štvrtok 19. marca 2015

RECENZIA: Huntley Fitzpatrick: Můj život u sousedů

Žáner: YA
Vydavateľstvo: CooBoo
Počet strán: 372
Väzba: pevná 
Originálny názov: My Life Next Door

Anotácia:
Garrettovi jsou všechno to, co Reedovi nejsou – hlasití, chaotičtí a láskyplní. A Samantha Reedová nemůže odolat a každý večer tuto úžasnou rodinu pozoruje ze svého střešního okna a touží být jednou z nich – vymanit se z područí dominantní matky a nepodřizovat svůj život jejím přáním. Avšak zdá se, že je to pouze krásný sen… až do jednoho letního večera, kdy za ní vyšplhá Jase Garrett. A všechno se změní! 

Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Alterego.sk 


Můj život u sousedů sa odohráva počas krásnych slnečných dní a keďže teraz je momentálne vonku poriadna zima, lepšie načasovanie som si pre knihu nemohla nájsť, pretože ma donútila triasť sa nedočkavosťou na leto. 



Kniha o rodine, priateľstve, predsudkoch a špinavej spoločnosti. Takto by sa v skratke dal opísať Můj život u sousedů. 

Čítaj viac...


Príbeh knižky je založený na kontraste. Na jednej strane tu máme rodinu Samanthy Reedovej. Jej rodina je príkladom pre dokonalú rodinu, aspoň navonok to tak vyzerá. Veľký, luxusne zariadený dom, upravená záhrada... avšak vzťahy medzi členmi prehnité ako zlé ovocie. 
Na druhej strane sú tu Garretovci. Mnohočlenná rodina s maličkým chudobným domčekom,  s neupravenou záhradou, hračkami porozhadzovanými na každom kroku. Ale majú to, čo Samantha nikdy nemala... aj keď im niečo chýba, sú šťastní a to najdôležitejšie, ich domovu vládne láska. 

Nie som si istá, ale myslím si, že autorka cielene vystihla pár problémov doby.
1. Ľudia sa na rodiny s veľkým počtom detí pozerajú cez prsty a vytvárajú si predsudky založené len na tom, že rodina má chudobnejšie oblečenie a neustále budú poukazovať na to, že veď načo si robili toľko detí, keď teraz nemajú ani čo skoro jesť. Jedným z takých ľudí je aj Samanthina mama. Odkaz pre ňu a pre iných: NIE JE TO VAŠA VEC.
2. Dopad alkoholu, drog a iných závislostí na jedinca a jeho postupnú zmenu pod vplyvom týchto látok. 


Aby som sa však vrátila k príbehu a nečertila sa nad hlúposťou a obmedzenosťou ľudí, tak by som rada vyzdvihla preklad, ktorý bol pomerne slangový a náramne sa mi zapáčil. Aj vďaka nemu čítanie ubiehalo rýchlo a podarilo sa mi lepšie do deja "zažrať". Do deja sa mi podarilo rýchlo dostať tiež kvôli zrozumiteľnosti textu. 
Nachádzali sa tu scény, ktoré ma uvádzali do rozpakov a keby sa mám vzžiť do postavy, asi by som sa červenala dlhú dobu. 

Čo by ste spravili, keby vám rodič povie, že sa s niekým nesmiete kamarátiť, len preto, lebo je chudobnejší? 
Asi by ste sa ho snažili presvedčiť o dobrých stránkach vášho kamaráta a presne o to sa snažila celú knihu aj Samantha. Snažila sa napraviť pohľad ľudí na iných a po spoznaní Jasa Garetta sa nenechala ovplyvňovať názormi iných. Niektoré jej životné rozhodnutia a myšlienkové pohnútky som neschvaľovala, ale pravdou je, že ako postava mi bola sympatická. 
Z rodiny Garretovcov som si obľúbila úplne všetkých. Od malého génia Georga, ktorý vždy mal po ruke nejakú tú múdrosť, až po Patsy, ktorá vedela povedať len KAKA. 
Jase bol postava, ktorá mi na začiatku prišla bombová a mnohé sľubovala. O to viac ma mrzí, že sa z neho vykľul miestami príliš "mäkký" chlap. Asi na to nie je lepšie vysvetlenie, len ešte asi toľko, že bol občas príliš citlivý. 
Vedľajším postavám sa ušlo tak akurát priestoru, ale chýbalo im podrobnejšie spracovanie. Až na niekoľko jedincov pôsobili obyčajne a nevýrazne. Obľubujem, keď sú postavy do detailov prepracované, pretože si ich potom nemýlim a väčšinou si ich dokážem vybaviť v mysli aj rok po prečítaní. Obávam sa, že mi v pamäti utkvel len malý George. 


Keďže som milovníkom YA romantických príbehov, čítanie som si užila. Musím povedať, že prvá polovica knižky sa mi pozdávala viac a takisto ako aj Jase, veľa toho sľubovala. Stránky som hltala a prevracala so záujmom. Od polovice sa začalo však objavovať staré známe klišé... keby len to. Myslím, že autorka stratila múzu a proste sa len snažila do deja zakomponovať nejaký ten "WAU" efekt, ktorý vo svojom výslednom dojme neposôbí prekvapujúco a nakoniec nad ním len prevrátite očami. Aj keď kniha stratila onú iskru, autorka jej zachovala vtipné pasáže a hlášky. 

HODNOTENIE: 3,5/5







6 komentárov:

  1. Kniha ma čaká na poličke a som zvedavá, čo na ňu poviem a každopádne sa teším:) super recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pre mňa to bola taká oddychovka, je mi ľúto, že nebola o niečo lepšia. :) Ďakujem.

      Odstrániť
  2. Koupila jsem si ji jako e-knihu a moc se na ni těším... Snad se k ní dostanu brzy... Pěkná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. zní to hezky, popřemýšlím, že seženu:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Už dlho po nej pozerám,vyzerá to dobre :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)