štvrtok 24. marca 2016

RECENZIA: Tabitha Suzuma - Zakázaná láska

Žáner: YA
Vydavateľstvo: Slovart (2015)
Počet strán: 272
Väzba: Pevná 
Pôvodný názov: Forbidden

Anotácia:
Ona je krásna a talentovaná. A má sladkých šestnásť. On má sedemnásť a pred sebou skvelú budúcnosť. Lenže sa do seba zamilovali. A... sú súrodenci.

Sedemnásťročný Lochan a šestnásťročná Maya si vždy pripadali viac ako najlepší kamaráti než brat a sestra. Keď sa na nich matka-alkoholička vykašľala, museli rýchlo dospieť, postaviť sa na vlastné nohy a postarať sa o svojich troch mladších súrodencov. Starostlivosť o malé deti, každodenný boj o prežitie i neustále chodenie do školy ich však zblížilo – väčšmi než je pre súrodencov zvyčajné. Až sa napokon do seba zamilovali. Nezáväzný flirt prerástol do spaľujúcej lásky nevedno ako. Lochan a Maya sú si vedomí, že ich vzťah je nevhodný, nesprávny a nemôže za žiadnych okolností pretrvať. No ako sa môžu priečiť niečomu, pri čom cítia, že to tak má byť? Isté je len jedno, láska tak spaľujúca nemôže mať šťastný koniec.
-----------------------------------------------------
 Ufff... to bola moja spontánna reakcia po prečítaní. Na otázku či je to myslené v pozitívnom alebo negatívnom zmysle úprimne odpovedám, že neviem. Už len písanie tejto recenzie neskutočne trápi moje mozgové bunky, pretože sama neviem, aké pocity táto kniha vo mne zanechala.
Zakázaná láska totižto v sebe skrýva naozaj zvláštne myšlienky. Dvaja súrodenci, ktorí voči sebe nepociťujú iba rodinnú lásku. To je jedna z tém, o ktorých sa v spoločnosti nehovorí a jedna zo situácií ku ktorým by nikdy nemalo dôjsť. Tabitha Suzuma sa však z akéhosi dôvodu rozhodla svojej knihe dať práve tento námet, no a myslím si, že niektorých čitateľov aj šokovala. 

Mám dvoch bratov a neviem si ani vo sne predstaviť, že by som s nimi chcela mať partnerský vzťah. Pre mňa je to proste nepredstaviteľné. Na druhú stranu však nežijem život ako Loch a Maya. Oni dvaja sú v trošku inej situácií. Otec odišiel, matka sa nestará a o mladších súrodencov sa musia starať oni. V podstate práve oni zastávajú v tejto rodine rodičov. Absurdné, no deti vychovávajú deti. Autorka okrem toho vystihla hneď niekoľko problémov, ktoré v rodinách môžu nastať. Odchod otca z rodiny a následne jeho nezáujem o deti. Zdevastovaná matka, ktorá svoje deti ani poriadne nevníma. Chudoba, naštrbené vzťahy, spoločenská mienka a dalo by sa toho menovať ešte veľa. Čitateľ dokáže postrehnúť niekoľko skrytých motívov.
Upozorňujem, že autorka vás donúti cítiť sa mizerne. Z každej stránky sála smútok, frustrácia, beznádej a vy by ste postavám najradšej pomohli, no nie je to možné. Bohužiaľ. A tak sa len ďalej trápite s postavami a snažíte sa tešiť z každej maličkosti, z ktorej sa tešia aj oni. S otvorenou náručou vítate každý záblesk svetla v temnote. 

Ak sa do čítania raz pustíte, tak skoro sa nezastavíte. Slovo po slove prejdete takmer štvrť knihy a ani si to neuvedomíte. Stále chcete vedieť, ako to celé dopadne a to vás poháňa vpred. Autorka vie ako čitateľa zaujať a robí to prostredníctvom jednoduchého štýlu písania. Taktiež využívajú dvojitý pohľad rozprávania. Inklinovala som vo väčšej miere k Lochanovi. Dôvodom je jeho vyspelosť. Na svoj vek sa správa rozumne a niekedy by som dokonca povedala, že aj lepšie ako poniektorí dospelí. Z môjho pohľadu si na Lochanovi autorka dala záležať oveľa viac ako na Mayi. Bolo pre mňa zaujímavé skúmať psychickú stránku. Dokázal prekvapiť pomerne zaujímavými názormi. Maya mi už tak prepracovaná neprišla. Pre ňu boli vytvorené určité ciele, ktorých sa držala a nedokázala sa správať miestami racionálne, akoby bola zaslepená. 
Ako som už spomínala, boli tu pekne vypracované sociálne problémy a s tým súviselo aj postavenie ostatných postáv. Vzťahy pôsobili realisticky a odrážali všetko napätie. 

Čím bližšie som bola ku koncu, tým viac som ho dokázala predvídať. Jednoducho som sa k nemu nechcela dopracovať. S príbehom som sa nestotožnila, ani lásku vykreslenú v príbehu nepovažujem za normálnu. Je to spoločenský odklon, ale áno, môže k nemu dôjsť. Aj napriek tomu, že som voči tomu mala takúto výhradu, samotný príbeh ma dokázal chytiť za srdce. Dokonca som vyronila aj zopár slzičiek. Zásluhu na tom nesie autorkin štýl písania a krehký ľudský osud a život.
Miestami recenzia možno znie rozporuplne. V mojej hlave sa však zachovali práve takéto dojmy. 

Rozhodla som sa, že nebudem toto dielo hodnotiť pierkami. Nedokážem kvalitu Zakázanej lásky vyjadriť počtom pierok od 1 do 5. Čiže na dnes iba takto slovne. :)


Smiley

14 komentárov:

  1. Ja už iba podľa anotácie si nie som istá či by som si ju mala prečítať. Vždy keď mám možnosť si ju prečitať, tak sa zháčim a skončím s niečim iným. Ani neviem či sa vôbec niekedy dokopem k tomu, aby som si ju prečítala, pretože zjavne mám strach. Na jednej strane je to téma, s ktoru som sa ešte nestretla a na druhej predstava incestu je pre mňa dosť ťažko predstaviteľná.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ver mi, pre mňa veľmi ťažko predstaviteľné takisto :) Ja stále neviem, čo si o knihe myslieť. Na jednu stranu nepredstaviteľné, na strane druhej ma to chytilo za srdce trošku :)

      Odstrániť
  2. Incest, hra pro celou rodinu... :D Já ti nevím, zkusila bych to, je to zvláštní téma, uvidíme, co na to řeknu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hahahah :D ďakujem za pobavenie. Je to zvláštne, každý si musí urobiť na to názor, ale je to no... zaujímavé. :)

      Odstrániť
  3. Ja som si ju požičala nedávno z knižnice, len tak, lebo tam stála a nikto ju nechcel. Nejako som o nej nemala utvorený obraz, nemala som prečítané recenzie a tak nevedela do čoho idem. A bola som riadne sklamaná. Bolo to presne ako hovoríš, neuveriteľne predvídateľné :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Predvídateľné to teda bolo.. čo ma ku koncu trošku mrzelo.. Je to fakt divná kniha, pre mňa bola divná :))

      Odstrániť
  4. Fúha :D Táto kniha vyzerá veľmi zaujímavo,ale asi by som bola aj trošku zhrozená keby som o takom niečom čítala,ale možno niekedy si ju prečítam,lebo tá anotácia a hlavne obálka je úžasná :D
    Inak,zase super recenzia! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No ako pre mňa to bol tiež trošku ťažký oriešok. Ja som bola proti tomu celému, ale na druhú stranu vážne som si nepomohla a niekedy mi to bolo celé ľúto. Odskúšaj a daj vedieť :)))
      Ďakujem :*

      Odstrániť
  5. Vypadá to na zajímavé téma, i když docela dost kontroverzní. Nedávno jsem četla o podobném reálném případu dvou sourozenců, kteří se do sebe zamilovali.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ja totálne súhlasím... skvelá recenzia ♥ ja som bola najprv úplne nadšená, no neskôr som začala byť tak v rozpore sama so sebou, páčila sa mi tá stránka ich tajnej kráasnej lásky skrytej v maličkostiach, no znechucoval mi to fakt, že sú súrodenci a koniec ma šokoval najviac :/

    OdpovedaťOdstrániť
  7. ja totálne súhlasím... skvelá recenzia ♥ ja som bola najprv úplne nadšená, no neskôr som začala byť tak v rozpore sama so sebou, páčila sa mi tá stránka ich tajnej kráasnej lásky skrytej v maličkostiach, no znechucoval mi to fakt, že sú súrodenci a koniec ma šokoval najviac :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Asi tak..ja neviem, ono to nebolo zlé, ale neviem to úplne stráviť. Naozaj ešte aj teraz stále neviem, aký mám na to názor. :/

      Odstrániť
  8. Ja som ju akurát dočítala a poviem Vám , uff . Mňa osobne táto kniha chytila za srdiečko . Koniec ma zaskočil , asi hodinu som pozerala niekde do diaľky von oknom a rozmýšľala nad tým prečo to skončilo tak ako to skončilo .

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru ufff...to bola aj moja reakcia, heh.
      Je pekné vidieť, že niekoho chytí za srdce a niekto ju odsudzuje, to je to kúzlo čítania. :)
      Môžem úprimne prehlásiť, že ubehli 3 roky od kedy som ju prečítala a stále na ňu nemám pevný názor :D
      Tiež som vtedy pozerala do prázdna jak šibnutá, asi je tomu tak aj teraz :D

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)