štvrtok 23. marca 2017

RECENZIA: Veronica Roth - Zárezy smrti

Žáner: Fantasy, YA
Séria: Zárezy smrti
Diel: 1. diel 
Vydavateľstvo: Slovart
Počet strán: 416 strán 
Väzba: pevná s prebalom 
Originál názov: Carve the Mark

Anotácia:
Vo svete, kde panuje násilie a neprávo, v galaxii, v ktorej niektorí nažívajú v priazni osudu, má každý človek špeciálny dar. Kým väčšina dokáže vyťažiť zo svojho daru čo najviac, Akosa a Cyru pre ich dary zneužívajú. 
Cyra je sestrou tyrana, čo vládne bojovnému národu. Má dar bolesti a sily, čo jej brat zneužíva, aby tyranizoval svojich nepriateľov. Cyra má však na viac, ako byť nástrojom v bratových rukách. Vzdoruje, je rýchlejšia a bystrejšia, než hockto predpokladá. 
Akos pochádza z mierumilovného národa a je nadovšetko oddaný rodine. Hoci ho ochraňuje jeho neobyčajný dar, keď ho s bratom chytia vojaci vyslaní Cyrinou rodinou, Akos sa snaží len o jediné – zachrániť najskôr brata na úkor vlastného bezpečia. Akos sa tak v sekunde ocitá uprostred Cyrinho sveta, kde panuje neopísateľné nepriateľstvo medzi ich rodinami a národmi. 
Akos a Cyra stoja pred rozhodnutím – pomôcť si navzájom a prežiť, alebo priniesť jeden druhému skazu.




Za poskytnutie výtlačku ďakujem kníhkupectvu Knihyprekazdeho.sk 


Zárezy smrti. So zahanbením sa musím priznať, že vydanie tejto knihy mi akosi ušlo, a vôbec som ho v tom mojom zhone, ktorý okolo mňa posledného polroka vládne, nezaregistrovala. Áno, je to smutné, pretože si myslím, že táto kniha si určite zaslúži čitateľovu pozornosť. A ak aj kniha nie tak myslím, že autorka áno.


S knihami autorky Veronici Roth som sa prvýkrát stretla, keď som na narodeniny dostala sériu Divergenica. Pri čítaní tej série som akosi viacej prepadla tomuto žánru kníh, a začala som ich častejšie vyhľadávať. 
Som toho názoru, že Veronica Roth si dokáže svojimi knihami získať čitateľa na svoju stranu. Jej knihy sú vždy plné... No všetkého. Akcie, intríg, lásky, priateľstva, napätia... Takto by sa dalo ešte ďalej pokračovať. A kniha Zárezy smrti nie je žiadnou výnimkou. 
Spočiatku som mala pocit, že začiatok knihy je málinko nudný a zdĺhavý, no myslím, že to v tomto prípade vôbec, nevadí. Teda aspoň mne nie.
Autorka vážne skvelo píše a to ja v knihách veľmi oceňujem. Neobjavujú sa tu žiadne hluché miesta, ktoré by obsahovali siahodlhé opisy prostredia, myšlienok, pocitov a čo ja viem čoho všetkého... Práve naopak, kniha je plná akcie a napätia, bratskej lásky, odhodlanosti... Nebola jediná strana, pri ktorej by ste sa nudili.
Veľmi zaujímave bolo, že kniha bola písaná z dvoch pohľadov a to z pohľadu Akosa a ten druhý bol z pohľadu Cyry. Zaujímavé však na tom bolo to, že keď sme čítali Akosov pohľad, tak sme o čítali v tretej osobe, zatiaľ čo pri Cyrinom pohľade to bolo písané v prvej osobe. A poviem vám, že do knihy som bola tak začítaná, že som si to všimla asi až tesne pred polovicou knihy. Tak myslím, že to o ničom trošku vypovedá, teda okrem toho že som asi nepozorná.


V tejto knižnej sérii, si autorka pre nás vymyslela úplne novú galaxiu, do ktorej zasadila svoj príbeh. Ja osobne mám veľmi rada túto autorku, pretože vždy príde s niečím novým a nikdy nesklame, pretože svoje knihy nikdy nepíše len polovičato a tak sa nemusím obávať, že by som sa začítala do knihy s plytkým príbehom, ktorý je o ničom. Práveže nie, vždy má pre nás príbeh, ktorý je od základov vybudovaný na jej fantázií a tým je jedinečný a komplikovaný. Keby som chcela nejakým spôsobom naznačiť dejovú líniu, tak aby som vám veľa neprezradila a nepripravila vás o prekvapenia, tak sa v tom len a len zamotám a prezradím všetko. Takže nič vám k deju radšej nepoviem, aby ste mali prekvapenie. No verte mi, nudiť sa nebudete, pretože kým sa čitateľ oboznámi so všetkými planétami, tradíciami a spôsobom života, akým sa tam žije bude mať čo robiť. Okrem tohoto všetkého sa môžete tešiť intrigám a bojom o moc. Pretože to je ten pravý "kameň úrazu".

Cyra má nesmierne silný dar. Dar bolesti, ale aj sily. A práve to vyhovuje jej bratovi, ktorý sa snaží dostať k moci a jej dar používa ako prostriedok, aby si vybudoval rešpekt a strach medzi ľuďmi. Cyra sa v jeho rukách stala len akýmsi nástrojom alebo bábkou, aby on dosiahol svoje ciele. Avšak Cyra má na viac, než len hlúpo ho poslúchať a nechať sebou manipulovať. Cyru som si nesmierne obľúbila, pretože to bola veľmi silná postava, ktorá sa nedala len tak zlomiť. Nedovolia, aby ju zloba jej brata ovplyvňovala a aby ju zmenila na jeho obraz. Nie, Cyra bola silná a nevzdala sa, hoci to nemala jednoduché.

Akos. Ten bol pre mňa už od začiatku záhadnou postavou, pretože už pri jeho únose sa ukázalo, že až tak úplne nepatrí tam, kde doteraz žil. U neho som nesmierne obdivovala jeho silnú vôľu prežiť, aby zachránil svojho staršieho brata, len preto, že to sľúbil svojmu otcovi. I keď Akos žil dlhé roky v zajatí Cyrinej rodiny, tiež sa nedal ľahko zlomiť. A vďaka svojmu daru, sa jeho cesty spojili s Cyrynimi. A práve tu príbeh začína naberať na tých správnych obrátkach. 


Kniha nám ponúka nespočetné množstvo vedľajších postáv vďaka čomu je 614 strán príbehu naplno a maximálne využitých. Takže môžem vám zaručiť, že určite je na čo sa tešiť a myslím, že ak ste milovník fantasy literatúry tak táto kniha určite nesklame a máte sa na čo tešiť.


Hodnotenie: 5/5

N

3 komentáre:

  1. Na Zárezy smrti som poškuľovala dlhší čas a veľmi si ju chcem už konečne zaobstarať, ale ach, toľko veľa dobrých kníh čakajúcich na prečítanie a zároveň toľko málo času. Táto recenzia ma len utvrdila v tom, že sa mám na čo tešiť a nebolo by od veci konečne investovať peniaze do jej kúpy. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Moc pěkně napsáno :) Na Zářezy smrti se samozřejmě chystám a moc se těším :) Doufám, že kniha nezklame :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vždy, keď idem okolo tejto knihy v kníhkupectve, tak po nej pokukujem a zvažujem, či ju kúpiť alebo nie... Znie fakt zaujímavo :) Ale zase mám ďalšiu dilemu - či ju kúpiť po slovensky, alebo po anglicky :D Rada čítam takéto knihy v angličtine, ale v tomto prípade je tuším anglická verzia dokonca aj drahšia... Decisions, decisions... :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)