piatok 26. augusta 2016

RECENZIA: Michal Škombár - Pravá tvár

Žáner: román
Séria
Diel: #2
Vydavateľstvo: GO IDENTITY
Počet strán: 245
Väzba: Paperback

Anotácia:
V pokračovaní úspešného románu Druhá šanca sa George ocitá pred jednou z najťažších volieb: Spomedzi stovky smrteľne chorých si musí vybrať jedného, svojho budúceho žiaka, ktorému zachráni život. Jeho kroky ho však vedú do izby, kde leží Sue. Porušuje nepísané pravidlo a vyberá si ženu. Jeho žiačka počas výcviku čelí tvrdým úderom rovnako ako muží. George odhliadnuc od svojich citov nemôže zasiahnuť. Na druhej strane sa rozmáha hnutie zla. Zločinci unážajú rodiny všetkých poslancov, no z kruhu únosov vynechávajú rodinu premiéra. Kto stojí za tým všetkým? Kto velí strane zla? Ako sa George vysporiada so svojimi citmi?

Za poskytnutie výtlačku ďakujem samotnému autorovi Miškovi Škombárovi. 





Michal Škombár sa vám do pamäti mohol dostať prostredníctvom knihy Druhá šanca. Pravá tvár je pokračovanie jeho vydarenej prvotiny.

Pravá tvár nadväzuje na udalosti odohrávajúce sa v Druhej šanci. Ak si nepamätáte, čo sa udialo, tak sa nemusíte obávať. Autor na úvod knihy poskytol pre čitateľov informácie, ktoré potrebujú na pokračovanie. Nájdete tam zoznam najdôležitejších osôb, ich charakteristiku a v skratke popísaný príbeh prvého dielu. Vnímam to ako pozitívny krok, pretože mne sa samej sa neraz stalo, že som si pri čítaní série nepamätala to dôležité. V tomto prípade som si tak mohla vyplniť svoje medzery a pustiť sa do toho. 

Michal Škombár sčasti zmenil svoj štýl písania. Zrejme si vzal k srdcu slová recenzentov a čitateľov, ktorí neboli veľmi spokojní s veľkým množstvom opisov. Už pri zbežnom prelistovaní som sa v kútiku duše zaradovala, pretože knihe značne dominuje priama reč. Vďaka nej aj príbeh ubieha šialene rýchlo. 
Ako som vyššie napísala, Pravá tvár pokračuje v riešení udalostí, ktoré sa udiali už v Druhej šanci. Je medzi nimi ale istý časový odstup. Prostredníctvom rozprávača Georga sa dozviete, čo sa udialo počas vašej neprítomnosti
   Nestretnete však takého Georga, akého ste si pamätali. Tento George dospel. Od autora sa dočkal úžasného vyprofilovania. Stala sa z neho skrytá vedúca osobnosť. Má v sebe odhodlanosť, statočnosť a cit. 
Nastal čas, aby si aj on, podobne ako si tútor Tom zvolil jeho, zvolil svojho žiaka, ktorému venuje druhú životnú príležitosť. George však poruší základné pravidlo – vyberie si ženu. Vďaka tomu čitateľ prežije trošku inú premenu ako zažil s Georgom. Žena v príbehu plnom mužov s dejom zamáva. Áno, tentokrát sa do knihy dostali aj city, no našťastie nezatienili počiatočnú príbehovú ideu. Romantika predstavuje skôr spestrenie, ako ústrednú myšlienku, čo ma teší. Stále sa to zameriava predovšetkým na bojovú Jednotku svetla. Vďaka tomu sa čitateľ dočká akcie, bojov, vzrušenia a prekvapení. Skutočne sa dočká bojov, ktoré sú pútavé. Ani mi len nenapadlo ich preskočiť.
Malé mínusko si odo mňa zaslúži načasovanie niektorých situácií. Mali až príliš skvelé načasovanie a vďaka nemu sa všetko dialo podľa plánu. Tak skvelo nejdú ani švajčiarske hodinky, ako išli niektoré akcie. A taktiež deklarované schopnosti niekedy zlyhali.

Do deja pribudlo len málo postáv. Dôverne známe postavy a niekoľko nových, ktoré dokresľujú príbeh. Tieto postavy sú seriózne, no dokážu u vás vyvolať aj úsmev na tvári svojimi vtipnými poznámkami. Niekedy aj v tých najmenej vhodných situáciach. 
Vzťahy medzi postavami vyvolávajú až rodinnú atmosféru. Ich doťahovanie sa podobá doťahovaniu súrodencov, a taktiež ich láska k sebe navzájom je ako v rodine. Nevyznieva to umelo, priam naopak - veľmi reálne.
Na postavách sa mi páči, ako majú vykreslené charaktery. Ku záporným postavám ako je Hal Moses nebudete mať kúska súcitu a budete stopercentne vedieť, že jeho vnútro je prehnité skrz-naskrz. Hranica medzi dobrom a zlom je priam rozprávková. Určite vás však niektoré postavy dokážu prekvapiť.

Posledné stránky ubehli rýchlo a keď som sa dostala až na tú, ktorá mi oznamovala zoznam kapitol, tak som neverila, že je to už koniec. Každopádne poriadne zaklincovaný. Neostáva mi iné, len sa tešiť na tretiu časť. Potrebujem vedieť, čo bude ďalej.  

HODNOTENIE: 4/5
Smiley

2 komentáre:

  1. O autorovi, abych se přiznala, slyším prvně. Vypadá to ale jako hodně zajímavá kniha - už obálkou :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to možné, zatiaľ vyšli od neho len tieto dve knižky, ale naozaj sa oplatí :) Ak by sa ti niekedy podarilo na to natrafiť, tak určite neoľutuješ :)

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)