piatok 27. marca 2015

RECENZIA: Laura Hillenbrandová - Nezlomený

Podrobnosti:
Žáner: vojnový román
Počet strán: 406 strán 
Väzba: pevná s prebalom väzba
Originál názov: Unbroken 

Anotácia:
Jedno májové popoludnie roku 1943 sa americký bombardér zrútil do Pacifiku a zmizol. Zostali po ňom len roztrúsené trosky a mastné fľaky oleja, benzínu a krvi. A potom sa to stalo – na hladine sa objavila niečia tvár. Bola to tvár mladého nadporučíka, bombometníka, ktorý sa úpenlivo snažil dostať sa k záchrannému člnu a vliezť doň. Bol to začiatok jednej z najneobyčajnejších odyseí druhej svetovej vojny. Nadporučík sa volal Louis Zamperini. V detstve bol prešibaným a nenapraviteľným delikventom, vykrádačom domov, gaunerom, čo utekal z domu a vyvážal sa vlakmi načierno. Ako tínedžer sa vo svojej vzdorovitosti preorientoval na beh a objavil v sebe zázračný talent, ktorý ho dostal až na olympiádu v Berlíne a vďaka ktorému mal jednu míľu za štyri minúty na dosah ruky. Keď však vypukla vojna, z atléta sa stal letec. Vydal sa na dráhu, ktorá ho doviedla k leteckej pohrome, na malý nafukovací čln a nekonečne šíre otvorené more. Zamperiniho unášal prúd v člne, ktorý sa ledva udržal nad vodou, a on musel o hlade a smäde odolávať žralokom, nepriateľskému letúnu a neskôr ešte oveľa ťažšej skúške. Zamperini na pokraji síl čelil zúfalstvu duchaplnosťou, utrpeniu nádejou, odhodlaním a humorom, brutalite vzdorom. Či už osud Louisovi prial, či hádzal polená pod nohy, vždy závisel od jeho pevnej vôle napnutej do krajnosti.




Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu iPArk.sk

Ahojte! Dnes tu pre Vás mám recenziu na knihu, ktorá podľa mňa nie je až tak vhodná na oddychové čítanie. A pre zmenu nejedná sa ani nič čo ma spoločné s romantikou. Knihu, ktorú som pred nedávnom prečítala bol vojnový román. K vojnovým románom som sa dostala vďaka povinnému čítaniu, keď sme mali čítať Na západe nič nové od Ericha Mariu Remarqua. Neviem aký je váš vzťah na vojnové romány, no bola by som rada, keby ste sa s vašimi názormi podelili, veľmi by ma zaujímal váš názor.

Kniha Nezlomený (alebo ako ju ja v jednom kuse volám Nezlomný) nie je žiadna novinka - vyšla v roku 2012. No ja som sa o tejto knihe dozvedela len pred nedávnom, keď som "natrafilia" na trailer k filmu, ktorý ma nesmierne zaujal. A veľmi som sa tešila, kedy si budem môcť pozrieť film. Ale dozvedela som sa, že film je natočený podľa knihy. A tak som sa po dlhšom váhaní odhodlala po knihe siahnuť a neľutujem. 

Kniha bola písaná veľmi zaujímavým spôsobom, s akým som sa ešte u žiadnej knihe nestretla. V knihe sa totiž nenachádzala žiadna priama reč, čo mala za následok to, že kniha sa o čosi ťažšie čítala. No autorka skvelé využila výpovede ľudí alebo časti článkov z novín - a to boli asi jediné časti, ktoré sa nachádzali v úvodzovkách. Práve tieto výpovede nám dopomohli, aby sme sa vedeli vžiť do danej situácie. Laura Hillenbrandová skvelo opísala všetky udalosti, či už tie veselé alebo najväčšie útrapy zajatcov v táboroch. Aj vďaka týmto presným opisom sme si vedeli predstaviť, ako sa v tej dobe žilo.

Pre mňa obrovským pozitívom bolo to, že kniha bola spísaná na základe skutočných udalostí. Už po pár stranách som si obľúbila hlavného hrdinu Louiho Zamperiniho. Hneď na prvých stranách sa nachádza mapa, ktorá nám pomáha orientovať sa vo všetkých leteckých misiách, ktorých sa náš hrdina zúčastnil. Ďalej sme sa mohli začítať do krátkej kapitoly, kde nám autorka vykresľuje život Louiho a 2 členov posádky, ktorý ako jediný prežili pád lietadla. A následne po týchto pár stranách sa autorka opäť vracia späť k detstvu Louiho a poviem Vám, jeho detstvo bolo veľmi zaujímavé.

Najviac ma prekvapilo to, že akým neposlušným synom bol Loui. Ako neustále kradol, bil sa, od kedy začal fajčiť a piť. Čítať práve o tejto časti jeho života bolo veľmi zaujímavé. Ďalej sme sa mohli dočítať o jeho začiatkoch v bežeckej kariére a o zážitkoch keď s dostal do armády.


Autorka nám vykreslila neuveriteľné nepriaznivé podmienky v ktorých sa Louimu podarilo prežiť. Či už to bola spomínaná havária lietadla alebo následné odvedenie do zajateckého tábora. Neraz som nedokázala uveriť, ako mohol toto všetko prežiť. No všetky jeho zážitky z tábora si na ňom vybrala daň.

Ak máte chuť prečítať si knihu, ktorá vám do života určite aj niečo dá, tak určite siahnite po tejto knihe. Pretože okrem skvelého príbehu ste tu mohli nájsť veľké množstvo štatistických údajov. Takže človek sa z toho čo-to priučil. A samozrejme, aby som nezabudla, v knihe sa nachádzalo veľa fotografií, na ktorých sa nachádzal Loui, jeho rodina, priatelia, no i iné veci.


Takže ak máte chuť na knihu, ktorá vám do života aj niečo prinesie, určite siahnite po tejto knihe, pretože podľa mňa je to skvelá kniha, ktorá je plná odhodlania, nádeje, priateľstva...


Hodnotenie: 5/5

S pozdravom




2 komentáre:

  1. Videla som k tomu len film, ale ten ma veľmi milo prekvapil. A ja rada čítam vojnové romány, hlavne také, čo sú podľa skutočných udalostí.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som film ešte nevidela, ale chystám sa naň, pretože knihu zbožňujem :)
      Presne tak :) práve to, že príbeh bol napísaný podľa skutočných udalostí ma tak chytila za srdce :)

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)