štvrtok 9. apríla 2015

RECENZIA: Michal Škombár: Druhá šanca

Žáner: román
Séria
Diel: #1
Vydavateľstvo: GO IDENTITY
Počet strán: 483
Väzba: Paperback


Anotácia:
Druhá šanca je prvotina mladého slovenského autora Michala Škombára s prvkami autobigrafie. Autor, podobne ako hlavný hrdina Mike Hassona, má zákernú chorobu – svalovú atrofiu. Mike po tom, ako prestal na chvíľu dýchať, sa ocitá v nemocnici, kde stretá výnimočnú osobu, Toma... Po istom čase sa jeho život úplne mení. Dostane druhú šancu, ktorú naplno využie. Zrazu je z neho chalan, ktorý môže chodiť a užívať si život, ako to doposiaľ nebolo možné.

Ocitá sa na vojenskej škole v Londýne, kde sa podobne ako Tom učí byť chlapom. Postupne sa z neho stáva tajný hrdina. Dostáva sa do rôznych situácií, kedy mu ide o vlastný život, ktorý konečne môže žiť plnohodnotne. Avšak on vie, že jeho cieľom je záchrana ľudí, a nebojí sa pri tom stratiť to najcennejšie.


Za poskytnutie výtlačku ďakujem autorovi Michalovi Škombárovi. 
Navštívte: Stránka autora

Michal Škombár sa ako nováčik v spisovateľskom svete snaží čitateľov zaujať svojím debutom, ktorý nesie názov Druhá šanca. Myslím si, že  jeho cesta za úspechom by mohla nabrať pozitívny smer, pretože aj keď ide o prvotinu, jedná sa o veľmi podarenú prvotinu. 


Autor sa v niektorých oblastiach rozhodol čerpať z vlastných skúsenosti a teda kniha obsahuje autobiografické prvky. Práve tie dodávajú knihe na reálnosti a pomocou nich čitateľ vie, aké to je žiť so svalovou atrofiou. 
Spočiatku sa zoznamujete s Mikeom Hassonom. Aj napriek všetkému žije šťastný život so svojou rodinou a z jeho pocitov vyžaruje optimizmus. 
Ubehne nejaký čas a od doktora Toma dostane návrh, ktorý sa neodmieta. Opúšťa rodinu, stavia sa na nohy a prijíma nové meno - George Pierce. 

Okrem zmeny mena v priebehu knihy dochádza aj k zmene jeho charakteru. George dospieva, stavia si nové priority a pobyt na zvláštnej utajenej vojenskej škole ho učí novému životu, ktorého súčasťou je tvrdý výcvik, smrť, zrady a nepriatelia. 
Druhá šanca má vcelku originálny nápad. Na začiatku spočíva v reálnych základoch, avšak od tretej kapitoly sa o reálnosti už baviť nemožno. Samozrejme, bolo to autorovým cieľom. Medicína totižto vynašla liek, ktorý nevyliečiteľným ľuďom dáva zmienenú druhú šancu. Aj keď je to absurdné, tak počas čítania to tak nereálne nepôsobilo. Bolo to podané dôveryhodne, čo je koniec koncov pravdepodobne tým, že sa po zázračnom uzdravení začal autor zameriavať na bežný život vojenskej jednotky. 

Bežný neznamená nudný. A nudný nie je hlavne kvôli členom. Nachádzajú sa tu rôznorodé postavy, ktoré sú špecificky niečím charakteristické a nie je možné si ich zameniť. Každá má svoje hlášky, správanie a keď mám hovoriť za seba, tak som si každú obľúbila. Keďže je autorom knihy muž, tak je tu prítomný typicky mužský humor. Príbeh si ma získal aj tým, že sa nezameriaval výlučne iba na Georgea. Bol prioritne v popredí, no dozvedeli sme sa toho dosť aj o iných postávach.
Všetky postavy nestále na strane dobra. Záporaci spočiatku nedostali veľký priestor, no nakoniec sa stali kľúčovými pre posunutie a rozvíjanie príbehu. Neboli tak dôsledne vykreslení, no stačilo aby ukázali svoje chovanie. To ich vykreslilo najlepšie. Stali sa takisto aj predpokladom pre pokračovania. 

Kniha sa rozbieha pomalšie, čo je celkom zrozumiteľné, keďže ide o prvý diel trilógie a autor nám chce do podrobna vykresliť prostredie, správanie sa v novom prostredí a hierarchiu. Keď už všetko budete vedieť, tak sa dočkáte aj poriadnej akcie a neskôr aj napätia. 
Počas čítania som sa snažila predvídať dej a hrať sa na jasnovidku, no vyšlo mi len 10% z mojich tipov. Preto som to teda po čase vzdala a prekvapení pribúdalo. 
Celému príbehu by som vytkla iba dve maličkosti:
1. Síce sa George po prebratí tešil pri zistení, že vie ovládať svoje svaly, viac sa k týmto pocitom nevracal. Bral to so samozrejmosťou a prišlo mi to, ako keby mu tá premena nič nové nepriniesla. 
2. Miestami sa stávalo, že akciu a príbeh brzdili opisy. 

Michal Škombár si zaslúži obdiv. Napísať knihu len pomocou brady, myšky a klávesnice na obrazovke určite nebolo ľahké a vyžadovalo si to veľké odhodlanie. A to že sa rozhodol spraviť z toho trilógiu, no klobúk dole, naozaj. 

Záver ma prekvapil... a nielen ten. Celá kniha ma prekvapila. Bola úplne o niečom inom, ako som predpokladala. Dokázala ma vtiahnuť do deja a upútať moju pozornosť. Dokonca ma prinútila tešiť sa na pokračovanie. Podľa mňa si úplnym právom zaslúži moje hodnotenie: 


HODNOTENIE: 4/5



6 komentárov:

  1. Kniha vyzerá byť ako prvotina naozaj zaujímavá, veľmi by som do nej nakukla aj ja, čo sa mi v nabližšej dobe hádam podarí. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Táto knižka ma zaujíma čím ďalej, tým viac. Veľmi sa mi páči tá myšlienka - trošku mi to pripomína Avatara, čo je jeden z mojich najobľúbenejších filmov. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keď to tak spomínaš, tak aj hej. :D Snáď sa ti bude páčiť, keď po nej siahneš.

      Odstrániť
  3. Knížka vypadá zajímavě :) Asi se po ní podívám :) Skvělá recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)