pondelok 20. marca 2017

RECENZIA: Sarah J. Maas - Koruna z temnoty

Žáner: YA, Fantasy 
Séria: Trón zo skla 
Diel: 2.diel 
Vydavateľstvo: Slovart 
Počet strán: 392 strán 
Väzba: brožovaná väzba 
Originál názov: Crown of Midnight

Anotácia:
 Osemnásťročná Celaena Sardothien je odvážna, statočná i krásna - dokonalá kombinácia pre najnebezpečnejšiu nájomnú vrahyňu a mladú dámu, ktorá dokáže zlomiť srdce nejedného muža. No aj keď porazila súperov v nezmyselnom kráľovom turnaji a stala sa jeho osobnou popravčou čatou, nezískala ani náznak slobody. Otročenie v soľných baniach bolo v porovnaní so službou kráľovi prechádzka ružovou záhradou. Kráľ, ktorý zo skleneného trónu vládne pevným žezlom, je totiž najzlovestnejším a neporaziteľným nepriateľom celého kráľovstva. Kráľovstvom otriasajú správy o vzburách otrokov a v uliciach Riftholdu sa šepká o povstaní.
 Celaena dostane za úlohu vznikajúcu revolúciu krvavo potlačiť. Ale ako môže bojovať proti vzbúrencom, keď s nimi súhlasí? Pridá sa k povstalcom za cenu životov svojich najbližších? Neľútostná nájomná vrahyňa sa nezastaví pred ničím - ale kráľ Adarlanu tiež nie...


Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Preskoly.sk 


     Koruna z temnoty vo mne zanechala tak veľa pocitov, že normálne neviem, kde s recenziou začať. Ako som už spomínala, v recenzií na prvý diel Trón zo skla, tejto sérií som sa zo začiatku vyhýbala a hľadela som na ňu skepticky. Pretože to veľké "BUM", ktoré táto séria vyvolala sa len tak nevidí. Prekážalo mi, že zo všetkých strán na mňa vykúkala reklama, recenzia, odporúčania na túto knihu. A to spôsobilo, že som si povedala, že ja budem iná a knihu a celú sériu si neprečítam. A vidíte. Nakoniec som tomu aj ja podľahla, tak ako väčšina z nás.

     Myslím, že autorku Sarah J. Maas netreba predstavovať a taktiež netreba skladať chválospevy na jej štýl písania. Ale slovkom, dvoma sa treba vyjadriť. Z môjho uhla pohľadu, autorka píše priam fantasticky. Štýl, akým je kniha napísaná v knihách preferujem. Kniha je písaná v tretej osobe s dokonalým množstvom opisov a to je aj jeden z dôvodov, prečo mi kniha tak sadla. Autorka sa nesnaží zbytočnými opismi nudne predĺžiť a oddialiť nevyhnutné udalosti. Kniha a to nielen táto, je plná akcie, intríg, napätia, záhad, priateľstva, odhodlania... A takto by som mohla pokračovať. 



     Síce nerada to priznávam, ale asi tak prvá tretina knihy, možno menej sa mi zdala nudná a nezáživná v porovnaní buď s prvým dielom, alebo so zvyškom knihy. Neviem či ti spôsobili moje obrovské očakávania a moja nedočkavosť. No bola som zo začiatku trošku sklamaná, pretože sa nedialo nič napínavé. Fajn, Celaena je v službách kráľa a na jeho rozkaz zabíja ľudí a áno uznávam, potrebuje na to istú prípravu, ale nemusela sa autorka tomu až tak tomu v tej knihe povenovať. No našťastie, zvyšok knihy dostatočné, alebo do značnej miery vynahradil tentokrát nudnejší začiatok knihy.

     Naša hlavná hrdinka 
Celaena Sardothien, patrí medzi moje najobľúbenejšie ženské postavy a to sa často nestáva.  Asi ako som už spomínala v recenzií na prvý diel tejto série (a možno ani nie, neviem), Celaena si ma získala svojou odvahou a samostatnosťou a hlavne schopnosťou postarať sa sama o seba a aj o druhých. Nie je taká ta typická ženská postavy, ktorá ma maniere, všetkého sa bojí a nič sa jej neľúbi. Vážne táto postava mi priam prirástla k srdcu, a to hlavne aj tým, že je spravodlivá a aj keď má prikázané zabíjať, podľa nej vždy existuje možnosť ako to určitým spôsobom obísť.

Tak ako som už vyššie písala, tak s prvou tretinou knihy som musela trošku bojovať. Kniha sa zo začiatku vliekla a bola zdĺhavá. Autorka sa zamerala na úlohu Celaeny, ktorá sa stala kráľovou dýkou a musí plniť jeho rozkazy. No tak ako bol začiatok knihy nudný tak záver bol bombový. Stránky som priam hltala jednu za druhov a nebola som schopná sa od knihy odtrhnúť, pretože som nedokázala knihu odložiť, lebo som chcela vedieť ako to všetko nakoniec dopadne. Po prečítaní knihy som bola v rozpore a nevedela som, či koniec všetko zachránil alebo pokazil. A priznávam, že mala som sto chutí knihu hodiť o stenu. 


Takže na záver už ani neviem čo dodať, ale ak chcete stratiť pár nervov a možno nejakú tu slzičku tak vrelo odporúčam. Kniha nám ponúka vážne veľa a určité sa po nej oplatí siahnuť, tak ako po celej sérii.

Hodnotenie: 4/5




N

1 komentár:

  1. Ja som zatiaľ prečítala len prvý diel (cca pred rokom) a ten ma dosť sklamal, asi práve kvôli hypu, ktorý okolo autorky je. A doteraz som akosi nedostala chuť v tejto sérii pokračovať. Uvidíme, či sa k tomu niekedy dostanem, ale obávam sa, že by ma tá prvá tretina tak unudila, že by som sériu vzdala nadobro. 😃

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)