štvrtok 5. novembra 2015

RECENZIA: J.Lynn: Vzdej se mi

Žáner: NA
Séria: Wait for You
Diel: #4
Vydavateľstvo: Baronet
Počet strán: 376
Väzba: pevná s preobalom
Originál názov: Fall with Me

Anotácia:
Neobyčejná servírka se zvláštním vkusem na trička Roxy a policejní důstojník Reece Anders spolu před jedenácti měsíci strávili noc. Ona je do něj zamilovaná už od patnácti a on si přeje, aby k té společné noci nikdy nedošlo. Roxy se ho jednou provždy vzdala, ale minulost a budoucnost se střetnou a ona je nucena spolehnout se na muže, který jí už dvakrát zlomil srdce.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému
kníhkupectvu Alterego.sk  





Jennifer L. Armentrout nie je pre mňa neznámym pojmom. Doposiaľ som prečítala iba tri knihy z jej tvorby a to Počkám na tebe, Jako led(táto knižka vyšla pod jej pseudonymom J. Lynn) a napokon Vzdej se mi. Moje pocity po prvých dvoch knihách boli zmiešané a to preto, že Počkám na tebe sa mi veľmi páčilo. Bolo to prepracované po príbehovej aj spisovateľskej stránke. Práve vďaka tej knižke som siahla aj po Jako led, z ktorej som však ostala veľmi sklamaná. Nemalo to šmrnc,  čo viedlo k tomu, že môj záujem o autorku upadol. Potom sa však objavila obálka k Vzdej se mi a ja som neodolala. Autorke som dala ďalšiu šancu a ako to dopadlo?


Moje pocity vystihujú dve krátke slová - príjemné prekvapenie. Vzdej se mi nie je nič prelomové. Má to rovnaký koncept ako mnoho iných kníh, ale to spracovanie jednoducho knihu posúva na iný level. Pritom je to príbeh zložený len z krátkych výstižných viet a množstva priamej reči. Pri tomto zistení moje srdce zaplesalo, mám totižto rada, keď sa dej posúva cez dialógy. Robilo mi ťažkosti knihu vôbec odložiť a to hneď z niekoľkých dôvodov. Hlavným dôvodom je atmosféra. Od úvodu až po záverečné stránky si to držalo v sebe akési kúzlo. Bolo to typicky "knižno - klišoidné", no zároveň reálne. V čítaní ma však predovšetkým poháňala zvedavosť. Od začiatku je čitateľovi predostretá záhadná udalosť, ktorá hlavnej hrdinke zmenila život. Autorka sa rozhodla rúšku tajomstiev odhaľovať postupne, dala si na tom záležať a premyslela to do detailov, plus k tomu všetkému pridala aj vedľajšiu zápletku, ktorou všetko zdramatizovala. 


Jedná sa o štvrtý diel série. Jednotlivé knihy však na seba nadväzujú iba tým, že sa tu objavujú postavy, ktoré je možné poznať z predošlých častí. Rovnako napríklad ako aj pri sérii od Samanthy Young. Nič vám neujde, no ohľadom niektorých vecí budete tápať v tme.
Autorka uskutočnila dobrú voľbu vo výbere postáv. Rozprávačkou príbehu je Roxy, mladá nádejná umelkyňa, ktorá pracuje v bare U Mony. V príbehu predstavuje odhodlanosť, ba dokonca silu. Na jej ramenách spočíva bremeno obrovských rozmerov a k záveru môžete jasne pozorovať jej vývoj vpred. A potom je tu Reece - fešáčisko v uniforme policajta. Čo si budeme hovoriť, uniformy sú sexy. V kombinácii s Reeceovým charakterom tvoria neodolateľnú postavu. Nečudujem sa, že ho Roxy milovala. Aj on ako bývalý vojak "ukrýva strašiakov v skrini", no práve on pomôže Roxy vysporiadať sa s jej problémami. Je tu nádherne preukázané, ako láska, oddanosť a odovzdanosť jedného človeku k druhému dokáže pomôcť.
Ako postava ma zaujal a to sa mi už dlhšiu dobu nestalo. Takisto sa mi už dlhšiu dobu nestalo, že by som iskrenie medzi postavami tak citlivo vnímala. Autorke sa podarilo ich vzťah vyšperkovať a posunúť do takej úrovne, až som tajila dych a nevedela sa dočkať, ako si spolu jednotlivé problémy vydiskutujú. Držali si moje sympatie a priala som im to z celého svojho srdca. 

Ako som spomínala objavujú sa tu aj postavy z predošlých dielov. Ich zásah do celkového príbehu je zanedbateľný, ale spríjemňujú čítanie. Bola by som rada, keby sa niektorá nasledujúca kniha venovala Nickovi - tomu najväčšiemu sukničkárovi, ktorý sa bojí vzťahu. To by mohla byť pecka. 

Čo sa týka negatívnych stránok, nie je veľmi čo spísať. Vytkla by som len jednu maličkosť a tou je, že na niektorých miestach si to vyžadovalo podrobnejšie vysvetlenia, prípadne preniknutia do podstaty.

Niekedy sa oplatí dať druhú šancu. Buď to skončí katastrofou, že po autorovi už nikdy nesiahnete, alebo sa vám názor na autora napraví do svetlej stránky a budete chcieť od neho všetky knihy. V tomto prípade sa mi názor napravil. K skvelému štýlu písania sa pridalo aj úžasné vykreslenie atmosféry, ktoré pre mňa býva dôležité. Už sa teším na ďalšie knihy od Jennifer L. Armentrout. Autorka sa vyšplhala na mojom rebríčku naozaj vysoko. Ak vám to ušlo, nedávno vyšla aj kniha Láska pod parou. 


                                                     HODNOTENIE: 4,5/5

4 komentáre:

  1. Aaaaa Jennifer L. Armnetrout! Zbožňujem jej Lux sériu! :3 A keď som sa dozvedela, že J. Lynn je vlastne ona, tak som hneď siahla po knihe Jako led a úprimne ani som to nedočítala.... Takže som sa rozhodla, že zostanem pri Deamonovi :D Ale úprimne v poslednej dobe rozmýšľam nad tým, že by som jej mohla dať ešte šancu....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako ja som po knihe Jako led na autorku úplne zabudla, tá kniha bola proste zlá.. ale nejako som sa rozhodla dať ďalšiu šancu a som rada, lebo táto kniha je rovnako ako určite všetky z tejto série úžasná! :3 Sériu Lux od nej nepoznám, ale možno sa poobzerám :3

      Odstrániť
  2. Ja tút autorku zbožňujem, podľa mňa jedna z naj NA autoriek :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)