streda 11. marca 2015

RECENZIA: Jamie McGuire: Beautiful Oblivion (ENG)

Žáner: New Adult 
Séria: The Maddox Brothers
Diel: #1
Počet strán: 356 
Väzba: paperback
Originálny názov: Beautiful Oblivion
Slovenské vydanie: Sladké zabudnutie (2015)

Anotácia: 
Camille "Cami" Camlin sa s radosťou odsťahovala zo svojho rodičovského domu a po prvom roku na vysokej sa nasťahovala do vlastného bytu. Našla si prácu a keďže pracuje v bare The Red Door, nemá na veľa vecí čas a keď jej priateľ zruší ich spoločný víkend, má vôbec prvýkrát voľno. 

Trenton Maddox bol kráľom na  Eastern State University. Jeho priatelia by chceli byť ako on a dievčatá ho chcú skrotiť, ale po tragickej nehode sa jeho život zmenil. Trenton opustil vysokú s obrovským pocitom viny.

O 18 mesiacov neskôr žije Trenton so svojím ovdovelým otcom  a pracuje v tetovacom štúdiu, aby pomohol s platením nájmu. Keď už si myslí, že sa jeho život konečne vracia k normálu, nájde v bare sedieť osamelú Cami. 

Ako najmladšia sestra štyroch bratov, Cami verí, že nebude mať problém udržať s Trentonom Maddoxom čisto platonické priateľstvo. Ale keď sa Maddoxovi chlapci zamilujú,  milujú navždy—aj keď ona je jediným dôvodom, prečo sa jej rodina rozpadla. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Krásna katastrofa nie je autorkiným prvým dielom, ale dalo by sa povedať, že získala najväčší úspech. Stala sa nielen mojou srdcovkou. Keď som zistila, že autorka sa rozhodla vydať aj knihy o Travisových bratoch, bola som nadšená, no zároveň aj smutná, pretože som vedela, že slovenského prekladu sa asi nedočkám. Moja túžba poznať Trentov príbeh ma však donútila siahnúť po Beautiful Oblivion v originálnej verzii a teda v angličtine. 

Čítaj viac...



Musím priznať, že som sa čítania v cudzom jazyku obávala. No Beautiful Oblivion bola najlepšou voľbou pre začiatok. 

Autorka je charakteristická jej uvoľneným štýlom písania. Využíva krátke výstižné vety, nezaťažuje príbeh komplikovanými súvetiami a nepodstatnými detailmi. Čítanie jej kníh, ktoré boli u nás preložené mi išlo neuveriteľne rýchlo a čudovala som sa, že tomu tak bolo aj pri originálnej verzii. Zo začiatku som mala tendenciu hľadať každé neznáme slovo v slovníku, pretože som tak trochu pedant, ale zistila som, že to nemá zmysel a že aj tak všetko pochopím z kontextu. Príbeh ubieha rýchlo a nenesie sa v klasickej kompozícii, na ktorú sú čitatelia zvyknutí. Všetky romantické príbehy sa predsa končia vrúcnymi vyznaniami lásky, no McGuire to tak nerobí a to som si na nej obľúbila najväčšmi. 


Je možné prekonať Travisa Maddoxa? 
Rada by som odpovedala ÁNO. Ale Travis nastavil vysokú laťku a myslím si, že jeho nie je možné tak ľahko prekonať. Tým nechcem Trentonovi krivdiť. Trenton sa však v mnohom líši a snáď by som ho s Travisom ani zrovnávať nemala. 
Trenton si zachováva chladnú hlavu, myslí racionálne a nenecháva sa ovplyvňovať svojimi pocitmi. Povie si, čo mu na srdci leží a aj keď je to silný mocný chlapisko, v niektorých momentoch predstavuje malého chlapca, ktorého by ste najradšej objali a dali mu aj modré z neba, len aby sa usmial. Maddoxovcov len tak neodradíte, budú sa k vám dobíjať rôznymi spôsobmi a použijú na vás svoj šarm, skvelý humor a nesmú chýbať či už škádliace poznámky alebo prezývky. 
V anotácii sa spomína tragická nehoda, ktorá však podrobne podaná nebola a vlastne ani netuším, prečo tak Trenta zmenila. 
Cami bola milá postava, žiadna melodramatická blbka, aj keď niekedy sa chovala detinsky. Bola ten typ postavy, ktorá každému pomáha, dáva druhé šance a kľudne aj sté šance a nič zato neočakáva. 
V knihe sa objavilo veľké množstvo postáv, no nerobilo mi problém rozlišovať ich. Ich charaktery neboli dokonalo premakané, ale nato, že ide o vedľajšie postavy, tak mali niečo do seba. 

V Beautiful Oblivion je rozprávačom samotná Cami. Dej sa začína v ten istý deň, v ktorý sa začína Krásna katastrofa a nájde sa aj pár crossover scénok, ktoré dolaďovali príbeh a pomohli vám pochopiť aj postavy z predošlej knihy. V závere si pripravila Jamie McGuire menšie prekvapenie, ktoré som najprv nepochopila, no potom mi to pekne začalo dochádzať a bola som zmätená a zároveň milo prekvapená. Výstavba príbehu sa v mnohom podobá Krásnej katastrofe a tí, ktorí nemajú radi jednoliatosť by knihu asi neocenili. Neviem ako to autorka robí, no dokáže vo mne vyvolať širokú škálu pocitov. Keď sa zjavila v príbehu malá Olive, ktorú Trent strážil, roztápala som sa nad toľkou rozkošnosťou. 



"You don't get to come in."
"But...I'm watching Olive."
"You can watch her from the window."



"Okay when you dance around in a thong to Britney Spears in front of your dad. That's when we'll get married."
He took in a long deep breath, and then blew it out. "Challenge accepted."



HODNOTENIE: 4/5

12 komentárov:

  1. skvelé...už len to priezvisko na začiatku mi tak trošku napovedalo, že nejde len o zhodu s Krásnou či Chodiacou katastrofou, no a keďže som bola strašne moc nadšená z Chodiacej katastrofy, vďaka tebe sa neviem dočkať, kedy si prečítam aj Beautiful Oblivion...hoci aj v angličtine :D *_*

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Maddoxovci sú božskí! Už sa teším na Thomasov príbeh :3
      Prečítaj, nebudeš ľutovať :D

      Odstrániť
  2. Dúfam že túto knihu preložia,znie to super.Perfektna recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rozhodli sa preložiť aj Krásnu svadbu, tak možno o niekoľko rokov sa dočkáme aj tejto série :D Ale velikú nádej tomu nedávam.
      Ďakujem :)

      Odstrániť
    2. Pisala som Fortune tak dúfam že ma potešia :D To viem že chcu vydať krásnu svadbu :)

      Odstrániť
    3. Ak ti odpíšu, daj vedieť infošky. :D Mne naposledy neodpísali na mail, takže radšej im nejde písať už :D

      Odstrániť
  3. Super recenze :) Tahle kniha se mi moc líbila, přečetla jsem ji vážně jedním dechem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Mne to trvalo asi 2 dni, ale tak na to, že ide o moju prvú anj knihu, to šlo rýchlo. Teším sa na pokračovania :3

      Odstrániť
  4. Nečítala som od tejto autorky nič a neviem, či niekedy budem... ale ten obrázok chlapa "dont laugh", tak ten ma dostal do kolien :))))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pre mňa McGuire jedna z najlepších :3 Má dokonalý štýl písania, jednoduchý a aj vtipný. Ten obrázok ma dostal, som ho sem musela vopchať heh :D

      Odstrániť
  5. Ahoj,
    díky za recenzi, líbila se mi a jsem moc zvědavá, jaké to bude. Na knihu se moc těším. V češtině bohužel nevyjde, takže si ji přečtu ve slovenském jazyce. Už aby tu bylo další pokračování. Krásnou a Učiněnou katastrofu mám v knihovničce a jsou to božské knihy. Chci si co nejdříve zakoupit i Krásnou svatbu a pak jen čekat, až vyjdou/pokud vyjdou knihy s Trentonem a dalšími bratry... :o)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie je začo, som rada, že ťa recenzia zaujala :) :3
      No v českom jazyku veru asi nevýjde, ale tak slovenčina je veľmi podobná, tak aspoň v takej podobe. Ja som si myslela, že nebude ani v slovenčine a až keď ju mám doma v origináli, tak som sa dozvedela o preložení. :D Séria tiež patrí medzi moje srdcovky a Svadbu by som si tiež chcela zaobstarať. :3 Tiež sa teším aj na ďalších Maddoxovcov.

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)