premyslené. 

Trošku inou kategóriou je séria Dublin Street od Samanthy Young. Možno by som ju sem nemala radiť, no chcem. :) Má viacero častí, každá je o iných postavách, no navzájom sú spojené. V malej miere na seba nadväzujú a každá poskytne príjemný zážitok. 

Článok som sa rozhodla uzavrieť sériou, ktorú som síce ja nečítala, ale Naty áno. Ide o sériu Trón zo skla. Prečo som ju sem zaradila, keď som ju ani nečítala? Z každej strany ide veľká chvála a od Naty taktiež a keď už ona tvrdí, že je to pecka, tak na tom niečo bude. Uvidíme, možno po nej nakoniec siahnem. 

No a to je asi všetko. Máte radi viacdielne série alebo ste sa taktiež veľakrát sklamali? Vedeli by ste mi niečo aj odporučiť? :) 

Smiley

6 komentárov:

  1. Richelle Mead tiež zbožňujem! ♥ Mám od nej rada aj sériu Sukuba, tú ti tiež odporúčam ;-)

    Inak tiež moc neobľubujem série... po prvých dvoch častiach zo mňa opadá prvotné nadšenie a zaseknem sa. No celkom sa mi páčila napr. Temná horečka od Moningovej (avšak nie je doprekladaná 4. a 5.časť!) a samozrejme Hra o tróny (ale keď som to začala čítať, ptm som sa nudila pri pozeraní seriálu, lebo som dopredu vedela čo sa stane :-/ ).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja by som si od nej chcela Pokrvné putá prečítať. :)
      Áno, to je ono. Opadne prvotné nadšenie a je to zlé.
      To je tak vždy, pokiaľ existuje k seriálu či filmu knižná predloha a človek si ju prečíta ako prvú :D

      Odstrániť
  2. Tiež mi tie nekonečné série trošku lezú krkom. :D Často nedočítam ani trilógiu, keď ma jednotka dostatočne nenadchne. Zo sérií, ktoré zmieňuješ, som čítala Upírsku akadémiu (skveláá <3), Trón (určite sa k nemu skús dostať :)) a Zavrhnutého (zhodneme sa, malo to ostať pri jednotke :/). Rada by som sa v budúcnosti dostala ku knihám od Sherrilyn Kenyon. Za mňa sú ešte vydarené napríklad Mesačné kroniky, Kate Daniels (hoci som len na nejakej štvrtej knihe, ešte sa to môže zmeniť :D) či Zeměplocha. :D A zmysel vidím aj v rozširované Tieňoloveckého vesmíru.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Veď práve, že nekonečné :D Áno, to zdieľam s tebou, ani ja nedočítam série, pokiaľ ma nenadchne prvý diel. Som rada, že sa zhodneme :P
    Odporúčam, určite sa Sherrilyn oplatí. Mesačné Kroniky už dlhšie pozorujem a stále nad nimi premýšľam, snáď sa k nim dostanem :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja to zhrniem takto: série sú pre mňa peklo, pretože nikdy ich nedočítam, takže neviem, prečo si ich vlastne kupujem. Iba výnimočne ma zaujme aj druhý diel :D :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)