utorok 31. mája 2016

RECENZIA: Abbie Rushtonová – Nevypovedané

Podrobnosti:
Žáner: Young adult
Vydavateľstvo: Ikar 
Počet strán: 272 strán 
Väzba: brožovaná väzba
Originál názov: Unspeakable

Anotácia:
Megan nerozpráva. 
Vlastne neprehovorila už niekoľko mesiacov.
Odháňa od seba ľudí, aj tých, na ktorých jej záleží. V hlave má uväznené niečo, čo nemôže, či skôr nesmie prezradiť. 
Potom do školy nastúpi nová spolužiačka. Jasmine je veselá, krásna a nesmierne utáraná dievčina. 
Megan si to nevie vysvetliť, ale život jej odrazu pripadá krajší a zaujímavejší. Rada by zasa rozprávala a zdá sa, že Jasmine je ten správny dôvod, prečo začať.
No čo ak nájde svoj hlas a zároveň stratí všetko ostatné?





Čítajte viac...


     Kniha Nevypovedané je viac - menej novinkou, s ktorou sme mali možnosť stretnúť sa v kníhkupectvách pred pár mesiacmi. Kniha ma hneď na prvý pohľad zaujala svojou obálkou, ktorá v spojení zo zaujímavou anotáciou vzbudili vo mne zvedavosť a nakoniec som po knihe siahla a začítala sa do nej.

     Už po prvých pár kapitol som si veľmi obľúbila štýl písania anglickej spisovateľky Abbie Rushtonovej, ktorá nepoužíva prehnané množstvo opisu, ktorý je v knihe zbytočný a len naťahuje dej. Práve naopak, kniha bola podľa mňa dynamická, skvele sa čítala a nenašla som v nej ani jedno hluché miesto, kedy by som najradšej knihu zavrela a odložila do poličky. Práve naopak.

     Autorka ma nesmierne prekvapila, pretože pri prvých kapitolách som si myslela, že kniha bude tuctová a nič nové mi neponúkne. No postupne som ostala veľmi príjemne prekvapená, pretože príbeh sa otočil o 180 stupňov a zrazu som mala úplne iný pohľad na knihu. Autorka vykreslila perfektnú atmosféru, vďaka ktorej som si priala aby sa kniha nikdy neskončila.

     Všetko malo svoje miesto. Dynamický dej, ktorý bol nesmierne pútavý. V knihe sa nachádzalo neustále napätie a bola som veľmi zvedavá ako sa celý príbeh nakoniec skončí. A takisto postavy tie som si veľmi obľúbila, hlavne Megan.

     Keby sme sa obzreli späť do svojej minulosti, uvedomili by sme si, že v živote každého z nás máme spomienky a zážitky. Avšak nie vždy sú to len príjemné a veselé spomienky. Z času na čas sa objavia aj tie zlé a menej príjemné zážitky, ktoré nám vonkoncom nevyčarujú úsmev na tvári. Avšak všetky spomienky a zážitky, či už tie príjemné alebo tie menej, na nás určitým spôsobom zanechali nejakú stopu a formovali náš charakter. Aj vďaka tomu sme tým kým sme.

     To isté sa stalo aj našej hlavnej hrdinky, Megan. Megan bola úplne super postava, s ktorou som prežívala všetky jej pocity, pretože som sa s ňou úplne vžila. Nešlo o žiadnu perfektnú postavu, ktorá má skvelý život. Práve naopak. Megan mala tajomstvo, kvôli ktorému prestala hovoriť.
Na jednej strane som si veľmi priala, aby začala opäť rozprávať, no na druhej strane som sa toho veľmi obávala, pretože tým by sa mohlo všetko zničiť.

      Ako som už spomínala, kniha nám ponúka určitú dávku napätia a to až do samého konca, aj keď miestami som mala pocit, že viem ako sa daná kniha skončí. Po prečítaní knihy som ostala úplne šokovaná, ale samozrejme, že v tom dobrom slova zmysle.

     Samozrejme, nič nie je dokonalé. To isté sa dá tvrdiť aj o tejto knihe. Mala svoje malinké mušky. Ale našťastie neboli až také veľké. Asi čo by som vytkla je, ako som už vyššie spomínala, že kniha bola miestami predvídateľná. Ale aj tak si myslím, že to bola jedna z tých lepších kníh zo žánru young adult. Takže knihu môžem len a len odporúčať ak hľadáte knihu na oddych a ktorá vás nesklame.

Hodnotenie: 3,5/5
~N

2 komentáre:

  1. Moc se mi líbí ta obálka a napětí až do konce taky přihrává plusové body :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Před pár měsíci jsem na tuto knihu taky psala recenzi a byla jsem z ní unesená, bylo to opravdu napínavé až do poslední stránky.
    A tohle je příjemně napsaná recenze, oceňuji popsané vlastní myšlenky a postřehy.
    Dívala jsem se taky na další recenze knih, co tu máte, a vidím, že máme v mnoha ohledech podobný vkus, píšu si na seznam, začnu nakukovat častěji. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)