štvrtok 16. apríla 2015

RECENZIA: Gail Carrigerová: Etiketa&Špionáž

Žáner: YA, fantasy
Séria: Finishing School
Diel: #1
Vydavateľstvo: CooBoo
Počet strán: 304
Väzba: Paperback
Originálny názov: Etiquette & Espionage

Anotácia:
Štrnásťročnú Sophroniu zapíše jej mama do akadémie pre mladé dámy, aby sa naučila náležite sa správať v spoločnosti. Sophronia však čoskoro príde na to, že Prípravná akadémia mademoiselle Geraldine pre mladé dámy uhladených mravov je výnimočná: dievčatá sa učia tancovať, správne sa obliekať, dokonale ovládať etiketu a popritom si osvojujú aj základy špionáže! Sophroniu a jej kamarátov čaká strhujúci prvý rok na novej škole.

Spočiatku som sa sérii chcela veľkým oblúkom vyhnúť. Aj keď ma lákala obálka a samotný príbeh neznel zle, odradzoval ma vek hlavnej hrdinky. Predsa len sa môj vek už blíži k 20tke a čím by ma mohlo také mladé dievča ohúriť?
Odpoveď na moju otázku znie: všeličím. 
Poďme na to pekne po poriadku.

Čítaj viac...


Kniha sa na samom počiatku javí ako historický román, kde hlavnou postavou je mladé 14-ročné dievča milujúce dobrodrúžstva. Akonáhle na scénu vstupuje mademoiselle Geraldine začínate si uvedomovať, že by sa to mohlo niečím podobať knihe Selekcia a že presne viete o čo pôjde. Bude na škole, kde sa bude učiť najvzornejšiemu správaniu a po ukončení štúdia bude dokonalou adeptkou pre veľaváženého bohatého muža. Vaše myšlienky však naberú úplne iný smer, keď zistíte, že Prípravná akadémia mademoiselle Geraldine pre mladé dámy uhladených mravov nie je len obyčajnou školou, pretože kde v reálnom svete by ste našli profesora upíra a vlkolaka? Správne, asi nikde. 

Etiketa&Špionáž nie je len takou hocijakou knihou. Každý čitateľ si v nej nájde to svoje. Či už obľubujete fantasy, históriu, dobrodružné hrdinky alebo stránky prekypujúce akciou. Stále je možnosť, že si knihu obľúbite. Mohlo by sa zdať, že takéto pomiešanie rôznych žánrov bude mätúce a ich skĺbenie do jedného celku nemusí byť tou najlepšou voľbou. Opak je pravdou a keď mám hovoriť za seba, nestalo sa mi, že by som sa stratila v deji alebo by mi nejaké scény pripadali divné - všetko malo hlavu aj pätu. 


Námet knihy je úžasný. Sú dievčatá, ktoré snívajú o podobnom živote v inom storočí a rady by ho skúsili. A keď sa k tomu pričlení ešte nejaké to "vzrúšo", ide o dokonalý sen. Pridať k romantike akciu, tak ako to spravila  Gail Carrigerová vyžaduje určitú námahu a hlavne spisovateľský talent. Autorka dokáže čitateľa udržať pri čítaní, pretože poskytuje mnoho zaujímavosti o novom svete a o nových pravidlách. Ako to už pri prvých dieloch sérií býva, dej sa prevažne sústreďuje na vysvetľovanie ako na konanie niečoho výnimočného. Etiketa&Špionáž nie je výnimkou. Od štvrtiny príbehu bola načrtnutá zápletka, ale kvôli zoznamovaniu s novým prostredím bola odsunutá mierne do úzadia. Bohužial som sa kvôli tomu miestami nudila. Záver síce nebol podľa mojich predstáv, ale to vôbec nevadí, pretože sa teším na pokračovanie. Som zvedavá, aké triky sa Sophronia naučí. 

Ako som už ihneď na začiatku stihla poznamenať, mala som obavy ohľadom veku Sophronie. Mala som voči nej predsudky, pretože som sa bála, že jej vek bude veľkou prekážkou, že bude vystupovať príliš detsky a nakoniec mi pokazí úplny dojem z knihy. Na moje prekvapenie, podotýkam príjemne prekvapenie som sa však dočkala mladej slečny, ktorá bola prešibaná, ktorá vystupovala na svoj vek rozumne a v neposlednom rade mi vôbec neprekážala a dokázala som si ju okamžite obľúbiť. Zaujímavými postavami boli čmudiči, ktorí sa starali o chod vzducholode (ehm áno...ono sa tá škola totižto nachádza na vzducholodi). Boli takí roztomilí a blázniví, že sa skutočne nedalo im odolať. 
Láka ma pustiť sa hneď do pokračovania, pretože aj ostatné postavy majú ešte veľa tajomstiev, ktoré treba odkryť. Hlavne vlkolak s klobúčikom, heh. 


HODNOTENIE: 4/5

15 komentárov:

  1. Na tieto knihy počúvam samé chvály :) Osobne by som si chcela prečítat ešte nepreloženú sériu Parasol Protectorate, mala by to byť viac adultka. Ale ak by sa mi dostala do ruky Špionáž, určite by som ňou nepohrdla :) Kto by už len odolal čmudičom a vzducholodiam :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to originálne a aj napriek tomu, že hrdinka je mladučká, tak je to dobré čítanie. Teda aspoň prvý diel bol :) Zatiaľ :)

      Odstrániť
  2. Moc hezky napsané. :-) Druhý díl je ještě lepší, takže hurá do něj! :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Toto je fakt dobrá séria, aj keď mne hlavne v druhej časti prišla hlavná hrdinka niekedy až príliš premúdrelá. Všetko vedela a pripadalo mi to čudné. Ale celý ten svet je zaujímavý a originálny a neviem sa dočkať trojky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa páči tá originalita, je to také neokukané :) A tie obálky :3

      Odstrániť
  4. Recenze mě jen a jen navnadila, mám půjčené první dva díly, takže se už nemůžu dočkat...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Táto séria je perfektná!!! Pred čítaním prvého dielu som sa aj ja obávala príliš nízkeho veku hlavnej hrdinky, ale pri čítaní som si to ani neuvedomovala a veľmi sa mi páčil prvý aj druhý diel :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru, ten vek nehral vôbec žiadnu rolu, som rada, že som aj napriek tomu veku po knihe siahla :3

      Odstrániť
  6. Túto sériu mám vážne rada, skrátka to prostredie a námet sú perfektné.:) Tak hádam sa dostaneš k ďalším dielom.:) Inak ale je fakt, že akcie by mohlo byť trošku viac.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Skvělá recenze! Tuhle knihu už si chci dlouho přečíst :) Ale fronta na ni, je v knihovně snad nekonečná :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujéééém :3 No sa nečudujem, že je tam veľká rada. Je veľmi vydarená :)

      Odstrániť
  8. Túto knihu mám rozčítanú a... Neviem zatiaľ ma nijako neohúrila, ale dám jej ešte šancu kvôli všetkým tým chválam vyššie:)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)