utorok 4. augusta 2015

RECENZIA: James Patterson & Emily Raymondová - Prvá láska

Žáner: YA
Vydavateľstvo: CooBoo
Počet strán: 224
Väzba: pevná 
Originál názov: First love

Anotácia:
Čo môže byť vzrušujúcejšie, než výlet naprieč krajinou – navyše so svojou životnou láskou? Užívať si dni plné slobody, jesť nezdravé jedlá, ocitnúť sa na večierku plnom hviezd, oddávať sa adrenalínovej jazde... a možno zopárkrát prekročiť zákon? Jediný háčik môže byť v tom, ak váš milovaný spolupáchateľ netuší, že by ste ho pri tom najradšej držali za ruku a bozkávali. Presne na takéto dobrodružstvo sa vydá Axi so svojím kamarátom Robinsonom. No nečakajte bezduchú love story – rozprávky už vyšli z módy, život nie vždy beží podľa plánu a vždy sa môže objaviť niečo, pred čím sa jednoducho nedá utiecť…

Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Alterego.sk 


Prvá láska pôsobí dojmom krásnej letnej romantiky. Niečo čo si chcete prečítať, pretože to k letu patrí a celé sa to nesie v uvoľnenej atmosfére. Dočkáte sa toho,  avšak neočakávajte presladenú lovestory, v ktorej všetko beží podľa plánu. Práve Prvá láska je dôkazom, že život je nevyspytateľný a ľudia hrajú svoj život s kartami, ktoré pri narodení dostali.


James Patterson & Emily Raymondová vytvorili príbeh, 
ktorý je od úvodnej strany postavený na skutočne 
nereálnych základoch. Dvaja tínedžeri, ktorí sa 
rozhodnú urobiť si roadtrip po Amerike a ktorým sa bez 
najmenších problémov podarí ujsť z mesta, kde žijú.
Príbeh je rozdelený na 3 časti a aj keď sa mi to spočiatku zdalo zbytočné, v konečnom dôsledku to bol múdry krok, pretože každá časť ponúka novú ucelenú etapu.
Knižka má len 224 strán a číta sa svižne nielen kvôli jednoduchému štýlu písania, ale aj vďaka rýchlemu dejovému spádu, ktorý zabezpečuje to, že sa na každej stránke niečo deje. Malé akčné, vtipné, výletné a rôzne iné epizódky tvoria milé a vtipné čítanie vhodné naozaj na letný čas. Po čase zistíte, že hlavné postavy sú skôr dvaja kriminálnici ako obyčajní tínedžeri. Z dvojice Axi a Robinson je Axi to dobré dievča a Robinson dobrodruh so zmyslom pre každú srandu. Navystrájali toho dosť, čím zabezpečovali pre čitateľa priestor pre smiech a úsmev. Obaja boli veľmi sympatickí, čomu som rada, pretože už dlhšie som pri čítaní nezažila, aby sa mi obe hlavné postavy pozdávali. 

Ak som si pri čítaní niektorej knihy pripadala ako na horskej dráhe, tak v prípade Prvej lásky som si tak pripadala dvojnásobne. Raz hore a raz dole. Raz radosť, inokedy smútok. Neraz sa pozastavíte nad nejakým z mnoha prekvapivých zvratov, no a myslím si, čo sa jedného z nich týka - posadí vás na zadok. 

Očakávala som niečo iné - niečo absolútne presladené, prvoplánové bez neočakávaného zlomu. Nakoniec som však rada zato, čo som dostala, pretože ma to zaujalo viac ako obyčajná romantika - bolo to niečo iné. Milé, crazy a pritom mätúce a zvláštne. No dôležité je ešte raz dodať, že je to založené na nereálných základoch. Jednoducho musíte upustiť od vážnosti a myšlienok typu "ale toto sa predsa nedá" alebo "toto je úplne nereálne" - pretože ak to nespravíte, neužijete si túto knižku. 

HODNOTENIE: 4/5

2 komentáre:

  1. Alžbetka Černáková16. januára 2016 o 20:43

    A nezomrie potom na konci keď sa už knižka bude krátiť Robinson? Lebo Čítala som si jednu stranu len tak na konci a bolo na písané niečo o rakovine.. A potom som videla že autorka napísala slová ,,Bol mojim srdcom, svetlom , mojim najlepším darebákom´´ A ešte som si čítala popisok knihy na zadnej strane obalu, a tam bola napísaná veta ,,No život nie vždy beží podľa plánu a vždy sa môže objaviť niečo, pred čím sa jednoducho nedá utiecť,, Prosím veľmi som s tej knihy dojatá :D a Veľmi mi na príbehu ich dvoch záleží <3 Prosím poviete mi ako to naozaj všetko bolo?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, nie je lepšie si knižku prečítať? :) Ale ak by si chcela, napíš mi na mail, aby som sem nepísala spoilery pre ľudí, ktorí knižku nečítali :)

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)