utorok 16. februára 2016

Bloggeri - vlogeri

Ahojte,

dnes som sa rozhodla trošku zamyslieť. 
Blogerstvo ako také sa veľmi rozšírilo. Ľudia si blogy zakladajú z niekoľkých dôvodov. Jedným z nich je, že sa chcú jednoducho len vyrozprávať a vedia, že ľudia okolo nich by ich nedokázali pochopiť a tak to zavesia pod rúškom anonymity na sieť. 
Ďalším (podľa mňa najčastejším dôvodom) sú záľuby. Svedčia o tom blogy zamerané napríklad na zdravú výživu, módu, kozmetiku, knihy atď. Takíto ľudia blogujú preto, lebo sa chcú podeliť o svoje zážitky z danej oblasti a prípadne si vyhľadať známych, priateľov, ktorí majú rovnaké hobby. Z rovnakého dôvodu vznikol napríklad aj náš blog. 

V poslednej dobe častou príčinou vzniku blogov sú spolupráce. Veď kto by nechcel nejaké tie produkty zadarmo? Áno je to výhodné. Ale na druhú stranu je dôležité mať trpezlivosť a to najdôležitejšie, pracovať na svojej stránke. Príde mi veľmi "odvážne" žiadať po niekoľkých dňoch alebo týždňoch blogovania o spoluprácu. 
Ak naozaj chcete takúto podporu, vydržte. Vytvorte si základňu čitateľov, dajte svojmu webu príjemný vzhľad a hlavne píšte na úrovni. Keďže sa zaujímam prevažne o knižné blogy, tak uvediem príklad na nich. Častokrát sa pri nových blogoch stretnem s recenziami, kde sa uvádza anotácia, podrobnosti ku knihe a pod tým pár riadkov (myslím max.5), prečo je kniha super, akú má krásnu obálku, že hlavný hrdina je sexy... Neviem, či sa v takomto prípade dá vôbec hovoriť o recenzii. Čitateľ sa z nej totižto nič nedozvie. Nemudrujem, ani sa nepovažujem za dokonalú recenzentku, no myslím si, že uvedené veci nenapĺňajú pojem recenzia v jej pravom slova zmysle. 

Nebudem klamať a hovoriť, že spolupráce sú pre nás nedôležité. My sa vďaka nim dostávame k veľkému množstvu kníh, na ktoré by sme nemali peniaze, keďže sme študentky a peniaze potrebujeme aj na iné veci. Každú spoluprácu si vážime a ceníme.
Aj tu ale opäť dochádza k istým blogerským chybám. Každý bloger si svoje spolupráce cení a teší sa z nich. Niekedy až príliš a to v tom zmysle, že aj keď sa mu produkt nepáči, tak ho vychváli, len aby o ňu neprišiel. Má to zmysel? Blog má predsa vyjadrovať váš názor, nie niečo s čím sa nestotožňujete. Ak sa tak stane, potom blog stráca aj na kvalite, pretože na slovách, ktoré napíšete sa odráža, či blogujete s radosťou alebo z donútenia. 


Blogerom blízki sú aj Vlogeri - tí, čo točia videá. Opäť buď niečo recenzujú, prezentujú alebo proste točia to, čo im napadne. Podľa mňa ale nemá každý na to byť vlogerom. Keď sa "vlogovanie" stalo hitom, takmer každý začal natáčať a svoje videá postovať na Youtube. Veľmi často videá bez hlbšieho zmyslu a pointy. Kde je problém? V zmýšľaní: "Je to populárne, idem to robiť aj ja." 
Keď sa už rozhodne človek robiť videá a verejne sa nimi prezentovať, tak by podľa mňa mal spĺňať určité náležitosti. Neviem ako vy, no ja si video, pri ktorom neviem rozoznať, či je na zábere človek alebo kôň určite nepozriem. Druhá vec, keď je to ešte aj celé nestabilné a trasie sa to ako pri zemetrasení - to už vôbec. No a hlavne vyjadrovanie. Nemám rada videá, kde ľudom nerozumiem ani fň, lebo rýchlo hovoria, prípadne hovoria od veci.


Osobne, vlogovanie neobľubujem. Radšej si prečítam článok, ako stráviť 15 minút nad videom, ktoré mi možno ani nič nedá. Samozrejme nehádžem všetkých do jedného vreca. Sú ľudia, ktorí natáčať dokážu. Ktorých videá majú hodnotu. Patrí im môj rešpekt. Postaviť sa pred objektív s úmyslom verejne sa prejaviť a s vedomím, že to uvidí veľký okruh ľudí, to chce odvahu. 
Sú tu však aj ľudia, nad ktorými len krútim hlavou. Najznámejší na Slovensku je v súčasnosti Gogo. Úprimne, nerozumiem o čom to celé je. Jeho videá mi prídu trápne, vôbec nie vtipné. Týmto sa nechcem dotknúť jeho fanúšikov, je to len môj názor. 

A to je asi tak môj názor na blogerstvo a vlogerstvo. Ak máte chvíľku čas, pokojne mi nechajte odkaz, ako ste na tom vy s vlogovaním a blogovaním. Rada si prečítam aj vaše stanoviská. :) 

Smiley

4 komentáre:

  1. Já bloguju, protože mě to strašně baví! A to je myslím, ten nejlepší důvod, proč blogovat. Proč vlastně cokoliv dělat. Naprosto souhlasím, že recenze od dvaceti řádcích (a z toho patnáct zabírá anotace), nemají hlubší smysl. A přijde mi dost podivné, že i takoví blogeři mají hafo spoluprací. Jako by nakladatelstvím nešlo o kvalitní recenze, ale spis o jejich kvantitu. Vlogeři jsou kapitola sama pro sebe. Lidé vyhledávají dost prapodivnou zábavu, stačí, aby někdo ze sebe udělal s odpuštěním debila... Ale mě osobně celkem láká natáčet videa o knížkách. Tak to možná někdy také vyzkouším :D
    Mějte se hezky!
    V.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Naozaj pekná úvaha a myslím, že aj prínosná. Ja nenatáčam, k tomu sa vyjadrovať nejdem. Čo sa týka blogovania, tiež som si blog založila kvôli koníčku, o ktorý sa chcem podeliť, s tým, že pred spoluprácami mám rešpekt. Preto aj ešte žiadnou nedisponujem. Keď tu tak uvádzate, aké sú nové blogy nekvalitné, veľmi by ma zaujímalo čo si myslíte o tom mojom. Kritiky sa nebojím, takže Vás ku mne srdečne pozývam :) www.mojacitaren.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že sa článok páčil. :)
      Podľa mňa keď človek bloguje kvôli koníčku, tak je to to najlepšie :) Pozriem si blog, dakujem :3

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)