pondelok 19. októbra 2015

Knižný idealizmus

Ahojte, 
konečne sa mi popri škole podarilo nájsť chvíľku času a tak som sa ju rozhodla využiť v prospech blogu. Dnes sa budem venovať tzv. knižnému idealizmu. Za sebou už mám peknú hromadu kníh a nie je možné nevšimnúť si niektoré veci, ktoré sa prevažne opakujú skoro v každej knihe. Veď to určite poznáte: 


1. Dokonalé načasovanie:
Názorný príklad - Dievča v tmavej uličke, ktoré je niekým prenasledované. Samozrejme nikde ani nohy. Zločinec je už len krok od svojej obete a bum... pán záchranca je tu. Zjaví sa z nebies, vyrastie zo zeme, teleportuje sa... Vždy sa každý objaví tam, kde ho najviac potrebujú. To je absolútne nereálne a v mnohých knihách aj priadne pritiahnuté za vlasy.





2. Úniková cesta vždy po ruke:
Najčastejšie sa s tým stretávam vo fantasy alebo sci-fi žánre. Hlavné postavy sú zahnané do kúta, do bezvýchodiskovej situácie. Z ich rozprávania viete, že žiadna úniková cesta nehrozí, až kým si niekto nevšimne maličkú milimetrovú dierku v stene. Áno, podarí sa im otvoriť záhadný portál, dvere, skrýšu. Opäť pritiahnuté za vlasy, aj keď v mnohých knihách je to jediným riešením, lebo keby ich chytia asi ich nečaká žiadna budúcnosť.

3. Zlý chlapec sa vždy zmení ako švihnutím čarovného prútiku: 
Tento bod skôr patrí ku klišé. Aj keď dalo by sa povedať, že ide o pekné zidealizovanie vzťahu. Zlí chlapci priťahujú dievčatá aj v reálom živote, nielen v tom knižnom. Ale myslím si, že v reálnom živote nejde zmena "bad boya" tak ľahko. Hlavne tá zmena neprebehne tak rýchlo. V knihách je tomu väčšinou tak, že tento beznádejný prípad sa zamiluje a keď to zistí, čo je hneď po niekoľkých hodinách, začne sa rapídne meniť. 

4. Tie najťažšie hádanky sa vyriešia behom minúty: 
Rébus sa objaví na prvých stránkach. Rieši sa v priebehu celej knihy, aj keď niekedy upadne do úzadia. Celý ten čas sa hlavné postavy nevedia dopracovať k vyriešeniu, aj keď samotný čitateľ už to možno dávno vie. Akoby šmahom ruky, na záverečných stranách, postavy osvieti a zrazu majú na všetko odpoveď.


6 komentárov:

  1. Dobrý článok :D Rozhodne by sa tých zidealizovaných bodoch našlo viac, hlavne také YA a NA :D Tam je všetko vždy perfektné a ľahko vyriešitelné. A nedaj bože, sa stane aj nejaká tragédia, postavy sa cez to prenesú akoby tým mávnutím čarovného prútiku. Ach jaj.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite by sa našlo viac, ale tak aspoň toto mi napadlo hneď :D Áno, prenesenie cez tragické udalosti býva tiež veľmi rýchlo - akoby nič :D

      Odstrániť
  2. Parádny článok, vo všetkých bodoch máš v podstate pravdu, ale proti tej dvojke musím namietať. Je to síce všade, ale nezdá sa mi to ako klišé, skôr ako autorov kreatívny spôsob, ako vyriešiť nejakú nevyriešiteľnú situáciu. Skôr by bolo divné, keby sa postava z danej šlamastiky nedostala a zomrela by, čo by bolo pri hlavnej postave, ktorá zväčša rozpráva príbeh, trochu divné. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujéééém :))
      Máš pravdu, je to kreatívny spôsob riešení, ale v niektorých prípadoch je to príliš pritiahnuté za vlasy :D Celkovo mi to nevadí, len to niekedy pôsobí tak, akoby autorovi dochádzali myšlienky a súvislosti :)

      Odstrániť
  3. Vynikající článek!!!! :D Tleskám a vážně jsem se při čtení pobavila. Já nechápu, proč to všichni pořád takhle píšou, vždyť je to k smíchu. Dokonalé načasování, bezvýchodné situace atd.. No zkrátka přesně jak píšeš. Hned jsem si vzpomněla na takovou spoustu knih, které tyto nešvary mají. A bad boy je snad v každé knize. A nebo naopak naprosto nedostupný a přitom neskutečně přitažlivý chlápek, kterého okouzlí zrovna ta největší šmudla, která se nemaluje a nosí permanentně jen džíny a mikinu s kapucí. Už vidím chlapa, který je obklopen ženami, ale vytrvale všechny odmítá, aby si počkal na svou Popelku. To je reálné jak....hmm :D
    Trošku jsem se tu rozohnila. Ještě jednou chválím super nápad na článek :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne, som rada, že som pobavila :)))) :D
      No tak toho bad boya si ešte vyšperkovala. Fakt sa to deje častejšie a častejšie - že ten najväčší sexoš chce tú "ošklivku". Darmo, autori by asi boli radi, keby to tak funguje aj v reálnom živote :))) Kľudne sa rozohni, ja sa rada zapojím do diskusie :D
      Ešte raz ďakujem :3

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)