piatok 4. marca 2016

RECENZIA: Monika Wurm - Rockové tango

Žáner: ľúbostný román
Vydavateľstvo: Brána
Počet strán: 432 strán 
Väzba: pevná s prebalom 

Anotácia:
   Niekedy sa práve zo splneného sna môže vykľuť tá najhoršia nočná mora. O tom sa musela na vlastnej koži presvedčiť aj Sunshine Lawsonová, keď sa jej po rokoch podarilo stretnúť s jej zbožňovaným idolom. Lenže sukničkár Damien Shane nie je iba populárny rocker, ale aj bezcharakterný ničomník, ktorý nemá rešpekt pred ničím a nikým. Kto by si teraz myslel, že sa stretnutie hrdzavovlasej Sunshine a trúfalého speváka Damiena bude končiť láskou na prvý pohľad, je na veľkom omyle. Práve naopak, nenávisť, sklamanie a vytriezvenie do reality sú pocity, ktoré si zdravotná sestra a bývalá profesionálna tanečnica zo stretnutia odnáša. 
   Ľudia sa v živote vidia vždy dvakrát. Inak to nebude ani v tomto príbehu, ktorý zametie vašimi citmi hneď od začiatku. Damien Shane sa po ťažkej nehode musí stiahnuť do ústrania. Množstvo operácií a zlomenín nie je ničím v porovnaní s tým, že prišiel o svoj zrak. Na miesto jeho ošetrovateľky prichádza dievča, ktorému kedysi ublížil tak, ako len muž žene môže ublížiť. Spomenie si arogantný hudobník na túto bytosť? Bytosť, ktorá mu svojou drzosťou vyráža dych a núti ho premýšľať? Sunshine je totiž prvou ženou, ktorá mu nemieni darovať absolútne nič. Nečakaný koniec príbehu vás prinúti zamyslieť sa nad tým, že v živote naozaj nič nie je zadarmo. Len karma je zdarma. Pripravte si vreckovky, pretože tento príbeh vám zlomí srdce.


Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Alterego.sk



Po knihe som dlhšie pokukovala a váhala či si ju chcem alebo nechcem prečítať, pretože tak dlhá anotácia a skoro nič Vám o knihe nepovie s tým som sa veru ešte nestretla. Niektoré anotácie dobre že neobsahujú celý záver knihy a táto... Len námatkové informácie, ktoré sa odohrávajú v prvej tretine knihy. Ak aj nie vôbec. Čakala som presladený román, kde budem už po stej strane vedieť ako sa to celé skončí. Ale to som sa veľmi mýlila.


     Po pár stranách som nadobudla tušenie, že sa jedná o slovenskú autorku a mala som pravdu. V tom momente som začal obávať ako to celé skončí, pretože nemám dobré skúsenosti z knihami, ktoré napísali slovenskí spisovatelia. Česť výnimkám. Ale určite nemôžem ľutovať, že som si knihu prečítala. Takto ma asi ešte žiadne kniha neprekvapila a tak nesmierne nevytočila...

     Kniha bola vážne skvelo napísaná. Všetky tie opisy prostredia boli tak realistické, že som mala dojem, že stojím uprostred celého toho diania a celý príbeh sa odohráva vôkol mňa. Veľmi sa mi páčila časť knihy, ktorá sa odohrávala v Monaku. Celé to prostredie, ten život, a tradície, vážne super - viacej neprezradím. 
     Taktiež bolo riadne super, že autorka sa nezamerala len na to krásne a príjemne čo sa týka slávy. Práve naopak, rozhodla sa nám ukázať tú zápornú, nepríjemnú tvár slávy, s ktorou sa musia slávni ľudia každodenne stretávať.

     Postavy, ktoré autorka do knihy zasadila boli zaujímavé. Niektoré viacej iné menej. Ale najviac som bola sklamaná z hlavnej hrdinky, ktorá bola ako nevinný baránok. Bola tak strašne naivná, že to až pekne nebolo. Hotový anjelik, dobrá, milunká, každému len to dobré a žila si vo svojom svete kde potajme milovala Damiena. Takéto postavy ja veľmi nemusím, možno niekomu sadla ale mne nie. Na mňa bola až príliš dokonalá a nevinná....
Zato Damien, ten bol z úplne iného súdka. Čo chcel to dostal a nehľadel na city ostatných. Avšak táto postava sa mi nesmierne páčila, pretože počas celej knihy sme mali možnosť sledovať ako sa mení, vyvíja a stáva sa ľudskejším, keď zistil že predsa len nie je nedotknuteľný. Po nehode ktorá sa mu stala sa nám pred očami pomaly, ale isto menil na lepšieho Damiena, ktorého som si veľmi obľúbila.
    


 Autorka v knihe krásne načrtla vážnejšie témy, takže nešlo len o povrchný román, ktorých je na trhu haldy. Práve naopak, v knihe nám ponúkla témy ako napríklad miera odpustenia a hlavne dôležité hodnoty v živote každého človeka. Ukazuje že sláva a peniaze nie sú všetko. Takisto poukazuje na prioritu, že nič nie je zadarmo a že človek si nikdy nesmie byť istý tým čo má, pretože ani sa nenazdá a ľahko to stratí. A myslím si, že to je veľmi dôležité, pretože veľa ľudí v dnešnej dobe berie väčšinu vecí, ale aj ľudí ako samozrejmosť a neuvedomujú si fakt, že môže o to prísť.

Ale aby ste si nemysleli, že na knihe sa nenašlo nič čo by mi prekážalo. Jedna vec sa predsa len našla. Kniha sa odohrávala v Anglicku, hlavné postavy v podstate ako keby hovorili po anglicky. A čítam čítam, a zrazu v knihe sa stretnem s frázou napísanou v angličtine a nestalo sa to len raz. Tak keď sa už autorka rozhodla zasadiť dej do Anglicka tak nech v tom pokračuje a nech do príbehu nepchá anglické frázy. Tým len naručila môj pohľad na knihu. Našťastie nie o veľa.

     A ako som na začiatku napísala, kniha ma nesmierne vytočila. Ako poviem čakala som všetko možné, ale to čo autorka nakoniec spravila so záverom určite nie. Takto som už dlho nebola vytočená z knihy. Ale áno uznávam, prekvapivý koniec, a hlavne napínavý až do samého konca. Aj slzička - dve sa objavili. Takže knihu môžem odporúčať všetkými desiatimi.

Hodnotenie: 4,8/5

~N

13 komentárov:

  1. Výborná recenze :) Knížka vypadá dost zajímavě, do te´d jsem o ní neslyšela :) Schválně se kouknu, jestli vyšla i u nás v češtině :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Kniha vážne prekvapila, takže môžem len odporúčať :)

      Odstrániť
    2. Kniha sa prave preklada do ceskeho jazyka. :)

      Odstrániť
  2. Koniec aj mňa neskutočne vytočil :D ale autorka píše už pokračovanie takže som zvedavá čo bude ďalej :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako ja som čakala rôzne ukončenie knihy, ale toto bolo na mňa priveľa :D Takže som maximálne zvedavá na pokračovanie. Dúfam, že bude rovnako skvelé ako prvý diel :)

      Odstrániť
    2. Ja som to už tak par strán pred koncom tušila a hovorila som si:Nie toto autorka neurobí,hold spravila ale aj ja dúfam že druhý diel bude takí skvelý ako tento :)

      Odstrániť
  3. tiež som ju obzerala v knihkupectve celkom ma laka ale nevedela som že je to slovenský autor o to pre mňa lepšie mám radšej realistickejšie príbehy ktoré sa vždy neskončia happyendom ako je to u vačšine anglických -amerických kníh.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako podla mňa kniha je dosť nerealistická, ale určite nejde ani o typ knihy ktorý je od 1/4 sladký ba priam až presladený... :)

      Odstrániť
  4. Autorke clanku dakujem za triezvu recenziu, velmi si vazim slova, ktorymi ste ohodnotila moju knihu. Som stastna, ze ste moju knihu spravne pochopila a beriem na vedomie aj kriticke body. Dufam, ze sa Vam bude pacit aj pokracko, v ktorom som si pre citatelov pripravila pribeh punkerky Melody a samozrejme nesmie chybat ani Damien. Hlavna hrdinka je v kazdom pripade opak Sunshine a uz sa velmi tesim na reakciu citatelov. :) Este raz Vam velmi dakujem za recenziu, velmi sa z nej tesim. S prianim pekneho dna ostava Monika Wurm. (Ospravedlnujem sa za chybajucu diakritiku, pisem z pc, na ktorom nemam sk klavesnicu.)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Popracuj na gramatike, štylistike a používaj synonymá.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mam vsetky Monikine knizky, je mojou najoblubenejsou autorkou, uz sa tesim, na Rockove tango, ktore mam uz nejaky ten cas na policke, len cas chyba, ale coskoro sa do nej pustim, velmi sa tesim..... Odporucam aj Pakistansku princeznu, Pakistansku pomstu a Slzy predanych dievcat od Moniky.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Práve som dočítala knihu a mam z nej naozaj zmiešané pocity. Predovšetkým ma strašne nahneval koniec, pretože som do poslednej chvíle verila, že si to autorka rozmyslí a osud dvoch lˇudí nedokáže ukončitˇ tak bezcitne. Na druhej strane, je to naozaj niečo, čo asi nikto nečakal a nebol to len prvoplánový záver. Slzám som sa neubránila ani ja a určite nelutujem, že som knihu prečítala. Myslím, že mi v mysli utkveje ešte velˇmi dlho.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)