piatok 28. júla 2017

RECENZIA: Sylvain Neuvel - Spiaci obri

Žáner: Sci-fi
Vydavateľstvo: Ikar
Počet strán: 312 strán
Väzba: pevná väzba s prebalom 
Originálny názov: Sleeping Giants

Anotácia:
Malá Rose sa bicykluje neďaleko svojho domu v Deadwoode v Južnej Dakote, keď sa odrazu prepadne pod zem. Preberie sa na dne štvorcovej jamy, na ktorej stenách žiaria tajomné symboly. Hasičom, ktorí ju prídu zachrániť, sa zhora naskytne ešte zvláštnejší pohľad: dievčatko leží na dlani obrovskej kovovej ruky. Prejde sedemnásť rokov a záhada bizarného artefaktu zostáva nevyriešená, jeho pôvod, tvorcovia a význam sú stále neznáme. Určenie veku uhlíkovou metódou sa vzpiera logike, vojenské správy sú cenzurované, nové teórie zamietané. No istí ľudia neúnavne pátrajú po odpovediach. Rose Franklinová, v súčasnosti už vyštudovaná fyzička, vedie tajný tím, ktorého úlohou je rozlúštiť kód na obrovskej ruke. Spolu s kolegami ju spovedá bezmenný vyšetrovateľ, ktorého moc a právomoci sú rovnako tajuplné ako hľadaný artefakt. Isté je, že Rose a jej spolupracovníci sú na ceste k odhaleniu najzáhadnejšieho objavu v dejinách a jeho významu pre ľudstvo. Len čo budú kúsky skladačky na svojich miestach, získajú nástroj na nastolenie dlhotrvajúceho mieru. Alebo skôr zbraň hromadného ničenia?


Za poskytnutie výtlačku ďakujem kníhkupectvu Panta Rhei. 


Po knihe Spiaci obri sme mohli siahnuť už v polovici júna, kedy sa dostala na police kníhkupectiev. Kniha sa pre mňa stala vo viacerých ohľadoch jedno veľké prekvapenie.

 Tak ako som napísala kniha ma prekvapila vo viacerých ohľadoch. Ten prvý bol, keď som otvorila knihu a začala som ju čítať. Zistila som totiž, že kniha nie je písaná tak ako väčšina kníh a tak ako som na to bola zvyknutá. Kniha nemá žiadneho rozprávača, nie je písaná ani z pohľadu prvej a ani tretej osoby. Približne 99% knihy je napísaná formou rozhovoru alebo inak povedané vypočúvaním. Myslím, že to je presnejšie pomenovanie. Každá kapitola predstavuje nejaký spis č.xxx, v ktorom je rozhovor záhadného muža, ktorý vedie rozhovor so všetkými kľúčovými osobami, ktoré v knihe vystupujú a nie sú to len vedci, ale napríklad aj tajomník prezidenta. To zvyšné 1% knihy, tak to bolo napísane formou video-denníkov, kedy naše postavy natáčali určite videa a buď opisovali čo práve robia alebo sa tam zverovali so svojimi pocitmi.
Kniha bola pre mňa atypicky napísaná, no prekvapujúco som túto zmenu uvítala a bola som z nej nadšená, pretože aj keď tam nebol opis - ako taký, vždy sme vedeli ako vyzerá objav, čo sa tam deje, kto je kto, aké majú medzi sebou vzťahy. Práve o tieto informácie pre nás zaobstaral záhadný muž, ktorý vypočúval vedcov a všetkých ostatných. 

Druhé veľké prekvapenie bol práve tento neznámy, záhadný muž, o ktorom sme vedeli len mizivé percento informácií. Nikde nebolo jeho meno, jeho pôvod, vek, jeho záujmy a dokázal ľudí nenápadne manipulovať tak, aby to vyhovovalo jemu a aj vďaka nemu sa celý projekt dostal do diania.

A o akom projekte je reč. Ako je už spomínané v anotácií ide o objav veľkej ruky, ktorá sa objavila, keď  sa malá Rose Franklinová odrazu prepadne pod zem. Preberie sa na dne štvorcovej jamy, na ktorej stenách žiaria tajomné symboly a ona samotná sa nachádza na tejto veľkej ruke. Záhadou bolo, prečo práve teraz sa objavila, čo to spôsobilo a či existujú aj zvyšné časti k tejto ruke. Okolo toho objavu bolo tak veľa nevysvetliteľných záhad, že ja sama som sa nevedela od knihy odtrhnúť a chcela som ju čo najskôr prečítať, aby som vedela ako sa to všetko skončí. Najväčšia záhada bol fakt, že nie je možné aby "robot" pochádzal zo Zeme...

Rose, po rokoch vyštudovaná fyzička, stojí na čele tajného tímu, ktorého úlohou je odhaliť záhady, ktoré vznikli okolo ruky. Kniha nám poskytuje celkom veľké množstvo postáv, ktoré majú rôzne charaktery, takže v knihe nebola núdza, pretože každý bol iný a mal na všetko svoj vlastný názor. Taktiež sa tam objavila jedna postava, ktorú by som najradšej zabila. Takže verte tomu, že nuda v tejto knihe nehrozí.

Ďalšia záhada pre mňa bol ďalší záhadný muž. Dokonca by som si trúfla tvrdiť, že bol ešte záhadnejší ako náš neznámy, ktorý všetkých vypočúval. Tento dotyčný veľmi rád rozprával veľmi zvláštne príbehy, ktoré ak by boli pravdivé (čo asi nikto nevie), by mohli všetko objasniť.... No on sám povedal, že možno je len muž, ktorý rád rozpráva príbehy, ktoré nie sú pravdivé... Je na čitateľovi, aby si utvoril svoje vlastné závery.

A nakoniec jedno obrovské prekvapenie a to celkový koniec knihy. Ak si myslíte, že to čo sa dialo počas celého príbehu knihy tak to je nič. Záver knihy ma úplne dostal a nevedela som čo si o tom myslieť, no vedela som jedno. OKAMŽITE MI DAJTE POKRAČOVANIE.

Takže ako asi vyplýva z celej recenzie, ktorá je akosi až moc dlhá, no inak to nešlo, knihu môžem odporúčať všetkými desiatimi. Dokonca som ju nanútila svojmu priateľovi so slovami, kým ju neprečítaš ani za mnou nechoď. :D


Hodnotenie: 5/5

~N

2 komentáre:

  1. Tiež som knihu čítala a ostala som veľmi milo prekvapená :) na blogu mám tiež na ňu recenziu :)
    A zhodneme sa! Aj ja chcem okamžite pokračovanie. Umriem asi kým ho dostanem do rúk. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vážne kniha veľmi milo prekvapila. A to pokračovanie tak na to sa veľmi teším, pretože autor vie ako nechať čitateľov v napätí a ako ich poriadne vytrápiť. :D

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)