nedeľa 19. júla 2015

RECENZIA: Tahereh Mafi - Som roztrieštená

Žáner: fantasy
Séria: Shatter Me
Diel: #1
Vydavateľstvo: Cooboo
Počet strán: 288
Väzba: pevná
Originál názov: Shatter Me

Anotácia:

Juliette trávi stovky dní zatvorená v betónovej cele. Pre svojich blízkych, spolužiakov a rodičov predstavuje hrozbu, ktorú je treba pred svetom ukrývať. Keď sa jej niekto dotkne, začnú sa diať nebezpečné veci... Nikto nevie, prečo je Juliettin dotyk smrteľný, no nový systém s ňou má veľké plány. Juliettina predstava je celkom iná. Jej dotyk je jej silou, no na to, ako s ňou naložiť príde až po tom, čo do jej života vstúpi Adam – chlapec s tetovaním vtáka na hrudi...





Som roztrieštená nepatrí medzi novinky, no čitatelia ju určite poznajú vďaka obálke, ktorá je podľa mňa veľmi vydarená a pekná. 
Čo okrem peknej obálky kniha môže ponúknuť? 


Mladé uväznené dievča s nezvyčajnými schopnosťami, nový štátny systém a náznaky revolúcie. Takto by sa v skratke dal načrtnúť dej prvej časti zo série. 
Že to znie povedome? Máte pravdu. Podobných príbehov je veľa. Tie, ktoré som stihla doteraz prečítať ma zväčša bavili, aj keď boli skoro na jedno kopyto. Pri tejto knižke ale nemôžem tvrdiť, že by ma upútala. 

Príbeh sa rozbieha sľubne a zaujímavo, až kým nenastane zlom, pri ktorom si uvedomíte, že príbeh dokážete predvídať až do najmenšieho detailu - vtedy už kniha nemá veľmi čo ponúknuť. Čitateľ je hneď od začiatku uvedený do zmätku, nikoho nepozná, nevie si vytvoriť súvislosti a chce sa dopátrať odpovedí a logicky si poskladať jednotlivé kúsky skladačky. To ho núti prevracať stránky a napredovať v príbehu... ak je mu teda to napredovanie umožnené, pretože dej na určitých úsekoch stojí príliš dlho na jednom mieste, bez zmeny. Vtedy už opadáva aj záujem čitateľa, čo sa mi stalo naozaj často. 
Idea knihy je podľa mňa viac než sľubná a dalo sa z nej "vytrieskať" viac, takto je pre mňa príbeh nemastný - neslaný a bohužial, miestami nudný. 
Akčných scén je tu dosť. Problém spočíva v tom, že vo vás nevyvolajú napätie ani strach o hlavné postavy - podvedome jednoducho viete, že dopadnú dobre a zo všetkého sa dostanú. Dokázala by som si to predstaviť lepšie prepracované, vtedy by to malo iskru a obhrýzala by som si nechty od nervov. V tomto prípade som len pokojne prevracala stránky. 

Neohúrili ma ani hlavní hrdinovia. Juliette spočiatku vyzerala zaujímavo, očakávala som od nej veľa, až pokým sa nezačala správať ako malé dievčatko - vo všetkom videla problém, ľutovala sa. Jej nadprirodzená schopnosť sa mohla rozvíjať v príbehu naozaj rôznymi spôsobmi. Zdalo sa mi však, akoby bola len doplnkom príbehu - aby sa to niečím oživilo. Adam je priemerná postava, akých existuje neúrokom. Jediný, kto ma naozaj že zaujal je Warner. Zloduchov so šarmom mám rada - no a ešte keď sú v uniforme...:) Iba kvôli nemu by som si prečítala aj nasledujúce časti série.
Autorka každej postave vytvorila charakteristické črty, ktoré postavy majú už niekoľko rokov. To samo o sebe je super. Len sa mi nepáčilo, ako im ich v priebehu deja pretvárala - menila ich v závislosti od príbehu. 

Kniha by mohla byť lepšie poňatá. Veľa vecí nebolo dotiahnutých do konca. Iritovalo ma hlavne objasňovanie nového štátneho systému. Samotný systém bol opisovaný ako neprekonateľný - ľudia pod dozorom, všetci sú pod palcom veliteľov, lenže keď prišlo na vyriešenie nejakej situácie, tak sa už ten systém dal ľahko obísť, bez problémov. Bolo v tom veľa medzier, veľa nedokonalostí.

Ešte by som sa rada vyjadrila k prekladu a grafickému poňatiu. Páčilo sa mi, akým písmom boli označené kapitoly. Preškrtané slová boli zaujímavosťou. Jedno mi však vadilo - čísla boli zapisované číslicou a nie slovom. V niektorých prípadoch to nevadilo, ale spojenie ako: "medzi 4 stenami" a začiatok vety číslovkou 1000 mi naozaj nesedeli. Otravné mi prišli aj opakujúce sa slovné spojenie alebo slová tesne za sebou. Pri čítaní ma to vyrušovalo. 

Z môjho pohľadu bohužial tentokrát len 2 pierka. 


HODNOTENIE: 2/5

9 komentárov:

  1. Akurát dnes som dočítala... Po stej strane som sa začala chytať za hlavu :D Nečakala som veľa, ale nedostala som ani len málo :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa to dosť sklamalo, očakávala som niečo lepšie. :D

      Odstrániť
  2. Mne sa táto kniha celkom páčila... aj dvojka, ale k trojke som sa už nedostala. Malo to nejaké výhrady a občas mi trochu vadili aj škrtané vety, ale čítala som už oveľa horšie veci. A z tejto knihy má byť aj seriál, na ktorý som vážne zvedavá. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja by som si pokračovania prečítala len kvôli Warnerovi. Ten sa mi páčil najviac z celej knihy. :) Ono to malo dobrý náoad, len nejako sa mi nepáčilo prevedenie. :)) No o seriáli som veru už počula, tak možno ma ten prekvapí :))

      Odstrániť
  3. Super recenze! :) Nejsi první, komu Juliette nebyla sympatická, slyšela jsem to už několikrát :D Sama jsem knihu ještě nečetla, i když jsem se na to už hooodněkrát chystala. Jenže mám teď pocit, že jsem z těchto dystopií tak trochu "odrostla". No uvidíme, třeba časem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujéém :)
      No ona bola hrozná, liezla na nervy a celkovo sa mi to ani ako kvalitná dystópia nezdala. Len taký náčrt, čakala som viac. :) Každopádne možno ty by si mala iný názor. :)

      Odstrániť
  4. Skvělá recenze :) Knihu jsem ještě nečetla, ale ráda bych se do ní pustila :) Spousta čtenářů si knihu nemůže vynachválit a naopak spoustě lidí Juliette lezla na nervy..Tak jsem zvědavá, do které skupiny se zařadím já :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) No ja som videla ľudí, čo ju chválili a dokonca po nej túžia. Ja som ju dostala, ale neoslovila ma škoda. :) Keď prečítaš, daj vedieť :)

      Odstrániť
  5. Ja nad touto knihou stále uvažujem a neviem neviem :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)