pondelok 21. septembra 2015

Nadmerná propagácia a ošiaľ ... nuž dokáže to znechutiť...

Ahojte, 
už podľa nadpisu si môžete ako-tak vytvoriť obraz o tom, čomu sa budem v tomto príspevku venovať. Rozhodla som sa venovať článok knihám, ktoré si získali obrovskú pozornosť a vďaka tomu patria k, dovolím si tvrdiť, najpredávanejším kúskom.
Ako každý knihomoľ aj ja sa zaujímam o rôzne novinky a snažím sa o nich hľadať čo najviac informácií. Jedna vec je hľadať, druhá vec je, keď vám tieto novinky neustále vyskakujú skoro na každej sociálnej sieti. Samo o sebe by to nebolo vôbec rušivé, keby tie informácie majú určitý odstup. Ale keď každý deň, čo sa prihlásim na internet vidím pod sebou asi 5 príspevkov rovnakého druhu, to už dokáže dvihnúť moju hladinu nervozity. Poslednou kvapkou, ktorá ma dotlačila k tomu, aby som napísala tento článok je istá séria - Trón zo skla.
Propagácia je dôležitá, veď kvôli nej vznikajú zisky. Ale niekedy je menej viac.
Rozhodla som sa preto spísať zoznam kníh, ktoré ma neláka čítať - už len kvôli tomu ošiaľu, ktorí vyvolali. Prípadne knihy, ktoré zožali úspech, no ja vôbec nerozumiem prečo. 


Na čele rebríčka je hádajte čo? Správne.. Trón zo skla. Ešte som nezažila, aby kniha mala takú propagáciu. Mala ju pred vydaním, má ju aj po vydaní. Napríklad na takom facebooku je skoro v každom príspevku - či už ako recenzia, alebo nejaké veci ohľadom toho. Normálne sa už obávam aj otvoriť chladničku, lebo sa bojím, že aj stadiaľ sa na mňa vyhrnie. Momentálne mám voči tejto knihe najväčšiu nechuť.

Druhá séria, ktorú nikdy nebudem asi čítať je 50 odtieňov sivej. V tomto období už nevyvoláva taký ošiaľ ako kedysi, no stále "číha na každom rohu". Recenzie ubudli, no v kníhkupectvách je stále na viditeľných miestach a keď sa to dostalo ako film do kín... no zbohom. Túto sériu si však neprečítam aj preto, lebo nevidím nič sympatické na zvrátenom sexuálnom sadistovi. 

Ohľadom Ak ostanem sa veľká propagácia nekonala, no čitatelia svojimi dojmami zaplavovali internet.Takisto sa všade písalo len o tom, aký je to úžasný príbeh a každý z neho bol unesený. Pre mňa však samotná kniha predstavovala taký lepší priemer. Nebolo to až také ohromujúce, aké som čakala a všade videla. 
Kto by nepoznal FANGIRL? Myslím si, že ste sa s ňou už stretli. Krásne slabo zelenkastá obálka a milé kresbičky. V slovenčine ju doma nemám, no v angličtine ma veľmi nebavila - dokonca som ju nedokázala ani dočítať. Bolo to na mňa nudné a hlavná hrdinka mi vadila, pretože bola extrémny introvert - až priveľký. 
V rebríčku sa objaví aj slovenská kniha. Adaptácia od Mirky Varáčkovej. Voči autorka naozaj nemám nič proti, no knižka bola dosť ospevovaná a ja som si vytvorila nechuť. Moja nechuť však nie je až taká extrémna, čiže ktovie..možno sa raz k nej dopracujem a pribudne mi do poličky.
Poslednou v zozname nie je kniha, ale samotný autor. Niektorí ho žerú, niektorí nevedia prísť na chuť jeho štýlu písania a jeho príbehom. John Green.. asi ma ukameňujete, ale po knihe od tohto autora vôbec netúžim. Nečítala som od neho nič, ale podľa úryvkov to nie je nič pre mňa. Volí zvláštne príbehy a ešte zvláštnejšie ich rozvíja.

Máte aj vy knihy, ktoré vám boli znechutené ostatnými?

11 komentárov:

  1. Mne ten ošiaľ ani tak nevadí :D Ja som skôr, tak že ak ten ošiaľ je taký, že to už prekračuje normálne medze, tak do toho padnem aj ja :D Napríklad tak som dopadla aj s TMI. Najprv som sa tomu bránila ako čert krížu a napokon som do toho padla a už mi nebolo pomoci :D Ale zvyčajne je to tak s knihami, ktoré som nečítala, ak ten ošiaľ je spojený s knihou, ktorú som čítala a neohúrila ma, tak vtedy sa cítim ako vyvrheľ a rozmýšľam, že čo iní vidia na tej knihe a ja nie :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mne ten ošiaľ ani tak nevadí :D Ja som skôr, tak že ak ten ošiaľ je taký, že to už prekračuje normálne medze, tak do toho padnem aj ja :D Napríklad tak som dopadla aj s TMI. Najprv som sa tomu bránila ako čert krížu a napokon som do toho padla a už mi nebolo pomoci :D Ale zvyčajne je to tak s knihami, ktoré som nečítala, ak ten ošiaľ je spojený s knihou, ktorú som čítala a neohúrila ma, tak vtedy sa cítim ako vyvrheľ a rozmýšľam, že čo iní vidia na tej knihe a ja nie :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Samé knihy, ktoré sa mi páčili. Pché. Ale fakt, ten Trón zo skla je super. Aj Fangirl.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Harry Potter, to nikdy čítať nebudem. Ani Narniu, ani Pána prsteňov.
    Zostaň so mnou bola podľa mňa tiež úplne priemerná kniha, od Johna Greena sa mi páčilo Na vine sú hviezdy a Kam zmizla Aljaška, Papierové miesta bolo už strašne priemerné čítanie a Poučka o podstate predbídateľnosti Katherín bola hrozná nuda a o ničom, takže to s ním ide dole vodou, aspoň u mňa :) Čo sa týka Fifty Shades, tak to sa mi páčilo, levo v rámci svojho žánru (a podľa mňa to nie je erotický román, ale len obyčajná romantická kniha) to splnilo svoj účel. Neviem, čo si o tej sérii počula/čítala, ale Christian má od sadistu poriadne ďaleko, čo bolo pre mňa vlastne sklamaním, lebo podľa popisov som čakala naozaj poriadnu erotiku a možno aj ten sadizmus, ale dostala som akurát tak romantiku a občas drsnejší (nie sadistický!) sex, ktorý sa praktizuje v každom druhom normálnom vzťahu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vidíš, Narnia a HP mi nenapadli, to asi tiež nebudem čítať nikdy. :)
      Ja som o Christianovi počula len samé prehnané veci a nejako ma to znechutilo. Takže zjavne som mala aj trochu mylné informácie, lebo som to nečítala. :D

      Odstrániť
  5. S tým Trónom zo skla je to dosť vtipné. Keď som sa do toho púšťala ja, takmer nikto o knihe nevedela a vrhla som sa na ňu hlavne preto, lebo išlo o high fantasy, čo je moje obľúbené, a odporúčala to Luu. To som jednoducho nemohla len tak obísť. Sem-tam sa toho nejaký bloger chytil v angličtine, ale inak nič moc a zrazu to u nás vychádzalo a každá druhá reklama od Slovartu bola iba o tom. Nečakala som, že to budú až tak propagovať, ale spravili dobrý ťah s tým, že to vydali, keďže sa chystá aj seriál.
    Tiež veľmi nemusím knihy, ktoré sú veľmi propagované, ale toto som čítala pred ošiaľom a úplne sériu zbožňujem, takže mi je to jedno :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ešte predtým, ako som zistila, že sa Trón chystajú vydať, som ho občas niekde zahliadla, ale nebolo to také masívne. Teraz je to fakt všade.. žiadnu inú knihu ani nevidím na nete :D

      Odstrániť
  6. Skleněný trůn taky neplánuji číst - původně jsem to měla v plánu, protože o této sérii básní snad každý zahraniční youtuber nebo blogger, ale už se mi to taky znechutilo tím, jak to je všude. Zůstaň se mnou jsem četla ještě v původním vydání jako Jestli zůstanu a docela se mi to líbilo, ale je pravda, že teď už bych se do toho taky nepustila a s Fangirl to mám úplně stejně - pustila jsem se do ní v angličtině a nedočetla jsem ji. To samé třeba s Eleanor & Park (tu jsem dočetla, ale přišlo mi to průměrné). Ty bestsellery jsou totiž málokdy opravdu dobré knihy - většinou je to jenom to, co čtenáři vyžadují (viz 50 Shades nebo John Green,...).
    Někdy mi přijde, že je lepší prostě sledovat vydání knih v originále a přečíst si to, co mě zaujme, než čekat na české vydání a pak se do toho stejně nepustit, protože mě odradí to, jak to čtou úplně všichni... :(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa to odrádza tiež, keď to každý číta a každý o tom básni a jediné, čo vidím sú stále tie isté knihy dookola a možno niekedy zatieňujú aj niečo oveľa lepšie. Mne sa Fangirl zdala úplne nezáživná a nudná a to nehovorím o postavách :/

      Odstrániť
  7. Keď som bola mladšia a toľko sa v knižnom svete ešte nevyznala, myslela som si, že keď má kniha nálepku Bestseller a veľa sa o nej hovorí, určite bude skvelá :) Teraz však už dobre zvažujem kúpu a ošial sa snažím nevšímať si :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ja som tak doteraz neprečítala sériu Hunger games a Divergenciu. Hunger games mam už pár rokov doma, ale stále je vo mne nechuť z jej propagácie a pri Divergencii ma hrozne nahnevalo, že okrem veľkej propagácii sa jednej slečne podarilo mať vo svojom statuse na jednej zo stránok na FB v prvej vete mať napísaný koniec série. Blee.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)