streda 11. mája 2016

RECENZIA: Courtney Cole - Nocte

Žáner: YA
Séria: The Nocte Trilogy
Diel: #1
Vydavateľstvo: CooBoo (CZ)
Počet strán: 344
Väzba: Pevná
Pôvodný názov: Nocte

Anotácia:
Jmenuju se Calla Priceová. Je mi osmnáct a je mě jen půl. Moje druhá polovina – moje dvojče, můj bratr Finn – je blázen. Miluju ho. Víc než život, víc než cokoli. A i když se děsím toho, že mě stáhne s sebou dolů, jsem jediná, kdo ho může zachránit. Dělám, co můžu, abych si udržela zdravý rozum, ale topím se v tom čím dál víc. Takže se chytám každého stébla. Dare DuBray. Je můj zachránce a můj antikrist. V jeho náruči se cítím v bezpečí. Ale taky se v ní bojím, že nevím, kam patřím. Bojím se, že jsem ztracená. Uzdraví mě, zlomí mě, bude mě milovat i nenávidět. Má moc mě zničit. Možná je to v pořádku. Protože to vypadá, že Finna zachránit nedokážu, a nemůžu milovat Darea, aniž bych všem ublížila. Proč? Kvůli tomu tajemství. Tajemství, které se tak moc snažím rozlousknout, že jsem vůbec nečekala, že to přijde. Taky vás to překvapí.


Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Preskoly.sk.


Všimli ste si tú zaujímavú obálku a lákavú anotáciu? Musím sa priznať, že práve záhadná anotácia ma prinútila po Nocte siahnuť. Či to bola šťastná voľba alebo nie sa dozviete, ak budete pokračovať v čítaní. 
Courtney Cole vsadila na klasickú výstavbu príbehu. Dalo by sa povedať, že Nocte je ukážkovým príkladom YA žánru. Úplne logicky tu teda nájdete mladé -násťročné dievča a dospelého playboya, ktorý si pre seba ukradne jej lásku. Aby to však nebolo absolútne klišé, vsunuli sa do dejovej línie aj prvky tajomna, miestami až nadprirodzena. A práve vďaka nim si kniha odo mňa zaslúžila akú-takú pozornosť. 

Neviem ako vy, no ja milujem ten pocit, keď sa začítavam do nového príbehu. Nielenže začínam žiť život v koži niekoho iného, ešte sa dostanem aj na miesta, ktoré som nikdy nenavštívila. Nie vždy však prvotné kúzlo pretrvá až do konca. 
Okrem začiatku som si plnými dúškami vychutnala už len koniec. Téma Nocte nepatrí tak úplne medzi najbežnejšie, no jej prevedenie sa niekde stretlo s prekážkou. 
Vzhľadom na to, že sa nejedná o práve najtenšiu knihu, tak by som čakala niečo iné. Teraz si budem trošku odporovať, ale ono je to zároveň unáhlené a zároveň sa to neuveriteľne vlečie. Vysvetlila by som to najskôr tak, že v podstate dejová línia má rýchly spád, veľmi rýchlo veci napredujú. Na druhú stranu sa to ale vlečie a to v tom zmysle, že takmer ani v trištvrtine knihy neviete what´s the point. Autorke však pripisujem pozitívne bodíky, keďže dokázala čitateľa zmiasť a až do konca udržať v nevedomosti. Našla si veľmi premyslené taktiky, ako nič neprezradiť a ako si to, v konečnom dôsledku, nechať až na záver, kde to patrí. Celé to obalila kopec tajomstvami, ktoré vás nútia čítať ďalej. Aspoň mňa teda určite poháňali ďalej a dávali mi nádej na niečo pútavé. 

Postavy v mnohom ovplyvňujú pohľad na príbeh a aj na celkový dojem. Teda čo sa týka mňa, ale nemyslím si, že som jediná. Pokiaľ mi postavy nie sú sympatické, potom nastáva problém, pretože sa zo mňa vytratí všetka eufória z čítania. Už pokračujem len preto, aby som to dočítala a neskutočne pritom strácam nervy. Postavy v Nocte spôsobili to, že práve kvôli nim príbeh pôsobí detinsky - predovšetkým kvôli Calle. Podľa všetkého má mať 18 rokov, no tuším sa zasekla niekde na 15. Keď si ju vybavím ako celok, nepôsobila na mňa dospelým dojmom. Celý čas som z toho mala pocit, ako keby čítam knihu určenú pre deti. Na jej vek by som očakávala aspoň trošinku rozumné uvažovanie. 
Dospelého tu predstavuje Dare. Bol o niečo prepracovanejší ako Calla, ale vo svojej podstate nevýrazný. 

Nebyť záveru, asi by ma Nocte nenadchlo. Priemerné dielo s nádejným námetom, no škoda nedotiahnutia. Príbeh je monotónny, vlastne ako keby ani nikam nenapredoval. Motá sa okolo niekoľkých situácií, ale nič nové nepodáva. Každopádne ten záver to zachránil a zachránil tým aj moje hodnotenie. 


HODNOTENIE: 3,5/5
Smiley

2 komentáre:

  1. No veľmi ma to teda nezaujalo, ale obálku to má super! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Obálka je top, anotácia tiež...ale poznám aj lepšie príbehy naozaj :)

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)