štvrtok 4. júna 2015

RECENZIA: Emma Hart: Hrej Férově

Žáner: YA
Séria: The Game
Diel: #3
Vydavateľstvo: Galatea
Počet strán: 224
Väzba: Pevná s preobalom
Originál názov: The Right Moves

Anotácia:
Jej minulosť je plná utrpenia. Jeho minulosť zase plná bolestného zármutku. Aj napriek tomu je jediným na svete, kto jej pripomenie, že je pre čo žiť.
Abbi strávila niekoľko mesiacov v liečebnom ústave, kde prekonávala nutkanie ublížiť si. Pearce nebol tou pravou voľbou v jej živote a obral ju o veľa. 
Blake prišiel do NY, aby sa venoval baletu a dostal sa na Juilliard. 

Abbi pre čitateľov, ktorí sa už so sériou stretli, nie je novou postavou. Mohli ste sa s ňou stretnúť už pri čítaní prvej časti - Hrej hráčem, kde sme v skratke nakukli do jej života. Už vtedy mohlo byť niekomu jasné, že autorka sa k tejto postave časom vráti a opíše aj jej životnú drámu. 

Čítaj viac...



Abbi je najlepšia priateľka Maddie. Bola to práve Maddie, vďaka ktorej sme sa dozvedeli základy o Abbinom živote. V období, kedy nám ju Maddie predstavila, nezažívala Abbi dobré chvíle. Nachádzala sa v ústave, kde sa liečila a neprehovorila skoro ani slovo. 
Ak si myslíte, že v Hrej Férově nájdete Abbi v rovnakom stave, tak sa mýlite. Ušla veľkú cestu a dokonca ju možno ani nespoznáte. Z depresívneho dievčaťa, ktoré nevidelo viac zmysel života sa stalo dievča, ktoré si uvedomilo svoje chyby a chcelo sa zbaviť svojho starého ja. 

Emma Hart aj tentokrát podala príbeh z dvoch pohľadov - a to Abbi a Blakea. Okrem dvojitého rozprávania sa tu nachádza aj dvojitá retrospektíva, pomocou ktorej autorka ponúka náhľad na kľúčové udalosti v minulosti oboch postáv. Ako čitateľ sa oveľa skôr ako postavy dozviete, že ich nespája len láska k tancu. 

Nepovedala by som, že ide o klasickú tvorbu tejto autorky. Celý čas sa mi zdalo, že tomu niečo chýba. Čím som sa čoraz viac blížila ku koncu, tak som sa v tom zdaní len utvrdzovala a skutočne, tejto knižke niečo chýbalo. Autorka si zachovala svoj štýl písania - využívala krátke vety, pri ktorých čítanie išlo vskutku rýchlo, pri niektorých situáciach a hláškach sa dalo aj slušne zasmiať, tiež nepoužívala zbytočné opisy. Kniha sa aj napriek tomu neniesla v podobnom duchu ako tie prvé.
Od začiatku som sledovala Abbin pozitívny vývoj, všetko nadobúdalo ružové farby, niekedy skoro až dúha zasvietila, no knižke chýbala jedna dôležitá kompozičná časť. A to takzvaná peripetia, teda tá časť príbehu, kedy to už všetko vyzerá na krásny happy end a niečo to prekazí. Vnieslo by to do príbehu osvieženie a práve absencia zvratu príbehu značne uškodila, pretože príbeh sa teda stal na 90% predvídateľný. 

"Bojovala jsem s nutkáním ublížit si. Místo toho jsem tančila."

Aj keď sa dejová línia podľa mňa až tak nepodarila, tak by som autorku pochválila za výber mužskej postavy. Bol ním Blake Smith, ktorý má od YA kolegov ďaleko. Nie je to žiadny bad-boy ani stredoškolský futbalista. Nespájajú sa s ním problémy a vaši otcovia by vám ho určite nezakazovali. Je to  chalan, ktorý pochádza z bohatej rodine, kde sú však namiesto lásky na prvom mieste peniaze a spoločenské postavenie. Preto so svojou rodinou ani nevie nájsť spoločnú reč. Je obyčajný a ide si za svojím snom. 
K Abbi som si nedokázala vytvoriť silnejšie citové spojenie. Obdivujem ju za posun vpred, za to čím si musela prejsť a ako hľadala "svetlo v tme". Prekonávala svoje možnosti, no nevykonala nič, čo by mi na dlhšiu dobu utkvelo v pamäti.

Tretí diel zo série The Game nemá v konečnom dôsledku čím prekvapiť. Je to príbeh s predvídateľným ukončením, bez momentu prekvapenia. Ideálne oddychové čítanie a to aj preto, lebo autorka nevytvorila situácie, pri ktorých by čitateľa nechala v napätí. 
Prekonávanie svojich démonov, nájdenie "strážneho anjela". 


HODNOTENIE: 3/5




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)