piatok 30. októbra 2015

RECENZIA: Becca Fitzpatrick - Ticho

Žáner: fantasy
Séria: Hush Hush
Diel: #3
Vydavateľstvo: Egmont
Počet strán: 416
Väzba: pevná s preobalom
Originál názov: Silence

Anotácia:
Zavrhnutý anjel, temná minulosť a láska bez hraníc, ktorá má silu prekonať hranice medzi nebom a zemou.

Nedorozumenie medzi Patchom a Norou je zažehnané. Spoločne prekonali tajomstvo zviazané s Patchovou temnou minulosťou, zmierili dva doteraz nezmieriteľné svety a čelili bolestným skúškam viery a nádeje. To všetko pre lásku, ktorá má silu prekonať hranice medzi nebom a zemou. Patch a Nora, vyzbrojení len svojou bezpodmienečnou dôverou k tomu druhému, sa vrhajú do zúfalého boja a pokúšajú sa zastaviť zločinca, ktorý má moc navždy zničiť všetko, o čo sa snažili, dokonca aj ich vzájomnú lásku.



Pre dejovú zložku Ticha je dôležitý úvod. Nora sa totižto prebúdza na cintoríne a absolútne nič si nepamätá. Časom zisťuje, že si nepamätá posledných 11 týždňov jej života. Na môj vkus venovala autorka príliš veľa pozornosti Norinej amnézii, čo išlo bohužial na úkor kvality celej časti. Namiesto toho, aby sme sa v príbehu dopracovali ďalej, sme vlastne iba dostali skrátenú verziu predošlých dvoch častí. Aj keď boli objasnené niektoré anjelské javy a systémy vo fantasy svete, o rozvoji príbehu veľmi hovoriť nemožno. Ako-také napredovanie sa objavilo až v záverečnej tretine knihy. Na predošlých dieloch sa mi páčilo, že príbeh nebol monotónny a skoro na každej stránke sa niečo dialo. Krátke akčné scénky držali čitateľovu pozornosť a v konečnom dôsledku vytvárali dej - teda o nude nebolo možné hovoriť. V tomto prípade sa však takéto scénky objavujú len sporadicky, čím už kniha ubieha k nezaujímavosti. Ticho je síce hrubá kniha, ale neponúkne nič nové. Ide podľa mňa o úplne zbytočný diel, ktorý by sa dal rozhodne aspoň o polovicu skrátiť. 

Úplne zo všetkého ma však najviac mrzí práve to, že kniha stráca humor. Kde sú povestné Patchove hlášky? Kde sa stratil Scottov šarm? Odrazu je to všetko príliš vážne. Chápem, že sa to začína dramatizovať, ale bez vtipu sa séria oddiaľuje od toho, čím bola jedinečná. Odľahčenie v podobe vtipu je ojedinelé. Sem - tam sa zadarí nejaká hláška a potom dlho nič, ticho - asi chápem ten názov. :) 
Čo sa ešte týka samotného Patcha, no a nielen jeho, tak musím povedať, že autorka svoje postavy úplne zmenila. Patch už ani nie je tým Patchom, do ktorého som sa v prvej časti zamilovala. Akosi sa z jeho prítomnosti vytratila "bad boy atmosféra", nehovoriac o tom, že mi chýbalo jeho "škádlenie". Nora mi bola sympatická v Zavrhnutom, v Crescende menej, no a tu ... sympatickejšia ako v Crescende, ale nie zas tak ako v Zavrhnutom. Asi mi nie je súdené pochopiť jej myšlienkové procesy a už vôbec nie jej konanie - príliš nelogické. Najviac mi na nej prekáža to, ako si nič nenechá vysvetliť a vytvorí si svoj vlastný záver (vo väčšine prípadov chybný). Vedľajšie postavy tentokrát ostali naozaj na vedľajšej koľaji, iba občas ovplyvnili príbeh a to nie dramaticky. Možno keby sa dostanú do popredia príbeh by mal úplne iný spád. 

Ticho upadlo až na hodnotenie 2 pierok, čo robím veľmi nerada, keďže sa jedná o obľúbenú sériu, ale tomuto dielu sa lepšie hodnotenie nedá prideliť.

HODNOTENIE: 2/5




2 komentáre:

  1. súhlasím....Ticho upadlo a postavy strácajú....čaro?? no stále je na čo čakať ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako Patch nestráca čaro nikdy, ale bolo ho menej a naozaj mi vadila Nora :D

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)