štvrtok 14. júla 2016

RECENZIA: Michael Punke - Zmŕtvychvstanie: Revenant

Žáner: Historický, skutočný príbeh
Vydavateľstvo: Motýľ
Počet strán: 264 strán
Väzba: pevná väzba
Originálny názov: The Revenant

Anotácia:
Kniha, ktorá inšpirovala film Revenant ocenený Oskarom Píše sa rok 1823 a Hugh Glass sa spolu s lovcami kožušín zúčastňuje výpravy v neprebádaných Skalnatých horách. Uprostred hlbokých lesov muži vzdorujú náročným podmienkam, ako aj útokom miestnych Indiánov. Keď odvážneho Hugha napadne obrovský grizly, podarí sa mu ho zabiť, ale utrpí vážne zranenia, ktoré mu zabránia pokračovať v ceste so zvyškom výpravy. Hugh je vydaný na milosť a nemilosť zradcovi Johnovi Fitzgeraldovi, ktorý sa má podľa dohody oňho postarať spolu s najmladším členom výpravy. Tento strhujúci príbeh je jasným dôkazom toho, aký nezlomný je ľudský duch a čo všetko dokáže v túžbe po živote prekonať – nezastaví ho ani drsná, nepriateľská krajina, vážne zranenia, krutá zrada, brutálna zima či strety s bojovými kmeňmi. Príbeh Hugha Glassa dodnes fascinuje každého, kto s ním príde do kontaktu, preto sa ním inšpiroval aj Michael Punke, ktorý ho zachytil v knižnej podobe, a tiež sa stal predlohou pre oskarový film Revenant: Zmŕtvychvstanie.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujeme Vydavateľstvu Motýľ. 

Zmŕtvychvstanie. Po dlhej dobe to bola kniha, ktorá neprešla okolo ničoho romantického a tak pretrhla moju niť stereotypného a neustáleho čítanie len a len romantických kníh. Nie že by som sa sťažovala, o tom potom. Ale predsa len, bola to vítaná zmena. 

Toto bola prvá kniha, s ktorou som sa zatiaľ stretla od tohto autora, takže som vôbec nevedela, čo od autora očakávať.Vzhľadom na to, že kniha nemá ani len 300 strán, myslela som si, že kniha bude povrchná a nebude zachádzať do väčšej hĺbky. Ale bola som na omyle. Kniha je písaná v tretej osobe, čo nám ponúka pohľad na udalosti, ktoré sa odohrávali aj mimo diania okolo hlavnej postavy. 
     Už pri listovaní knihou, som si všimla, že v knihe sa nachádza viacej opisu. Spočiatku som mala z neho obavy, lebo som sa bála, že veľké množstvo opisu potlačí hĺbku deja. 

   
 V knihe sa nachádzali dva druhy opisu. Ten úplne zbytočný a nudný a ten, ktorý vás totálne vtiahol do deja. Keď som začala čítať už druhú stranu opisu zbrane, začala som tušiť, že tu niečo nie je v poriadku. Nechápem načo je dobré čítať opis jednej zbrane asi tri ak aj nie viac strán. Ale našťastie tam týchto zbytočných opisov nebolo až tak veľa a prevládal práve ten opis, ktorý ma úplne vtiahol do deja a ja som sa nevedela od knihy odpútať, pretože som chcela vedieť, ako sa to všetko nakoniec skončí. Miestami som mala pocit, že stojím vedľa Glassa a spolu s ním vidím všetku tú prírodu vôkol neho a spolu s ním čelím prekážkam, ktoré musel prekonať aby dosiahol to, čo si zaumienil.

Veľmi ma potešilo, keď som zistila, že na začiatku každej kapitoly sa nachádza dátum. Tak sa mohol čitateľ oveľa lepšie orientovať v deji a mal aspoň nejaký pojem o čase. Kniha sa začína tým, ako zradcovia opustia raneného Hugha a ešte ako by to nestačilo, ukradnú mu jeho veci. A ďalej sa nám kniha rozčleňuje na dve časti. Prvá časť začína časovým údajom 21. august 1823 a končí 9. október 1823 a druhá časť začína, keď sa Hugh vybral na cestu z Fort Brazeau, čo sa udialo  29. novembra 1823 a končí 7. mája 1824

     Autor nám ponúkol strhujúci príbeh človeka Hugha Glassa, ktorý prežil príšerný a smrtiaci útok grizlyho. Michael Punke nám ponúkol podrobný opis toho, aké vážne Hugh utŕžil zranenia. Jednému by sa až rozum pozastavoval, ako po takých vážnych zraneniach dokáže človek prežiť vydaný napospas osudu a odkázaný sám na seba. V knihe bolo perfektné vystihnuté akými úskaliami musel náš hlavný hrdina prejsť, aby dosiahol to po čom tak veľmi túžil. Pomstu.

     Kniha nám na počudovanie poskytla veľa vedľajších postáv, ako napríklad zradcov Johna Fitzgeralda a Jima Bridgera. Ale taktiež nám v príbehu vystupovali postavy ako kapitán Andrewa Henryho, William Anderson, La Vierge.... a mnoho ďalších . Milo ma potešilo, že v knihe sa nachádzali jedinečné a niečím výnimočné postavy, ktorých charakter nebol práve vždy najlepší. Taktiež ma autor milo prekvapil, keď nám ku niektorým postávam pridal ich vlastný  príbeh, o ich detstve ale aj o tom, aké okolnosti ich priviedli tam kde boli.

     Taktiež som videla aj filmové spracovanie a musím povedať, že kniha bola pre mňa oveľa zaujímavejšia a pútavejšia než bol film, pretože ten sa mi zdal povrchnejší ako kniha, ale tak to asi zväčša býva.

Kniha si odo mňa vyslúžila 4 pierka z 5. To jedno pierko je stiahnuté za miestami zbytočný opis, ktorý miestami len brzdil dej a nič prínosné nepriniesol, aspoň som mala ja taký dojem. No i tak môžem knihu odporúčať. Ak túžite po pútavom a pravdivom príbehu určite môžem knihu odporúčať, pretože príbeh stojí za to.


Hodnotenie: 4/5


4 komentáre:

  1. Taky jsem precetla knihu po filmu, a bylo to dobre precist neci dalsi nazor) diky!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Knihu jsem nečetla. Potom co jsem viděla film, tak jsem nevěděla, jestli by se mi kniha líbila nebo ne.
    I když film se mi po skvělém hereckém výkonu opravdu hodně líbil.. až na některé ty nechutné části.

    PS: musím říct, že vaše slovenská obálka se mi líbí mnohem více než ta naše česká hh :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Viděla jsem zatím jenom film, a ten mi přišel až přehnaně dlouhý, klidně bych ho o trochu zkrátila. Podle mě mu to pak ubíralo na tom celkovém hodnocení. Ale jinak špatný nebyl :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Viděla jsem pouze film, ale tvoje recenze mě naprosto uchvátila a nyní zvažuju přečtení této knihy! Děkuju moc za tip :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)